Sant Celoni acollirà dissabte la gran festa de la tecnologia i la ciència Robotseny –Montquímic 2022 amb la participació de més de 700 alumnes provinents de 23 escoles d'11 municipis del Baix Montseny i que compta amb la implicació dels seus ajuntaments i de moltes empreses del territori. La trobada tindrà lloc al jardins i parc de la Rectoria Vella i el passeig del Pertegàs de les 10 del matí i fins a dos quarts de dues del migdia. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha confirmat la seva presència.
Els projectes Robotseny - Montquímic enguany s'han unit en un nou projecte conjunt, sumant esforços per un mateix objectiu principal: potenciar les vocacions tecnològiques i científiques entre l'alumnat del Baix Montseny. La competició de robots i la fira científica tenen com a centre d'interès l'Espai i es compta amb la col·laboració especial de l'Oficina Europea de Recursos per l'Educació Espacial (ESERO) per a Espanya, de l'Agència Espacial Europea (ESA).
A la competició de robots Robotseny, equips formats per grups de 3 a 6 alumnes hauran d'aconseguir el màxim nombre de punts en el temps que dura una ronda de competició: 2 minuts i 40 segons. Cada equip realitzarà 3 rondes entorn a 8 proves: llançament de coet, refugi marcià, comunicació espacial, estació espacial internacional, ferralla espacial, aigua a la lluna, sistema solar, el viatge de la voyager.
A Montquímic, la fira científica, un total de 33 parades dels 23 centres educatius exposaran al Parc de la Rectoria Vella solucions als problemes de pell que tenen els astronautes a l'espai. Cada grup exposarà durant el matí la seva solució al repte proposat davant el jurat format per personal de les empreses col·laboradores, del Departament d'Educació i dels ajuntaments participants. En acabar, el jurat els donarà una certificació valorant els diferents ítems: certificació a la formulació científica, a la solució innovadora, al màrqueting i comunicació i a la solució tecnològica.
Els projectes Robotseny i Montquímic busquen promoure el procés d'ensenyament-aprenentatge de la tecnologia i la química des de metodologies experimentals que generin un aprenentatge més significatiu i motivador per a l'alumnat i potenciïn el gust per la tecnologia i la química. L'objectiu principal és potenciar les vocacions tecnològiques i científiques cap al batxillerat científic i els cicles formatius de la família de la Química.
Un projecte que traspassa fronteres
Durant aquest curs escolar, més de 1.500 alumnes dels centres educatius de Breda, Campins, Gualba, Hostalric, Llinars del Vallès, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor, Santa Maria Palautordera i Vallgorguina han treballat els reptes de la competició de robots i de la fira científica a l'aula dins horari lectiu. Cal destacar que els projectes Robotseny i Montquímic estan viatjant pel món i escoles de diversos països de Sud-Amèrica s'estan interessant per implementar aquesta metodologia de treball.
Enguany s'ha comptat amb suport de les següents empreses del territori del Baix Montseny: Renolit Iberica SA, Altervac, SA, Arkema Química SAU, Ranke Química SA, Laboratoris Feltor, Lab Circuits SA, Givaudan Iberica SA, Hohner Automáticos SL, Salicru SA, Hidrocolor SL, Codec Instal·lacions Elèctriques SL.