L’Ajuntament de Breda ha presentat el seu projecte de transformació elèctrica ecològica, que planteja a mitjà termini la creació d’una comunitat energètica. Aquest ens públic posarà a l’abast dels vilatans la possibilitat de consumir electricitat produïda a Breda en plaques solars públiques i obtenir descomptes a la factura de la llum. L’acte de presentació es va fer aquest dijous a l’Espai Jove amb la col·laboració de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica de La Selva i de KM0 Energy, una empresa especialitzada en el disseny, implementació i gestió de comunitats energètiques.
La primera fase de la transformació energètica de Breda consistirà en la instal·lació de plaques solars que permetran abastir els equipaments municipals amb l’energia que produeixin. Els panells fotovoltaics es posaran a la coberta de tres edificis municipals: la llar d’infants, l’escola i el poliesportiu. Aquesta infraestructura permetrà avançar cap a un model de poble autosuficient energèticament.
L’alcalde de Breda, Dídac Manresa, ha explicat que la segona fase d’aquest projecte consistirà en la creació d’una comunitat energètica, unes instal·lacions de producció elèctrica d’autoconsum compartit. Això vol dir que, a més de produir electricitat per als equipaments municipals, també hi haurà unes plaques solars a la disposició del consum particular.
Les llars que es podran adherir a aquesta iniciativa hauran d’estar a un màxim de 2.000 metres dels punts de producció, un perímetre que comprèn la totalitat del nucli de Breda, exceptuant el barri de Pagès de dalt. Es calcula que d’aquesta iniciativa se’n podrien beneficiar entre 70 i 80 famílies que, a banda de disposar d’energia verda, tindran un descompte en la factura de la llum.
Com funcionarà?
Els punts de producció aniran directament connectats a la xarxa general d’electricitat, per tant, no s’haurà de fer cap instal·lació de cablejat addicional. L’Ajuntament, per crear la comunitat, farà un concurs per assignar les participacions de la producció elèctrica, que es convocarà cada quatre anys. Les bases legals d’aquest conveni encara s’han d’establir, però es preveu que els veïns tinguin la possibilitat d’adquirir participacions de mig quilovat o un quilovat hora segons el consum de la llar.
Els beneficis de formar part d’aquesta comunitat energètica es traduiran en un descompte cada mes a la factura de la llum, que equivaldrà al preu de la producció elèctrica que la participació hagi aportat a la xarxa. La companyia, doncs, restarà del consum el preu de l’electricitat que hagi produït la participació de la llar a la comunitat energètica.
En el càlcul de l’estalvi, a més, s’hi afegeix la possibilitat de rebre un ingrés addicional en cas que la producció superi el consum. “Si la producció elèctrica de la nostra participació és superior al nostre consum, la companyia elèctrica pagarà l’electricitat que hàgim aportat a la xarxa”, ha explicat l’especialista en energia Xavier Massa, de l’empresa KM0 Energy.
Quin preu tindrà formar-ne part?
Les cases que participin hauran de pagar una quota d’entre 60 i 100 euros per formar part d’aquesta comunitat, que serviran per afrontar les despeses de compra, gestió i manteniment. L’Ajuntament calcula que l’estalvi de cada llar, amb els preus actuals de l’electricitat podrien ser d’entre 150 i 190 euros anuals. Els membres de la comunitat, a més, tindran la possibilitat de veure la producció de la participació que han adquirit a temps real mitjançant una aplicació. “Els diners són una motivació per participar en aquest projecte, però el motiu principal és formar part d’un projecte comunitari que ajudarà a tenir un poble més ecològic i sostenible”, ha declarat Massa.
Quin cost públic tindrà?
Les instal·lacions fotovoltaiques tindran un cost de 150.000 euros al poliesportiu, 140.000 euros a escola i de 80.000 euros a la llar d’infants. Segons s’ha especificat a l’acte, bona part d’aquesta despesa està coberta gràcies a les subvencions que ha rebut l’Ajuntament, que serviran per pagar les plaques d’abastiment per a les instal·lacions municipals. L’aportació monetària que faci el consistori serà per afegir els panells fotovoltaics de participació pública, que produiran l’electricitat de la comunitat energètica.
Un benefici per a les llars vulnerables
L’Ajuntament de Breda, a més, preveu en les bases del concurs l’assignació d’unes places reservades per a llars vulnerables que pagarien una taxa molt més reduïda i que, per tant, rebrien un descompte major.
Les comunitats energètiques ja s’han implementat en altres municipis de la Selva i també del Baix Montseny com Santa Maria de Palautordera i Cardedeu. Es tracta d’una entitat jurídica que serveix als vilatans per ser partícips d’instal·lacions fotovoltaiques sense haver-les d’instal·lar a casa i sota l’empara del seu ajuntament. El paper del consistori en aquest mecanisme és d’impulsor del projecte i també s’ocupa de la renovació dels convenis amb els veïns que s’hi interessin. Les companyies elèctriques, d’altra banda, continuen fent la distribució de l’energia.