Raül Garcia: «Junts farem que Sant Celoni i la Batllòria recuperin la seva identitat reconnectant amb l'entorn»

L'alcalde i candidat a la reelecció reivindica que han pressionat la Sareb per posar pisos a disposició i haver aconseguit convenis i lloguers socials

Publicat el 22 de maig de 2023 a les 22:00
[municipalsinformacional]

Raül Garcia és l'actual alcalde de Sant Celoni i de la Batllòria i l'aposta de Junts per tenir quatre anys més el timó per governar el municipi i, amb el seu equip, ho vol fer En positiu. Reivindica l'esforç d'una legislatura marcada primer per la tempesta del Gloria i gairebé a continuació la pandèmia de la Covid-19 que ho va paralitzar pràcticament tot. Tot i això, se sent satisfet del que s'ha fet aquests darrers quatre anys d'haver pogut ajudar a la gent i de deixar a punt projectes que han de veure la llum en els quatre següents perquè a parer seu han de servir per repensar el Sant Celoni i la Batllòria.

Biòleg de formació i educador per vocació diu que "sempre a punt" en el seu compromís per estar al servei de tothom, en qualsevol circumstància i atents a les necessitats de cada moment. Reconnectar amb l'entorn natural com a signe d'identitat ha de marcar, per Junts, el futur de Sant Celoni i la Batllòria.

- És dura la campanya?

- Home, és intensa i llarga. Oficialment, són els últims quinze dies, oficiosament és cert que hi ha actes i activitats des de molt abans. Al final s'acumula molta feina i, per tant, és complicat.

- Raül Garcia per què vol continuar sent alcalde de Sant Celoni i la Batllòria?

- Doncs perquè hem engegat molts projectes que per la Covid-19 han costat i tinc ganes que en aquests quatre anys vinents poder lluir una mica tota la feina prèvia que hem fet. Hem fet molta planificació i ara engegarem el POUM que serà molt interessat per poder debatre el Sant Celoni del futur. En aquest proper mandat, si no venen pandèmies ni desastres meteorològics, pot donar molt de si.

- Precisament, els problemes sobrevinguts que no es poden preveure i que marquen tant una legislatura, li preocupa que pugui passar-li factura i que l'elector no acabi d'entendre les dificultats de l'inici d'aquest mandat?

- Moltes vegades, si no es mira amb perspectiva, es fan judicis que són una mica injustos. Hem de recordar que, a la pràctica, només fa un any que no tenim mesures restrictives i realment hi va haver dos anys que van ser molt complicats per tirar endavant qualsevol cosa que no fos atendre les qüestions més problemàtiques. Al final, quan t'hi poses, és per estar a les verdes i a les madures. Em sento molt realitzat, satisfet i tranquil de la feina feta per haver donat resposta i ajudar a la gent i fer que el poble millori. Més enllà de planificar i prometre inversions, el dia a dia i ajudar a la gent també és important i espero que es tingui present.

[blockquote]"Sí que és una percepció que la cosa està bastant polaritzada entre nosaltres i el grup socialista, però per sort el consistori és més plural i matisos que també hi són."[/blockquote]

- Tal com està anant la campanya creu que les eleccions del 28-M és cosa de dos?

- Sí que és una percepció que la cosa està bastant polaritzada entre nosaltres i el grup socialista, però per sort el consistori és més plural amb matisos que també hi són. Pel que fa a la campanya electoral potser sí que es planteja més com un cara a cara, però nosaltres no volem caure en aquest parany. El que fem és explicar un projecte per Sant Celoni.

- Reconnectem amb l'entorn. Expliqui'ns què vol dir?

- Sempre poso la metàfora que el mateix que Barcelona va viure d'esquena al mar hi va saber reconnectar-hi, Sant Celoni és el que és pel lloc privilegiat on ens trobem. Tothom ens posa al mapa pels parcs naturals que ens envolten i tota la nostra història està relacionada amb el que representen. A Sant Celoni tenim uns polígons industrials molt importants per al desenvolupament econòmic i un nucli urbà una mica gris i dens que tampoc respira aquest entorn que tenim. El que proposem és tornar a fer accessible aquesta connexió amb el medi que ens envolta i emplenar-nos d'aquest esperit. Dit d'una altra manera és recuperar la seva identitat i projectar-se. Un Sant Celoni que se sent capital del Baix Montseny.
 
