Sant Celoni ja té 20 parelles lingüístiques inscrites al programa Voluntariat per la llengua (VxL). Segons ha informat l'Ajuntament de la ciutat, es tracta d'una xifra rècord des de la pandèmia. La iniciativa ajuda a practicar el català a través de la conversa entre dues persones, una que el parla habitualment i una altra que n'està aprenent. Les parelles lingüístiques es troben una hora a la setmana per xerrar amb l'objectiu que la persona que n'aprèn guanyi confiança i pugui conversar en un context real i de forma relaxada.
En aquesta edició, han coincidit diverses situacions que han propiciat el creixement del nombre de parelles. El primer factor ha estat un gran nombre de persones voluntàries que, des d'inicis d'any, s'han apuntat al programa. També han augmentat els alumnes que han assolit prou nivell per poder conversar, i les persones interessades que s'han dirigit a l'oficina per demanar ajuda per millorar el seu nivell oral sense ser alumnes dels cursos de català.
Aquest programa està impulsat pel Departament de Política Lingüística i a Sant Celoni el gestiona l'Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística. Per apuntar-se al Voluntariat per la llengua cal tenir més de 18 anys i comprometre's a fer un mínim de deu hores de conversa, que equival a una hora a la setmana.
L’Ajuntament de Sant Celoni ja ha fet alguns passos per fomentar l'ús del català i ha creat una regidoria de Política Lingüística, que vol vetllar per la diversitat lingüística de la ciutat. La regidoria està encapçalada per Montserrat Sendra Orteu del partit Alternativa per Sant Celoni i la Batllòria. La iniciativa ha arribat en un moment especialment delicat pel català i se suma a la moció conjunta de cinc municipis del Baix Montseny per impulsar mesures de foment i normalització de la llengua.