
Quan siguin les 10 de la nit d'avui dissabte 30 de juny, i se senti l’esclat del petard encès per la torxa que hauran portat des de Sant Esteve, al voltant de dos mil cinc-cents marxaires començaran a escriure la història de tres dècades de la Marxa Nocturna Clar de Lluna. Trenta anys d’història d’una activitat que mica a mica s’ha anat fent gran, ha guanyat adeptes, ha activat l’economia local i ha fet conèixer Santa Maria de Palautordera als centenars de visitants que aquest dia vénen expressament per prendre la sortida d’aquesta marxa popular i no pas competitiva, que de3s del primer moment organitza Amics de les Marxes.
En aquest sentit, Maria Llavina destaca el fet que any a any el nombre de participants ha anat augmentant “quan vàrem arribar al miler, vam veure que la marxa ja tenia una embranzida important i, per això vam decidir que tothom qui venia de fora l’any següent li enviàvem una carta recordant-los que el Clar de Lluna ja tornava a estar a punt. Era una manera de fidelitzar-lar els participants. Aquest any hem enviat cap a nou-cents correus electrònics. Hi ha gent que guarda totes les samarretes de la marxa”. El més bonic, diu, és que es tracta d’una cursa en la qual hi cap tothom, fins i tot hi participen famílies senceres.
Un equip de 80 persones
Preparar el Clar de Lluna no és pas cosa d’un dia, ni d’una setmana, ni tampoc d’un mes. És feina llarga dels Amics de les Marxes que durant l’any es van reunint i van donant forma a un dels esdeveniments més importants de l’any a Santa Maria de Palautordera, tal com explica una de les seves ànimes, Josep Molà.
Però aquesta entitat per si sola seria difícil que pogués moure tota la maquinària necessària perquè la marxa sigui reconeguda. El Clar de Lluna és una mica de tots els palauencs i les palauenques. Per això el dia que la lluna plena il·lumina els camins de muntanya, tant a la sortida, com al control de la xíndria i els de l’aigua, com a l’arribada o en la revetlla de la plaça (aquest any degut a les obres de l’ajuntament es farà a la Rambla dels Països Catalans) hi col·labora un grup de 80 persones voluntàriament. A més cal sumar-hi el personal de la Creu Roja i la Policia Local, explica Josep Molà.
Una festa
Des de l’organització el Clar de Lluna es considera més que una marxa, una festa que col·loca Palau al mapa i li dóna vida. Per això, la UBIC també fa coincidir la Fira d’Artesania aquest mateix dia. L’Ajuntament de Palau també col·labora directament facilitant tot allò que cal perquè el Clar de Lluna sigui un èxit i la gent del Formiguer, tanmateix.
En tots aquesta anys, l’organització ha registrat la participació de marxaires de cent pobles diferents, el que evidencia la magnitud d’una activitat com aquesta. El marxaire més ràpid ha fet el recorregut en 34 minuts. A l’altre extrem, els que s’ho agafen amb més calma fan el trajecte en tres hores.