- I en aquest context s'inclou el projecte d'anella verda que va anunciar en l'inici de la campanya?

Tenim el Pertegàs i la Tordera i és una oportunitat per crear un eix verd del municipi i connectar amb l'entorn natural que representen. Però no només això, perquè també suposa parlar de sostenibilitat, un poble més endreçat i, per això el POUM que hem de fer ens ha d'ajudar a repensar no tant per on hem de créixer, sinó que podem fer perquè Sant Celoni respiri més i millorar la qualitat de vida dels que vivim al municipi.
 

El candidat de Junts, Raül Garcia, considera que la redacció del nou POUM és una oportunitat per Sant Celoni i la Batllòria. Foto: Jordi Purtí


- Junts proposa un espai públic més net, segur i bonic amb una millor mobilitat...

- D'entrada dir que en el contracte de neteja tenim una petita millora a introduir. En aquest mandat ha millorat i l'hem complementat amb un recurs extra a través de plans d'ocupació pel que fa a la neteja. Però també és important l'accessibilitat i la millora dels carrers Per això en aquest mandat hem fet un pla de ferms que hem de continuar, però també fomentar un espai públic ,i una mobilitat sostenible i segura, així com crear una illa central amb prioritat per al vianant o en els carrers estrets fer una plataforma única amb arbrat i aparcament. I per fer-lo més bonic tenim artistes del territori que poden fer art urbà i, a banda de l'asfalt i els panots, que puguem complementar-ho amb propostes més artístiques. De la mateixa manera que hem de fer una nova mirada als barris.

- Sant Celoni és brut?

- Sant Celoni no és més brut que altres municipis. Quan parlo amb alcaldes d'altres pobles tenim la percepció que hi ha més incivisme. Aquest és el gran repte que tenim, no pas com a Sant Celoni i la Batllòria, sinó com a societat, ja que ens desborda una mica. Des de l'Ajuntament hem incrementat la freqüència de recollida de cartó i d'envasos per evitar desbordaments, de dues a tres vegades per setmana. A més, en aquest mandat, per primera vegada, s'han posat sancions per abocaments incontrolats i estic convençut que més de dues-centes i hem de continuar atacant aquest incivisme. Sant Celoni, i ho dic categòricament, no és brut per molt que una mentida es repeteixi mil vegades es converteixi en realitat.

[blockquote]"Ara, tot just, hem portat a terme l'estudi del porta a porta i el procés encara durarà un parell d'anys i en aquest temps tots els grups municipals hem d'arribar a un consens perquè la brossa no sigui un camp de batalla."[/blockquote]

- El porta a porta serà una bona solució?

- El porta a porta pot ajudar a un repte més important que és el reciclatge. Estem al 39% i la Unió Europea ens marca que hauríem d'estar al 50% i en pocs anys arribar al 60% perquè del contrari econòmicament ens paralitzarà en els rebuts que exponencialment seran més cars i per millorar-ho hem de canviar el model de recollida. Ara, tot just, hem portat a terme l'estudi del porta a porta i el procés encara durarà un parell d'anys i en aquest temps tots els grups municipals hem d'arribar a un consens perquè la brossa no sigui un camp de batalla. Mà estesa per parlar de tota mena i hem arribat fins aquí perquè al començament de mandat tots els grups el demanaven. Que al final ajudarà a ser més net, tot té pros i contres, però hem de reciclar més.

- En aquesta campanya es parla molt dels joves. Són els grans oblidats?

