Santa Maria de Palautordera ja té el seu Pla Director d'Equipaments

Els objectius i els criteris de les propostes se centren en optimitzar els equipaments existents mitjançant operacions de reubicació d’usos

Publicat el 03 de maig de 2012 a les 09:12
L'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, i el vicepresident terecer de la DB, Josep Llobet Foto: Jordi Purtí

El vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona i màxim responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Josep Llobet, ha lliurat aquest dimecres 2 de maig a l'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, el Pla Director d’Equipaments. Es tracta d’una eina de planificació que recull les necessitats i les disponibilitats del municipi en matèria d’equipaments i proposa un pla d’actuacions i d’inversions a curt, mitjà i llarg termini, en els propers deu anys, per millorar i optimitzar els serveis, d’acord amb les necessitats ciutadanes i la capacitat pressupostària local. Josep Llobet ha constatat la bona situació en què es troba el municipi pel que fa a equipaments.

La metodologia i contingut del Pla Director d’equipaments s’ha elaborat seguint els criteris d’inventari dels equipaments existents, l’anàlisi i diagnosi per detectar les disfuncions i els dèficits o possibles millores dels equipaments que ja hi ha, es preveuen els serveis necessaris en un futur, es detecta el sòl de què es disposa i les reserves i es defineix l’estratègia urbana. Finalment, es fan un seguit de propostes d’actuacions, fent-ne l’estimació econòmica, prioritzant-les en el temps i ubicant-les en el territori, a més de plantejar un pla d’inversions. Elaborar-lo ha tingut un cost de 26.738,97 euros, assumit íntegrament per la Diputació de Barcelona.
 
Factors que condicionen el Pla d’Equipaments
Els 17 km2 d’extensió del municipi de configuració polinuclear, la continuïtat urbana amb alguns municipis veïns com Sant Celoni o Sant Esteve de Palautordera, el POUM aprovat recentment (gener 2011) i el nombre d’habitants 9.097 habitants (1.1.2011) amb una previsió de creixement inferior a la dels últims 10 anys: 9.495hab al 2015 i 10.023hab al 2020, són els quatre principals condicionants que han marcat l’elaboració del Pla d’Equipaments de Santa Maria de Palautordera.

Actualment la xarxa d’equipaments de Santa Maria de Palautordera està formada per quaranta-sis equipaments, deu dels quals són privats i estan distribuïts en els diferents nuclis, però destaca una major concentració en el centre urbà (35%). El Pla, ha deixat clar que no hi ha problemes en equipaments dels cicles d’ensenyament obligatori, però, en canvi sí que hi ha mancances en l’àmbit sanitari-assistencials per poder afrontar les necessitats actuals i les futures i, en concret un CAP per sota dels estàndars i la inexistència d’un Centre de Dia o residència per a la gent gran. El cost previst de les actuacions d'aquests deu anys és de 7.956.309 euros.
 
Propostes
Els objectius i els criteris de les propostes se centren en optimitzar els equipaments existents mitjançant operacions de reubicació d’usos i activitats a partir de la rehabilitació del patrimoni municipal, amb criteris d'eficiència econòmica, sostenibilitat i viabilitat de les propostes. També en el sentit de reforçar i potenciar el nucli de Santa Maria de Palautordera com a centre vertebrador i mantenir la descentralització de certs equipaments esportius i socials en els diferents nuclis del municipi i crear una xarxa que relacioni i vinculi els equipaments, espais lliures i elements d’interès per a una correcta distribució i equilibri territorial en el conjunt del terme municipal.
Les propostes que marca el Pla d’Equipaments es distribueixen en cinc sectors del municipi:nucli antic, nucli cultural, nucli verd, nucli esportiu i barris.

L’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, valora satisfactòriament l’elaboració del Pla perquè és una eina de treball molt valuosa per al municpi “sabem que ara els pressupostos són restrictius i no pas expansius i el que hem de fer és adaptar-los i millorar-los”. En qualsevol cas, manifesta Jordi Xena, és un punt de partida de cara al futur perquè es té una referència del que pot costar tirar endavant algun projecte.