Dues plaques recorden els veïns de Sant Celoni deportats als camps d'extermini nazis

Un centenar llarg de persones han assistit als actes d'homenatge per recordar els veïns

Una assistent diposita un rams de flors a la placa que recorda els vuit veïns de Sant Celoni deportats als camps nazis.
Una assistent diposita un rams de flors a la placa que recorda els vuit veïns de Sant Celoni deportats als camps nazis. | Jordi Purtí
08 d'abril del 2024
Actualitzat el 10 d'abril a les 16:28h

"En homenatge als celonins deportats als camps d'extermini nazis" i "Mai més. Enlloc. Contra ningú", són els dos textos que es poden llegir a la placa que dissabte passat es va col·locar en un extrem de la pedra on hi havia hagut les fonts de la plaça de la Vila, amb motiu de l'homenatge a les vuit persones veïnes de Sant Celoni  i que en el seu dia van ser deportats a aquesats camps. En una segona placa hi ha el nom de les vuit persones.

L'acte, amb l'assistència d'un centenar llarg de persones i emmarcat en la Primavera antifeixista organitzat per l'entitat La Força i l'Ajuntament de Sant Celoni, va constar de dues parts. La primera, una conferència a la sala Bernat Martorell presentada per la periodista Eva Calvet on hi van participar diversos especialistes que van abordarael tema des de diferents vessants com el context històric, Mauthausen i els camps d'extermini nazis, l'itinerari dels deportats celonins fins a arribar als camps nazis.

Es comptà amb les intervencions de Fina Ferrando (Amical de Buchenwald), Enric Garriga (president de l'Amical de Buchenwald), Josep Maria Abril (historiador celoní) i Laura Sicart (professora d'Història a l'Institut Baix Montseny). També hi van participar antics alumnes de l'Institut Baix Montseny que van visitar Mauthausen i que van explicar com els ha transformat aquesta experiència.

La segona part de vba ser la descoberta d'una placa en record dels 8 celonins deportats, col·locada a la plaça de la Vila per fomentar el reconeixement i la reparació de les víctimes. 

Els celonins homenatjats són:

- JOSEP ROSÉS i BADIA
Sant Celoni, 1913 - Oceja, 1978. Paleta. Regidor de l’Ajuntament de Sant Celoni per la CNT (1936). Deportat a Mauthausen – Steyr.

- JOAN SERRA i MONRABÀ
Sant Celoni, 1901 - Corbières (Occitània), 1981. Paleta. Regidor a l’Ajuntament de Sant Celoni per la FAI (1937-1938). Deportat a Mauthausen - Sankt Lambrecht.

- JAUME PUJOLÀS i COLOBRANS
Santa Pau, 1901 - Sant Celoni, 1949. Paleta. Regidor a l’Ajuntament de Sant Celoni per la CNT (1936-1938). Deportat a Mauthausen.

- JOSEP PAHISSA i BRUGUERA
Sant Celoni, 1880 - Gusen, 26 d’abril de 1941. Deportat a Mauthausen - Gusen.

- SALVADOR RAJA i GARCIA
Sant Celoni, 1914 - París, 1955. Capità de l’Exèrcit Popular Republicà (1937). Deportat a Neuengamme (Watensted) i Sandbostel.

- JOSEP DALMAU i ROVELLÓ
Barcelona, 1916 – Sena Saint-Denis (França), 1985. Manobre. Deportat a Mauthausen.

- JAUME ILLA i PUJADAS
Vallgorguina, 1904 – Mauthausen - Hartheim, 26 de setembre de 1941. Pagès. Regidor a l’Ajuntament de Sant Celoni per la Unió de Rabassaires (1934-1938). Deportat a Mauthausen – Hartheim.

- JOSEP SOLER i BARLET
Sant Celoni, 1895 - Gusen, 1 de desembre de 1941. Deportat a Mauthausen – Gusen.

El Dissabte 27 d'abril hi haurà una nova proposta dins la Primavera antifeixista amb un homenatge a Guillem Agulló.