El projecte Vescomtat de Cabrera, que aplega cinc municipis del Baix Montseny, participarà en la Fira del Ram de Vic, una fira agrícola, ramadera i artesanal que expressa el caràcter rural d'Osona. El projecte del Vescomtat de Cabrera és un producte turístic que vol fomentar el patrimoni històric i cultural compartit. Es tracta d'una oferta repartida en cinc rutes que engloben 43 elements patrimonials vinculats a l'antic Vescomtat de Cabrera de diferents municipis.
L’objectiu de participar en la Fira del Mercat del Ram és apropar i donar a conèixer el projecte a un públic de proximitat i de caràcter familiar, que és precisament el perfil majoritari dels visitants. La comarca d’Osona i en concret tota la zona del Cabrerès té un paper fonamental dins del projecte, perquè és un dels punts d’origen de la nissaga dels Cabrera. De fet, el nom del llinatge prové d’aquest territori, on s’alçava l’antic Castell de Cabrera. La vinculació dels Cabrera amb Osona permet reforçar el relat històric del projecte i afavorir la implicació de la comunitat local en la difusió i preservació del patrimoni.
El projecte del Vescomtat de Cabrera es va engegar des del Consell Comarcal de la Selva l’any 2017 conjuntament amb 12 municipis de la comarca, que n'inclouen cinc del Baix Montseny: Arbúcies, Breda, Hostalric, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu. Fa poc, el projecte es va obrir a més municipis barcelonins i està previst que pròximament s'hi incorporin Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera del Baix Montseny, Malgrat de Mar del Maresme, l'Esquirol i Roda de Ter d'Osona i dos pobles més de la Selva, Fogars de la Selva i Massanes.
Aquestes noves incorporacions permeten que el projecte passi de tretze a vint municipis, i es consolidi com una de les iniciatives patrimonials més importants de Catalunya. El responsable del projecte, Albert Sanz, ha valorat molt positivament el creixement de la iniciativa i també l'oportunitat que suposa formar part la Fira del Ram. "Participar en la Fira també permet establir nous vincles amb aquest territori i la seva població, més en un moment en què els municipis de l'Esquirol i Roda de Ter s'han sumat al projecte del Vescomtat de Cabrera”, ha declarat.
El projecte ja inclou quatre comarques i el Baix Montseny per divulgar el llegat patrimonial i la història d'una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval. S'hi donen a conèixer personatges històrics destacats com Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV o el cosmògraf Jaume Ferrer.