PSC i CiU aproven l'augment de les tarifes de l'aigua a Sant Celoni

Els dos partits argumenten que s'ha de repercutir el cost de la costrucció de l'Estació de Tractament d'aigua Potable | La CUP assegura que no es fomenta l'estalvi i ICV-EUiA recorda que en dos anys ha augmentat un 40%

Publicat el 08 de febrer de 2015 a les 23:00

Una visita a les instal·lacions de l'ETAP Foto: Aj. Sant Celoni

 

Els veïns de Sant Celoni, La Batllòria i algun sector de Santa Maria de Palautordera pagaran una mica més pel rebut de l'aigua aquest any 2015. Concretament l'augment serà del 16% perquè s'ha de repercutir el cost de la construcció de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) que s'ha construït a Can Sans i que ja ha entrat en funcionament. El cost es repercutirà en un 70% a la part fixa del rebut i el 30% a la part de consum. Així s'ha aprovat en la darrera sessió plenària, amb els tretze vots favorables dels grups municipals del PSC i de CiU i els 4 contraris de la CUP, ICV-EUiA i el regidor no adscrit.

L'alcalde de Sant celoni, el socialista Joan Castaño, ha recordat que l'any 2008 l'Ajuntament va adjudicar a Sorea la concessió del Servei de subministrament i que també portava inclòs les obres de millora que cal fer perquè l'aigua a Sant Celoni "és potable però millorable". I entre les millores que s'han portat a terme és la construcció de l'ETAP la inversió de la qual o ho paga directament l'Ajuntament o es repercuteix entre els contribuents, que és el que s'ha fet. Per tant, en el rebut s'anirà repercutint mica en mica els dos milions d'euros que han costat les obres i que pagaran.

Tant el PSC com CiU defensen que amb aquesta obra es millora la qualitat de l'aigua i també permetrà aprofitar tots els cabals propis que en cas de pluges "no provocarà que durant uns dies l'aigua sigui tèrbola". En aquest sentit Francesc Deulofeu remarca que l'obra, aprovada l'any 2008 quan CiU era al govern, és molt imprescindible "perquè fins ara l'aigua només es clorava i ara amb la planta potabilitzadora es pot filtrar amb la corresponent millora de la qualitat". Amb aquesta obra, manifesta Deulofeu, es va poder alliberar el dipòsit de La salle i reconvertir-lo en un aparcament també molt necessari pel municipi.

Una planta dimensionada

La CUP s'allunya dels arguments de socialista i nacionalistes primer perquè s'ha construït unes instal·lacions que permet gestionar 363 m3/hora, és a dir més de tres milions de m3 anuals quan la mateixa empresa ha manifestat que les necessitats de Sant Celoni actuals són d'1,5 milions "pagarem per una potabilitzadora el doble de gran", etziba Gerard Masferrer, regidor de la CUP que també matisa que les obres s'han concedit a una empresa del grup que té la concessió del subministrament "tot que allà mateix", diu Masferrer.

Però exposen altres arguments contraris a la proposta de tarifes perquè no estan d'acord en com es reparteix la repercussió ja que al col·locar el percentatge més elevat a la part fixa del rebut "no afavoreix l'estalvi i ara surt més barat consumir que no pas tenir l'aixeta tancada". I el tercer argument un clàssic de la CUP, que defensen que els serveis públics han de ser gestionants directament per l'Ajuntament.

Carmen Montes d'ICV-EUiA també hi està en contra perquè apujar les tarifes aquest any un 16% quan ja l'any passat es va fer un augment del 24%, vol dir que "en dos anys l'aigua a Sant Celoni i La Batllòria s'ha apujat un 40% i això és desmesurat", diu la regidora ecosocialista que defensa una gestió diferent del repartiment de costos.

En aquesta línia també hi ha el regidor no adscrit Josep Manel Bueno que considera l'aument molt considerable encara que la companyia inicialment volia el 23%. També és de l'opinió que no es fomenta l'estalvi i que l'augment, al seu criteri, és lineal i no pas progressiu.