Un curs ple de Comerç Just a les escoles del Baix Montseny

Les escoles Montnegre (La Batllòria), