Reyes Barragán: «"Veniu a mi" és la Passió que fa visibles les dones que acompanyaven a Jesús»

L'autora del text, directora i actriu de la Passió de Llinars del Vallès recorda que en els Evangelis llegim clarament que les dones hi són però no se'ls dona nom.

Publicat el 07 de març de 2021 a les 23:00
Falten dues setmanes perquè s'aixequi el teló del Teatre Auditori de Llinars del Vallès. Els dies 20, 21, 27 i 28 de març el grup Till-Tall Teatre d'aquest municipi del Baix Montseny representarà un any més Veniu a mi, La Passió de Llinars del Vallès. És l'única que es representa en el conjunt dels dos vallesos i la diferencia de la resta de passions, que està escrita des d'un punt de vista femení. Les dones que acompanyaven a Jesús tenen visibilitat i protagonisme. N'hem parlat amb Reyes Barragán (Llinars del Vallès, 1969), autora del text, directora del muntatge teatral i actriu representant a Maria, mare de Jesús.

- Tot a punt per aixecar el teló?

- Sí amb molts nervis perquè és un any molt especial.

- Aquest any estreneu banda sonora?

- Sí, obra de David Gómez Comino, un músic de La Garriga que l'ha fet expressament per nosaltres. El 2019 ens va venir a veure i ens va dir que volia fer la banda sonora de la nostra Passió i aquest any estrenem.

- Una Passió 2021 amb només vint persones, tal com marca el protocol...

- La direcció general de Cultura Popular i Tradicional obliga a les Passions un elenc màxim de vint persones per normativa Covid-19. Això ens ha obligat a reduir personatges, canviar escenes, personatges que s'han fusionat. En essència és el mateix, però ha tingut dificultats. La més important que la normativa ens obliga a mantenir distància de seguretat entre les actrius i els actors. Hem hagut de variar al moviment escènic.

- Per tant, intueixo que els assajos per al no han estat fàcils?

- Tot molt difícil, ja que, hem tingut confinament municipal i tenim actors i actrius d'altres municipis. De Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Lliçà, Montornès... fins que no hi ha hagut confinament comarcal no hem pogut assajar tots. Ens hem reinventat, hem assajat via telemàtica i hem après molt.

[blockquote]"Tothom en té moltes ganes, ja que no podem estar un altre any sense representar-la. Els que formem part del grup Till-Tall Teatre encara arrosseguem la frustració de l'any passat."[/blockquote]

- Com s'assaja telemàticament?

- Cada actor tenia un dibuix del decorat, dividit per seccions i jo els indicava on havia de ser quan deia determinada frase. Hem treballat molt el text. Què ve a fer el personatge a l'escena? Què li passa? Com se sent? Ara queden dues setmanes i hem de treballar dalt de l'escenari del Teatre Auditori el que teníem al paper. Tothom en té moltes ganes, ja que no podem estar un altre any sense representar-la. Els que formem part del grup Till-Tall Teatre encara arrosseguem la frustració de l'any passat.

- Diu que valdrà molt la pena. Per què?

- Perquè hi hem posat moltes ganes i il·lusió. Serà diferent perquè no ens toquem, estem lluny i, per tant, la paraula guanyarà força, s'expressarà emoció, sentiment. La nostra Passió és austera i senzilla i aquest any serà una Passió única. Hem hagut de rumiar com es passa el pa i el vi, com Judes fa un petó a Jesús, com Maria agafa el seu fill en braços en el moment de la Pietat. Valdrà la pena veure-ho!
 

La directora Reyes Barragán amb Encarna Teruel, responsable disseny de vestuari, patronatge i confecció Foto: Jordi Purtí


- M'explica que per la Passió d'enguany han hagut de rellegir el text. El missatge de Jesús és el mateix?

- S'explica la mateixa història que en qualsevol altra Passió. Veniu a mi el que canvia és la manera de dir-ho, de transmetre-ho, nosaltres pretenem ser molt propers al públic actual. Per això, el decorat és molt minimalista, ja que volem una Passió didàctica. Volem que s'entengui la història de Jesús que és universal. Un home que denuncia les injustícies i que els poderosos l'eliminen. Això no ha passat de moda, una altra cosa és viure-la des de la fe o no.

[blockquote]"A l'Evangeli de Lluc es diu que, encara que passi molt desapercebut, "I unes dones el seguien i el sustentaven amb els seus béns", vol dir que hi ha dones amb poder econòmic que anaven al darrere de Jesús."[/blockquote]

- Reyes Barragán ha escrit Veniu a mi amb molta rellevància per a les dones. Una Passió des d'un punt de vista femení. Què és el que no coneixem?

- Per nosaltres té molta importància. En els Evangelis llegim clarament que les dones hi són però no se'ls dona nom. Se sap que hi anaven, que hi eren, que molts dels deixebles eren casats i algunes dones anaven amb Jesús. A l'Evangeli de Lluc es diu que, encara que passi molt desapercebut, "I unes dones el seguien i el sustentaven amb els seus béns", vol dir que hi ha dones amb poder econòmic que anaven al darrere de Jesús. Amb tot i això, només se'ns parla de 12 noms, més el de Jesús, masculins. No es parla de les dones. Per això, nosaltres els volem donar protagonisme a Maria, mare de Jesús, Maria Magdalena, Susanna, Raquel, Clàudia Pròcula i Sara i tenen un paper important i aporten sensibilitat femenina a tota la història, molt masculina.

- I aquest any introdueixen el Parenostre en arameu?

- Sí, aquesta edició tan especial també ens ha servit per pensar coses noves i el Parenostre el direm en arameu, que era la llengua de Jesús. Hem comptat amb la col·laboració d'Enric Cortés, professor de Bíblia de la Facultat de Teologia i expert en arameu.

- Les actrius i els actors han d'estudiar-se molt la Bíblia per representar La Passió Veniu a mi?

- No, de fet la majoria dels que representen la Passió de Llinars del Vallès no són creients. Han de creure en la història, estudiar-se el seu text i representar-la. Sí que a vegades hem de posar-los en context, però l'únic que han de fer és aprendre's el seu paper i gaudir-lo.

[blockquote]"Arribar fins aquí ha estat un acte de resistència. El més fàcil, tenint presents tots els inconvenients, haguera estat dir aquest any no la fem."[/blockquote]

- La Passió de la resistència. Què vol dir?

- Vol dir fermesa, seguretat, lluita, decisió, valentia, força i resistència. És que ha costat molt. Teníem l'equipament del Teatre Auditori tancat i hem hagut d'assajar de manera telemàtica, al carrer, a l'aparcament del teatre, a l'exterior del castell, amb mascareta, amb fred, abrigats. Arribar fins aquí ha estat un acte de resistència. El més fàcil, tenint presents tots els inconvenients, haguera estat dir aquest any no la fem. Per als que fem La Passió, l'aventura que vivim durant mesos només pot acabar d'una manera: amb nosaltres a dalt de l'escenari i amb el públic a la platea.

- Una platea, però, que només tindrà la meitat del seu aforament...

- Sí, farem quatre funcions els dies 20, 21, 27 i 28 de març al Teatre Auditori de Llinars del Vallès. Només podem posar 140 entrades a la venda perquè la normativa ens permet un aforament del cinquanta per cent. Encara que la platea sigui mig buida, els espectadors es mereixen tota la nostra energia. És un any complicat per a tothom. De fet, de les disset Passions associades a la Federació Catalana de Passions, només sis farem representació aquest any 2021 i totes readaptades o retallades. El Grup Till-Tall de Llinars del Vallès som els únics dels dos vallesos que la representem i, per això, la major part del públic que ens ve a veure són de fora. D'aquí a dues setmanes quan es facin les representacions veurem com està la situació de la Covid-19, però ara per ara només ens podem refiar de la gent de la comarca.
 

Una escena de Maria amb el seu fill Jesús d'una edició anterior que enguany s'ha reinventat Foto: Joan Ramon Garcia


- Àlex Castro representa a Jesús. És un actor jove i vostè n'està molt. És així?

- A l'Àlex ens l'estimem tots. És el nostre nen i molt bon actor. Va entrar a fer La Passió ja fa uns quants anys, de la mà de la seva germana que representava a Maria Magdalena. Va començar representant a Joan, el deixeble jove i després a Judes, que també té un paper importantíssim a la nostra Passió. Des de l'any 2018 representa a Jesús i amb una gran nota. És un Jesús molt humà, molt proper i emociona molt. N'estic molt satisfeta del seu paper perquè ha sabut trobar un equilibri entre el diví i humà.

- I vostè a més de dirigir també representa a Maria, la mare de Jesús...

- Sí, sóc la Maria, mare de Jesús des de l'any 2010. Durant vuit anys vaig fer de Maria Magdalena, però ara hi ha actrius més joves. Aquest paper el tinc molt interioritzat i em costarà molt d'abandonar, ja que l'experiència d'interpretar-lo em fa viure moments molt especials dalt de l'escenari. Dirigir i actuar a la vegada és complicat, però amb l'ajuda de tot el grup me'n surto.

[flaix]1181[/flaix]