Divendres de la setmana passada diversos veïns i veïnes es van concentrar davant l'Ajuntamentde Riells i Viabrea per reclamar la municipalització de l'aigua defensant aquest bé comú davant els interessos mercantilistes privats. La convocatòria la va fer la Taula de l'Aigua Pública de Riells i Viabrea que va tenir el suport d'Aigua és Vida Catalunya. Com en d'altres ocasions hi varen assistir representants de Comuns, CUP, Junts, Podem, PSC i l'Associació de Veïns Aigua és Vida per tot Riells i Viabrea.
En el decurs de l’acte els veïns concentrats, tal com va informar NacióBaixMontseny, van expressar el seu malestar i es va denunciar que l’empresa encarregada de donar-lo, Abastaments d'Aigua del Tordera, treballa sense contracte i que "mai n'ha tingut" des de que es va donar la concessió dels pous fa 35 anys. Per això, exigeixen a l'Ajuntament que obri un concurs públic que permeti a les empreses o cooperatives que ho considerin presentar-s'hi. De fet, la Taula de l'Aigua Pública de Riells i Viabrea n'és una i aspiren a poder ser ells qui guanyi el concurs per tal de donar un "servei municipal" al poble.
També es va llegir un manifest que reproduïm a continuació.
Per què no l'aigua pública a Riells i Viabrea?
L'aigua és un bé comú i no una mercaderia. El dret a l'aigua i al sanejament va estar reconegut com a Dret Humà per l'Assemblea General de Nacions Unides del 28 de juliol de 2010, però els poders públics encara no fan tots els esforços necessaris per defensar-lo com cal. Encara es segueix defensant, en algunes administracions, que la gestió privada de l'aigua és més eficient quan la pràctica ha demostrat abastament que la gestió privada té com a objectiu obtenir majors beneficis i no pas major disponibilitat i qualitat del servei per les persones usuàries.
El cas de Riells i Viabrea és un lamentable exemple de com s'ha deixat en mans privades un servei bàsic i encara a dia d'avui l'ajuntament no ha pres la decisió de defensar els drets de la ciutadania amb tota la determinació necessària per obtenir plenament la titularitat del servei i gestionar-lo de forma pública i democràtica.
Tots els estudis realitzats fins ara s'han basat en dades no prou contrastades, facilitades per l'empresa Abastaments d'Aigua del Tordera SL, i l'equip de govern ha negat els estudis sol·licitats per l'Associació de Veïns Aigua és Vida per tot Riells i Viabrea i també per la Taula per l'Aigua Pública del municipi.
L'informe facilitat per l'AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) i que coneix l'equip de govern assenyala diferents irregularitats de les dades aportades. La Taula per l'Aigua Pública de RiV defensa que no es pot pagar ni un € a l'empresa per obtenir la titularitat municipal de tots els actius del servei perquè l'empresa ja ha estat compensada en escreix pels anys de funcionament i per la manca de compensació a l'ajuntament per la utilització de la part dels actius municipals. A banda hi ha aspectes que fan considerar que en tot cas la liquidació del servei a dia d'avui seria favorable als interessos municipals i negativa per l'empresa.
Lamentablement l'equip de govern municipal observa les dificultats de la gestió pública com una excusa per no assolir-la, enlloc de plantejar una estratègia per superar-les adherint-se a l’AMAP i sol·licitant l'entrada al CONGIAC (Consorci per la Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya). Massanes, poble més petit que Riells i Viabrea, que també gestionava AAT SL va remunicipalitzar l'any 2018 i està adherit a CONGIAC.
Cada vegada més persones de Riells i Viabrea són conscients que la situació del servei no millora perquè els beneficis nets obtinguts de les factures (16% que - acceptant els dèficits declarats per AAT SL - no serien menors del 13,54%) no s'inverteixen en la xarxa sinó que van a butxaques privades. A més l'empresa s'ha finançat amb els diners del cànon de l'ACA pagats per les persones usuàries durant molts anys enlloc d'ingressar-los puntualment, tant a Riells i Viabrea com en d'altres pobles, i tot fa pensar que segueix sense ingressar com cal aquests diners pagats per les persones sense poder comprovar-ho per la manca de transparència.
La política de fets consumats de l'equip de govern fa que sigui urgent posar damunt la taula alternatives a la gestió privada de forma clara. La manca avui d'una empresa pública que pugui gestionar el servei fa que l'única alternativa viable que observem sigui la posada en marxa d’una cooperativa de persones consumidores i usuàries que pugui optar en un concurs en el cas que l'equip de govern vulgui convocar-lo. Per això comptem amb el suport d'Aigua.Coop, cooperativa de segon grau (en formen part Comunitat Minera Olesana, Grup Clade i RAX totes elles cooperatives catalanes) que ja va consultar les dades del servei i poden ajudar a gestionar-lo. Animem a totes les persones de Riells i Viabrea a donar suport a la constitució de dita cooperativa, que a més del servei d'aigua pugui actuar en altres temes d'interès com energia, comunicacions o altres.
Aigua és Vida Catalunya i Taula per l'Aigua Pública de Riells i Viabrea, 29 d'octubre 2021
Manifest de la Taula per l'Aigua Pública de Riells i Viabrea per la municipalització del servei
«El cas de Riells i Viabrea és un lamentable exemple de com s'ha deixat en mans privades un servei bàsic»
03
de novembre
de
2021, 09:11
Actualitzat:
9:56h
El més llegit