La gestió forestal sostenible és un conjunt d’eines i de criteris que garanteixen l’equilibri entre els usos del bosc i la preservació de la biodiversitat, la productivitat i la capacitat de regeneració. Així es reconeix a nivell internacional, tot i que el Departament d’Acció Climàtica no mostra un criteri clar en aquesta consideració, segons el Consorci Forestal de Catalunya (CFC).
Una mostra de la manca de sensibilitat i d’un criteri prou coherent és, a criteri del CFC, el projecte de decret sobre el Registre de Finques amb Iniciatives de Conservació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, una proposta de normativa que pretén estimular la participació dels titulars de les finques en la seva conservació i millora, per bé que segons els forestals "no recull ni la importància de les directrius de gestió forestal sostenible, ni el compromís de milers de propietaris a través dels instruments d’ordenació forestal (IOF)".
La importància de promoure la gestió forestal sostenible integrant-hi les directrius de conservació la preveuen tant l’Estratègia Forestal Europea com l’estratègia atalana per la biodiversitat d’aquí al 2030. Per a esmenar el projecte de decret, el Consorci Forestal ha demanat que el nou text inclogui les referències obligades a la normativa forestal i als principis i estratègies que s'hi vinculen, i que inclogui, també, els instruments d’ordenació forestal com a documents que recullen el compromís de la propietat en la conservació i millora de les finques. "I més, quan l’aprovació d’aquest passa per la supervisió de les unitats competents en matèria de biodiversitat i d’espais naturals", afegeixen.
[h3]Una descoordinació que perjudica les iniciatives de millora del territori[/h3]
El Consorci Forestal de Catalunya ja fa anys que es mostra preocupat per la manca de comunicació i per les contradiccions entre les unitats responsables de les polítiques de conservació de la natura i els equips i les polítiques de gestió forestal sostenible. Una circumstància que perjudica els propietaris-silvicultors actius implicats en la conservació de les finques, que veuen com moltes de les seves iniciatives de millora del territori acaben sent un obstacle al seu desenvolupament i no troben recolzament en la gent compromesa en aquest objectiu.
El nou decret que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, té com a finalitat principal reconèixer els compromisos de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat adquirits per les persones,per a poder optar a mesures de foment que promogui la Generalitat de Catalunya com ara subvencions, ajuts o beneficis fiscals.
La legislació bàsica de boscos reconeix la gestió forestal sostenible com una finalitat d’interès general i els instruments de gestió de les finques recullen explícitament els serveis ambientals o de conservació entre els seus objectius. És per això que el Consorci Forestal de Catalunya considera del tot necessari i fonamental fer extensiu aquest reconeixement a les persones que a través dels seus instruments de planificació forestal ja fa anys que han apostat per la conservació i millora del territori.
Els boscos mediterranis són un dels ecosistemes amb més diversitat biològica del conjunt d’Europa. Prop del 65% de Catalunya és superfície forestal. La major part d’aquesta superfície és bosc, un 80% són finques de titularitat privada i una tercera part d’aquestes finques compten ja amb un instrument de gestió forestal, un document de referència que els titulars de les explotacions presenten a l’administració forestal per a la seva revisió i aprovació.
Reclamen al Govern que inclogui la gestió forestal al nou registre de conservació de finques
El Consorci Forestal de Catalunya vol que el projecte de decret inclogui les referències obligades a la normativa forestal i als principis i estratègies que s'hi vinculen
Ara a portada
Publicat el 22 d’octubre de 2021 a les 21:54