L'alcalde de Riells i Viabrea en la reunió amb assessors del secretari d'Estat de Justícia per abordar les ocupacions il·legals

El president del Consell Comarcal de la Selva diu que s'han compromès a fer un informe que remetran a Campo

Reunió telemàtica d'alcaldes de la Selva amb assessors del secretari d'Estat de Justícia
Reunió telemàtica d'alcaldes de la Selva amb assessors del secretari d'Estat de Justícia | Consell Comarcal Selva
Redacció
14 de gener de 2021, 07:46
Actualitzat: 8:07h
El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i diversos alcaldes afectats s'han reunit aquest dimarts amb assessors del gabinet del secretari d'Estat de Justícia per abordar la problemàtica de les ocupacions delinqüencials que pateixen.

Balliu ha explicat que la trobada telemàtica ha durat dues hores i que els han exposat la situació que viuen poblacions com Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Vidreres, Sils o Caldes de Malavella. Segons el president del Consell, els assessors s'han compromès a elaborar un informe que remetran al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i que servirà també per "si s'ha de modificar la llei".
 
Els alcaldes denuncien que cada cop hi ha més casos d'aquest tipus d'ocupacions en urbanitzacions vinculades al cultiu de marihuana i que provoquen problemes de convivència i de seguretat.

Els municipis afectats havien demanat una reunió amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska per abordar la problemàtica i, finalment, aquest dimarts s'han reunit telemàticament amb assessors del gabinet del Secretari d'Estat de Justícia. Hi han participat, a banda de Balliu que també és alcalde de Caldes, els alcaldes de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueres; de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot; el de Sils, Eduard Colomé i Vidreres, Jordi Camps. Es tracta de les poblacions més afectades i que en els darrers temps han notat un increment de casos.

Denuncien que els ocupes estudien els llocs on aniran i que s'instal·len en punts ben comunicats, sovint urbanitzacions perquè és més difícil detectar-los. Un cop allà provoquen problemes de seguretat i convivència. També d'altres relacionats amb el cultiu de marihuana, com són els talls de llum. Els alcaldes diuen, a més, que la impunitat que hi ha a Espanya provoca un efecte "crida" perquè "a la majoria de països està molt castigat".

En alguns casos, diu, no només una casa sinó dues o tres. "A vegades de bancs o segones residències", explica Balliu. El president del Consell diu que, en els casos en què les propietats han acabat en mans de fons voltor, es fa molt difícil contactar-hi i que els ocupes saben que la Justícia és "lenta".

Molts municipis han incorporat efectius policials i han instal·lat càmeres de seguretat però se senten indefensos. "Per a alguns suposen uns 400.000 euros més l'any", afirma.

Segons Balliu, els assessors han admès que desconeixien aquesta situació i que s'han compromès a elaborar un informe, que faran arribar al ministre de Justícia "per veure si s'ha de modificar la llei i la Constitució".
Arxivat a