Quatre llocs curiosos del Montseny que has de visitar

Una selecció d'indrets que ens apropen a la història col·lectiva dels pobles de la comarca i les seves tradicions

  • Tardor a la fageda de Santa Fe -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 13:44
Actualitzat el 15 d’abril de 2025 a les 16:20

El Baix Montseny és una comarca que destaca per la seva riquesa natural i per tenir paisatges sublims a cada municipi. No és estrany, doncs, que hi hagi molts indrets curiosos per descobrir en família i gaudir del patrimoni arquitectònic i cultural del territori. A NacióBaixMontseny hem fet una selecció de quatre llocs per visitar aquest pont de Setmana Santa que ens apropen a la història col·lectiva dels pobles i les seves tradicions.

El sot de l'infern

El sot de l'infern és una zona ombrívola i coneguda pels boscos de castanyers i les alzines. Està situada entre Arbúcies i el Coll de Sant Marçal i és una proposta ideal per fer una ruta a peu en família. L'itinerari per visitar-lo, que està indicat amb fites de color taronja, comença a la Plana del Coll, on es pot deixar el cotxe. 

El camí transcorre a través de boscos situats en una petita vall travessada per un rierol envoltat de vegetació. Al llarg del recorregut, es poden observar castanyers centenaris, verns i algun avet. A més, també s'hi poden veure les antigues cabanes dels carboners, el testimoni d'un antic ofici del Montseny que consistia a transformar la llenya en carbó per vendre a través d'un procés de combustió lenta. Alguna de les cabanes està indicada i restaurada seguint els principis de construcció tradicionals. Està oberta al públic i se'n pot veure l'interior, on passaven la nit els carboners. 

La pedra gentil de Vallgorguina

La pedra gentil de Vallgorguina, malgrat no estar pròpiament al massís del Montseny, és un dels monuments indispensables de la comarca. Es tracta d'una estructura megalítica situada al capdamunt d'un monticle del parc natural del Montnegre. El dolmen, que data d'uns 4.000 anys, segons els experts, és un sepulcre de cambra simple i es troba molt a prop de les ruïnes de l'església de Santa Eulàlia de Tapioles. L'estructura va ser restaurada l'any 1855 i està formada per vuit pedres gegants posades en forma de taula.

Segons les llegendes locals, aquest monument era un punt de trobada per a les bruixes de la comarca. S'explicava que, al voltant d'aquesta taula, hi intercanviaven coneixements i hi feien demostracions de bruixeria i encantaments. D'altra banda, les rondalles deien que la bruixa que no havia fet prou maleficis era condemnada a mort i la penjaven d'una pedra amb forma de forca que hi ha a la part superior del dolmen. 

Les cascades de Riells

Les cascades de Riells són un conjunt de salts d'aigua que hi ha situats a les proximitats de l'ermita romànica de Sant Martí de Riells, on es pot deixar el cotxe. Per arribar-hi cal seguir un camí que ressegueix una riera i travessa una obertura a la roca, en forma de canyó. El corriol és força estret i, en alguns trams, cal grimpar per poder arribar a la zona de les cascades. Es tracta, doncs, d'un itinerari que es pot fer en família peró que no és recomanable per a persones grans o per a nens molt petits. Moltes de les cascades desemboquen en gorgs, alguns, són de força profunditat i d'aigües gelades. L'abundant vegetació, els arbres i el so del riu fa que l'atmosfera sigui relaxant i un lloc ideal on passar un matí en família.

Una altra de les activitats destacades per fer al municipi aquests dies serà la Fira Mediambiental ECOVITA del Montseny, que tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 d’abril.  La programació d'enguany serà més extensa, amb un pressupost ampliat i noves propostes que volen reforçar el seu paper com a espai de gastronomia de proximitat i l’economia social amb un enfocament especial en la protecció del paisatge del Montseny.

El museu d'esquelles de Montseny

El poble de Montseny, al cor del massís, està situat a una cota de 530 metres i tan sols té 380 habitants. Aquest municipi és un punt de partida ideal per descobrir el parc natural del Montseny, fer rutes a peu i gaudir de la natura en família. Montseny, a més, té un dels pocs museus d'esquelles de Catalunya. Les esquelles són unes campanes que es pengen al coll de vaques i cabres, perquè no s'allunyin sense que el pastor les pugui sentir.

L'exposició permanent s'anomena "Les esquelles d'en Jaume" i recull unes campanes que provenen de la col·lecció que el matrimoni Jaume Traveria i Vila i Montserrat Garriga va anar col·leccionant al llarg de la seva vida. La mostra recull prop de mil esquelles de procedències i tipus ben diferents que es van donar al poble del Montseny. "Les Esquelles d'en Jaume" són un testimoni de la vida i els sons de la rutina dels pastors. Un ofici que, més enllà del Montseny, ha constituït i modelat durant anys els paisatges de Catalunya.