- Per part nostra no han estat oblidats. Ens hem centrat molt en la formació i la prova és que a Sant Celoni tenim des de fa pocs anys dos cicles de química que, en un poble com el nostre és del tot necessari. Tenim el batxillerat artístic, formació ocupacional també el projecte RUM per acompanyar als joves que tenen dificultats a obtenir l'ESO. Hem treballat molt la formació, però és cert que en el camp del lleure hi tenim un deute. Primer perquè l'oferta privada ha disminuït i, segurament, perquè la Covid l'ha acabat de rematar. Tenen menys oferta i també hem de repensar espais on els joves es puguin trobar, relacionar i passar-s'ho bé. Hem pensat en el nou casal per joves i entitats a l'actual Esplai. Volem crear la regidoria de joventut i crear noves ofertes de lleure per a joves.

[noticia]18939[/noticia]

- Quan tindrà piscina municipal descoberta Sant Celoni?

- La piscina estem en la fase que s'ha presentat l'avantprojecte. El gran problema que tenim com a poble és que no tenim solars per equipaments públics i quan volem fer alguna cosa és un drama perquè no tenim els espais. El nou CAP l'hem hagut de fer als terrenys de La Forestal. Davant d'aquesta situació ens hem trobat que fer la piscina s'ha hagut de fer una modificació puntual del Pla General que ha durat quatre anys. Ho va començar en Francesc Deulofeu i ho vaig acabar jo. Després hi ha els tràmits de l'administració que són els que són i a tot plegat sumar-hi la Covid-19 i baixes de personal. Vàrem licitar la redacció del projecte i ara tenim la primera entrega que és l'avantprojecte, ha de venir el projecte executiu que forma part del contracte i l'execució de les obres. En aquest mandat ho tenim tot encarrilat per poder fer realitat l'equipament. No per aquest estiu ni segurament, pel següent, però hem trobat la llum al final del túnel.

[blockquote]"En aquest mandat ho tenim tot encarrilat per poder fer realitat la piscina. No per aquest estiu ni segurament, pel següent, però hem trobat la llum al final del túnel."[/blockquote]

- Cert que costa quatre milions d'euros?

- La piscina en si, la urbanització del solar, canviar les grades de la pista d'atletisme i vestidors, fer la part de la piscina, les basses... el projecte diu això.

- Molt car?

- És molt car. Hem de valorar potser de fraccionar-ho per parts o buscar un pla B. Hem de recordar, però, que ja teníem piscina i es va decidir en el seu moment canviar-la per fer-hi l'escola bressol, que també era molt necessària, però potser va ser un error que a costa d'un equipament carregar-nos-en un altre. És cert que aquella piscina calia reformular-la, però això ens ha deixat un munt d'anys sense piscina. El problema, com t'he dit, ha estat la falta de planificació d'espais per equipaments públics.

- Aquests darrers quatre anys Junts ha governat en coalició amb ERC, quina valoració en fa?

- El resum és que hem sigut un equip de govern i no pas una coalició de dos partits. Està clar que som dos partits i cadascú té el seu programa. Crec que ens hem respectat molt. Nosaltres hem respectat molt les àrees dels regidors d'Esquerra. M'he implicat a resoldre problemes de les seves àrees com si fossin nostres i ells també s'han implicat en l'àmbit de la governabilitat de l'Ajuntament i per sobre de tot s'ha treballat per l'interès general més que no pas per l'interès del partit. No hem estat un govern que ha fet soroll. L'experiència és positiva.

- Com es pot aconseguir més habitatge social a Sant Celoni i la Batllòria?

- El POUM ens hi pot ajudar perquè aquest tema l'haurà de tocar segur, com es desenvoluparan les zones que queden, però més enllà d'això és complicat perquè tenim pocs espais per créixer i fer més habitatge i els que hi ha potser no són prou viables, ja que si en tants anys no s'han desenvolupat s'haurà de veure quina problemàtica tenen. De tota manera, hem començat a tramitar el recàrrec de l'IBI a habitatges buits de grans tenidors per posar-los pressió. És escandalós que una entitat pública com la Sareb acumulin una quantitat tan bèstia d'habitatge i que no sigui capaç de cedir-lo a l'Ajuntament o a la Generalitat o algú que estigui disposat a fer habitatge social. A la Sareb l'hem pressionat molt per poder posar pisos a disposició i hem aconseguit convenis i lloguers socials. No és fàcil i la solució potser ha de venir de més amunt que no pas dels ajuntaments. A banda d'això, també es pot promoure noves formes d'accés i tinença d'habitatge com el cooperatiu o habitatges tutelats.

