Tràfic d'influències per muntar la primera estació d'ITV a Sant Celoni

Detenen dos càrrecs públics i tres empresaris en una peça separada del 'cas Campió'

Publicat el 27 de març de 2012 a les 12:06
L'estació d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de Sant Celoni segueix tancada. Foto: Jordi Purtí

L'estació d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de Sant Celoni protagonitza, juntament amb la de les Borges Blanques i la d'Amposta, una nova trama de corrupció que afecta l'administració catalana. Aquest dilluns la Guàrdia Civil va arrestar el número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous; el subdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles; i els empresaris Sergi Alsina, soci d'Alta Partners, Sergi Pastor, directiu de Ficosa i ex conseller delegat de l'empresa Applus, i Ricard Puignou, administrador de l'empresa d'ITV Certio. A tots se'ls acusaria, entre altres qüestions, de falsedat documental i de tràfic d'influències per, suposadament, intentar aconseguir concessions d'estacions de la ITV a Catalunya, paralitzades el maig passat per decisió judicial. Entre elles, la de Sant Celoni.

L'octubre del 2010 la Generalitat va resoldre un concurs públic que determinava quines concessionàries tindrien la gestió de les noves estacions i a quins emplaçaments. El govern tripartit volia donar entrada a noves empreses a prestar el servei de la ITV. Fins aleshores, l'empresa Applus controlava més de la meitat de les estacions. Sant Celoni era una de les ubicacions dels lots adjudicats. Concretament, s’havia d’aixecar la nova estació al Polígon 1 Sector P-10 Cementiri, al costat del Caprabo. Estava previst que en un any comencés a funcionar. I, de fet, la planta ja està pràcticament enllestida, però no pot obrir, precisament, pel recurs judicial interposat el 2010 per una empresa que va perdre l'adjudicació.

Adjudicació suspesa pel TSJC
El lot que incloïa les estacions de Sant Celoni, Amposta i les Borges Blanques se'l va adjudicar Atisae. Una de les empreses que es va presentar al concurs és Certio -nascuda de l'escissió d'Applus i de la qual és administrador un dels detinguts aquest dilluns-, que no va sortir escollida i va decidir presentar el recurs judicial contra l'adjudicació, ja que considerava que la Generalitat havia introduït elements per concedir les ITV amb posterioritat al lliurament de documentació de les empreses candidates. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir, l'abril de l'any passat, suspendre de manera cautelar l'adjudicació, tot i que va obligar Certio a oferir una garantia de 200.000 euros pels possibles perjudicis que es causés a Atisae. Poc després, la Generalitat va recórrer la suspensió.

Els investigadors creuen que Certio, que està administrada per Ricard Puignou –ara detingut-, hauria intentat aprofitar aquesta suspensió i el canvi de color polític al Govern per aconseguir el suport de la resta de detinguts perquè es convoqués un nou concurs i obtenir aquest lot d'estacions, segons apunta la Cadena SER . S'investiga especialment quin era l'objectiu final d'aquesta empresa quan va presentar el recurs davant del TSJC. Fonts pròximes al cas reconeixen que amb les declaracions dels detinguts i amb la documentació que es van endur dilluns durant els registres als domicilis i despatxos confien poder aprofundir més en aquesta investigació, que és una peça separada del 'cas Campió': destapat a Galícia i que gira, involucrant a l'exministre del PSOE José Blanco, al voltant d'una suposada concessió de subvencions irregulars a canvi de comissions a càrrecs públics.