La gastronomia és una festa es miri per on es miri. Hi ha qui prefereix el dinar, altres tiren pel sopar i molts en fan festa gran a l’hora d’esmorzar. Els coneguts esmorzars de forquilla. Al Baix Montseny és una tradició. Només cal fer un tomb els dssabtes o diumenges al matí, a primera hora, que ja grup d’amics, de ciclistes, de motoristes o de passavolants aturats - i entaulats – en qualsevol dels restaurants del Baix Montseny.
Carns a la brasa amb mongetes i patates, botifarres blanques i negres, tripa, cap i pota, calamars, peus de porc, caragols, galtes o guisats són les credencials d’una festa, que tampoc hi falten els porrons perquè tot sigui més passable.
Al Baix Montseny hi ha molts llocs on poder fer esmorzars de forquilla. Us en presentem uns quants del Baix Montseny selvatà que, per força, haurà de tenir una segona o tercera part. Una recomanació, val la pena fer reserva abans.
1.- Ca l'Avi, a Breda
Restaurant que troben a la carretera d'Arbúcies, a Breda, Menjar típic català. Cuina catalana i menú variat. Gran aparcament a l'aire lliure. Restaurant de decoració molt tradicional.
2.- El molí de les pipes, a Arbúcies
Cuina típica catalana. En plena natura. Especialitat en carns a la brasa i menús per a grups. Terrassa exterior. Accés per a discapacitats.
3.- Bar restaurant Manel, a Hostalric
Al carrer Major d'Hostalric. Especialitat en carns a la brasa. Xemeneia modertna i bon ambient de poble. Amanides, botifarra i xai a la brasa, patates fregides casolanes i molt més.
4.- Restaurant Els Cortals, a Sant Hilari Sacalm
Dedicats a la restauració des de l’any 1979. Passats els anys conserven l’esperit de la cuina tradicional i no s'obliden dels esmorzars de forquilla. El restaurant Els Cortals està situat al pla de les Arenes, dins el terme municipal de Sant Hilari Sacalm i a pocs quilòmetres del poble, prop d’Espinelves i amb molt bon accés des de l’Eix Transversal. Un indret tranquil envoltat de natura, animals i espais de joc. Disposen d'un menjador espaiós que el fa ideal per a grups i colles grans.
5.- Can Puig, a Sant Feliu de Buixalleu
A Sant Feliu de Buixalleu. Típica masia de les moltes que es poden trobar al Montseny. Un esmorzar de forquilla per agafar forces després d'una bona caminada per la natura que l'envolta. No hi faltarà ni la carn a la brasa, ni les calçotades, ni l'esqueixada, ni els peus de porc guisats, ni amanides, ni tots els complements.