
Aconseguir el concert econòmic de què disposen les comunitats forals, el País Basc i Nacvarra, és una necessitat i una manera d'encarar el futur. "Aquest ha de ser el model del pacte Fiscal que ha de negociar Catalunya amb l'Estat", així ho ha explicat Núria Bosch, cvatedràtica d'Economia Pública i coordinadopra del grup d'experts de la balança fiscal, en l'acte "Pacte Fiscal, què é. Per què ens convé?" celebrat aquest divendres al vespre a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni, organitzat per CiU d'aquest municipi baixmontsenyenc.
Aquestes afirmacions Núria Bosch les argumenta donant a conèixer algunes dades concretes com per exemple que cada català paga 6 euros cada dia que no tornen o bé que la mitjana de la balança fiscal de Catalunya amb Espanya entre vels anys 1986-2009, sense pensions i cotitzacions socials de cada 100 euros nque s'envien a Madrid només en tornen 57 euros, per tant el dèficit fiscal anual és del 43% dels ingressos aportats.
Altres dades que es van donar a conèixer són que en el decurs de l'any 2009 el dèficit fiscal va ser del 8,4% del PIB, xifra que equival, va dir la catedràtica d'Economia Pública, a 16.409 milions d'euros, és a dir que cada català paga a fons perdut 2.251 euros i "això representa el 44% del pressupost de la Generalitat". Tant és així que si es pot contrarrestar el desequilibri la Generalitat de Catalunya podria eixugar el seu deute en tres anys.
La clau de la caixa
Núria Bosch remarca alguns aspectes del pacte Fiscal com irrenunciables per a Calunya, com és el cas de tenir un model singular que s'apliqui només a Catalunya i que suposi una disminució a la solidaritat que, actualment és excessiva. En qualsevol cas, però, el que cal a Catalunya és no renunciar a tenir la clau d'un model de finançament que comporti na la Generalitat poder disposar d'un major poder tributari "administrant els impostos que es recapten a Catalunya, perquè ara es depèn massa de les transfarències estatals", assegura Bosch, que també defensa que el Pacte Constitucional del 1978 s'ha trencat i que avui el 75% dels catalans diuen que estan a favor del Pacte Fiscal.
L'acte d'ahir al vespre es va completar amb la presència de Jordi Cuixart, tresorer d'òmnium Cultural que va recordar que la manifestació del 10J de l'any passat a conseqüència de les retallades de l'Estatut va suposar un punt d'inflexió molt gran per part de la societat catalana "per primera vegada les seves exigències passen per davant dels polítics". Va presentar l'acte francesc Deulofeu, president del Grup Municipal de CiU.