La Taula per l'Aigua Pública de Riells i Viabrea va presentar una vintena d'al·legacions al Pla Director de l'Aigua que no es van tenir en compte. En primer lloc, destaquen la incògnita sobre la manca de renovació dels comptadors dels abonats al servei d'aigua o la liquidació dels ingressos recaptats en concepte pel seu manteniment durant els anys que s'ha ofert el servei. A més, qüestionen que a la nova tarifa a partir d'ara es vulgui incorporar el cost de manteniment dels comptador dins la quota de servei. "Amb això s'allibera l'empresa respecte a la seva obligació de renovar els comptadors que han superat la vida útil", critiquen.
Un altre dels punts que preocupa a la Taula, expliquen, és la "minimització" que es fa en el Pla de la quantitat de canonades de fibrociment que hi ha al municipi. "El pla recull que són el 27% de les canonades d'alta. És relatiu afirmar que només és perillós quan es trenca una canonada i no també pel propi deteriorament del pas del temps", ha afirmat Solé.
Des de la Taula també qüestionen que es doni per bona la comptabilitat que aporta l'empresa sense haver fet una auditoria a fons sobre aquest i altres aspectes. "Diuen que el servei és deficitari sense haver-lo estudiat a fons. Per exemple, no hi incorporen tots els serveis no tarifaris que fa l'empresa", ha assegurat el portaveu.
Estudiar a fons l'impacte ambiental
D'altra banda, tampoc s'ha estimat una de les al·legacions per estudiar més a fons l'impacte ambiental de les noves captacions d'aigua que es plantegen. Segons la resposta que ha donat el consistori, "l'impacte ambiental de les actuacions no és objecte del pla, si no del projecte executiu". "Creiem que hi ha d'haver un estudi mínim previ abans de decantar-se per unes captacions o unes altres", ha apuntat Ramon Solé. De fet, explica, l'aigua que s'està fent arribar a les llars surt d'uns pous propietat d'ATT SL, l'empresa que opera actualment el servei sense contracte amb el consistori.
La Taula veu un interès de l'equip de govern per "donar-ho tot per fet" i que després, quan es creï la nova comissió d'estudi per municipalitzar l'aigua (se'n va crear una de fallida l'any 2017) "ja no s'hi pugui dir res". "És un engranatge entre ajuntament i empresa aparentment legal, però és il·legítim", denuncien.
Contra el reglament del servei de l'aigua que ja es va aprovar per ple amb anterioritat, la Taula també va presentar un recurs i asseguren que no van obtenir resposta. Ara, amb el recurs al Pla Director pensen que l'Ajuntament pugui optar per la mateixa actitud. Tanmateix, el següent pas del col·lectiu -un cop passat el mes de termini per obtenir resposta a comptar des del 21 d'agost que és quan es va presentar el recurs- serà elevar el seu descontentament a un recurs contenciós-administratiu.