El Patronat del castell de Montsoriu recuperarà una recepta tradicional de ratafia que es destil·larà als cellers

El Consell Comarcal de la Selva preveu arribar als 20.000 visitants aquest 2022

El castell de Montsoriu exponent de la força del territori
El castell de Montsoriu exponent de la força del territori | Josep M Montaner
31 de març de 2022, 17:32
Actualitzat: 18:27h
Des de la pandèmia, el castell de Montsoriu ha suposat tot un revulsiu a nivell turístic. El 2021 es va tancar amb 14.000 visitants, tot i els confinaments que hi va haver al llarg de l'any. Ara, aquest 2022 ha començat encara amb més bon peu i el president delConsell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha anunciat que preveuen tancar l'any arribant als 20.000 visitants. Per Balliu, la participació del castell en el programa Batalla Monumental de TV3 ha suposat una campanya de difusió molt important, ja que s'ha donat a conèixer el castell a bona part de la població catalana.
 

A més, el concurs televisiu ha aconseguit una altra fita: que la gent de la comarca "se'l senti seu". El president del Consell Comarcal ha recordat que durant l'emissió d'aquest programa molta gent dels municipis veïns del castell van fer campanya a les xarxes perquè la gent el votés i això ha despertat una vinculació de la població amb el castell.

Ara, l'objectiu del patronat del castell de Montsoriu és canalitzar aquesta vinculació al desplegament del vescomtat de Cabrera. Es tracta d'un producte comercial que engloba tretze municipis que són els que formaven part d'aquest vescomtat medieval. Segons el president del patronat un estudi els ha indicat que podrien atraure 50.000 visitants repartits entre els diferents elements patrimonials que es conserven del vescomtat, majoritàriament situats a la comarca de la Selva.

Per fer-ho possible, el president del patronat i vicepresident del Consell Comarcal de la Selva, Pere Garriga, vol aconseguir la participació del sector turístic. Si bé ha destacat que el món públic ja s'ha unit en la difusió d'aquest patrimoni medieval, Garriga creu que ara cal aconseguir la unió dels empresaris.

Una ratafia medieval
En paral·lel al desplegament de la marca del vescomtat de Cabrera, el patronat del castell ja està treballant per recuperar una recepta de ratafia que s'havia fet "fa molts i molts segles" al castell de Montsoriu. Aquesta recepta s'ha trobat en un paper i ara els membres del patronat volen tornar-la a fer. L'objectiu és destil·lar el licor als cellers del castell, un espai que a dia d'avui és visitable.

Quan es comenci a destil·lar la ratafia, els visitants també podran veure en el celler com s'elabora el licor. "Aquest serà un altre valor afegit que donarem al castell", ha afegit Garriga. Una vegada aquesta ratafia es pugui embotellar, el patronat preveu vendre el licor a la botiga que hi ha al mateix castell i també en d'altres municipis que s'incloïen en el vescomtat de Cabrera.

Segons Pere Garriga, la idea és que "bars, restaurants i comerços" ofereixin aquesta beguda per difondre el castell de Montsoriu i atraure nous visitants.
 

Celler del castell de Montsoriu Foto: Josep M Montaner

Excavar forns i recuperar una terrassa
Malgrat que faci 30 anys que es treballa en les excavacions del castell de Montsoriu, encara hi ha zones per descobrir. Per això el patronat ha anunciat que durant el 2022 i el 2023 es concentrarà en recuperar bona part dels forns que hi havia a la zona oest del castell. Segons Pere Garriga, en aquesta zona han detectat diversos forns que es conservarien "en prou bon estat" i preveuen recuperar-los i fer-los espai visitable.

A sobre d'aquests forns també hi ha una terrassa que en un passat connectava amb el camí de ronda que feien els soldats per protegir el castell. Amb la restauració d'aquests forns, el patronat també preveu recuperar aquesta terrassa que hi havia a l'oest de l'estructura militar. Amb aquest nou espai es permetrà augmentar el recorregut visitable. La inversió prevista és de 125.000 euros que aportaran la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el mateix patronat del castell.