- I el Pla +65 què és?

- Cal tenir una visió transversal al servei de la gent gran, no només en l'àmbit de dependència, que és molt important. Amb aquest pla volem tirar endavant una Taula de la Vellesa per fer xarxa amb tots els agents implicats en una vellesa activa i saludable.

[blockquote]"Hem emfatitzat més amb la Batllòria perquè són un poble malgrat que formin part de Sant Celoni i, per tant, l'hem de tractar com a tal i comptar amb ells. Junts proposa culminar tots els projectes començats"[/blockquote]

- Com s'ha de tractar la Batllòria?

- Nosaltres no hem deixat de parlar mai de la Batllòria. Em fa la sensació que l'hem posat en el debat polític perquè ara tothom escriu Sant Celoni i la Batllòria i fa vint anys no passava. Hem emfatitzat més amb la Batllòria perquè és un poble malgrat que formin par de Sant Celoni i, per tant, l'hem de tractar com a tal i comptar amb ells. Junts proposa culminar tots els projectes començats i executar les obres de substitució de les canonades de la xarxa d'aigua potable per assegurar-ne el subministrament i estem acabant el nou dipòsit. També la culminació d'espais d'equipaments públics engegats com el parc del Camí Ral. Toca parlar amb el Consell de Poble per saber que volen prioritzar i una de les propostes és l'ampliació de la pèrgola per cobrir tota la pista i tingui més usos socials. En pocs mesos culminarem les obres del carril bici, la millora de la comarcal amb carrils 2+1 i sobretot que la gent de la Batllòria es trobi prou representada i respectada.

- El compromís de Junts amb l'1 d'Octubre és intacte, però des del 2017 ja han passat sis anys. Tem que el desencís de la gent el pugui castigar electoralment?

- La gent té dret a fer el que vulgui perquè la imatge que hem donat els partits polítics ens l'hem de fer mirar. Una cosa, però, és en l'àmbit municipal i l'altre la política més nacional. Els ajuntaments dediquem gairebé el cent per cent del nostre temps a resoldre els problemes de la nostra gent, però estic convençut que un projecte de política municipal no es pot desvincular del país. Encara reivindiquem trobar un camí que ens permeti reconnectar amb l'1-O. Ara mateix, el protagonisme no és nostre, però hem d'estar a punt pel que pugui passar.

- Baix Montseny comarca oficial?

- Després del Lluçanès ens toca... Som ferms defensors del Baix Montseny com a realitat i que tant de bo pugui acabar sent tangible en l'àmbit polític. Cert, que potser som la comarca que ho tenim pitjor que les altres. Per la seva complexitat territorial i el fet d'estar a cavall de dues demarcacions no ens ajuda. També, la seva densitat més de seixanta mil habitants causa certa por a nivell més institucional i nosaltres no podem fer passos en fals. La Mancomunitat de Municipis que vàrem crear és una eina que ha de créixer i potenciar molt més perquè al final ens puguem coordinar la gent del territori, oferir millors polítiques i augmentar el sentiment de pertinença sense renunciar a aprofitar les oportunitats que se'ns presentin.

- Si la lògica política s'imposa, segurament el 28-M a la nit no hi hagi cap majoria absoluta. S'han plantejat alguna preferència de pacte?

- Els pactes electorals els decideix l'aritmètica electoral. Tinc clar que m'he sentit còmode amb el govern d'aquests quatre anys i no tindria cap problema a tornar-lo a plantejar amb ERC, tot i que veig obertes altres opcions que són més complexes. També em costaria entendre que després d'aquesta oposició tan dura, arribar a acords municipals amb el PSC no és una línia vermella, però no em veig pactant, potser sí polítiques però no pas un acord estable de govern. En qualsevol cas és important a arribar a consensos amplis amb tots els grups polítics i buscar el millor pel poble.