En el llibre BABORÉS i HOMS, Josep (2003): La Guerra del Francès a Gualba. Història de la guerra de 1808 a 1814. Poema d’aversió i lluites contra Napoleó, una quinzena d’anys anterior a l’inici de la Renaixença, Àlvar Maduell explica que Baborés va buscar més la mobilització dels parroquians de Gualba contra la invasió napoleònica que no pas desvetllar alguna mena d’emoció estrictament poètica. El rector va animar i va organitzar el sometent de Gualba per lluitar en la guerrilla contra els francesos. Per això va escriure versos sobre l'actualitat d’aquells anys. Són narracions versificades i pensades per engrescar els veïns.
Per la seva banda, Miquel Portals i Martí, en el seu treball publicat a les Monografies del Montseny explica que una bona part de l' obra de Mn. Baborés s'hauria perdut amb motiu de la crema de l'arxiu parroquial de Gualba durant la guerra civil de 1936-1939. Sortosament, l'article de Ferran de Sagarra publicat a la Revista de Catalunya dels mesos de novembre i desembre de 1929 ens ha permès conservar alguns dels textos de Baborés.
Sabies que Gualba va tenir un mossèn guerriller durant la Guerra del Francès? El 7 d’abril inaugurem l’exposició sobre Mossèn Baborés a Can Figueres. T’hi esperem! @gualbainfo @baix_montseny @el9nou_vor pic.twitter.com/8lK4BZMAvR
— ParlemdeGualba (@ParlemdeGualba) March 27, 2024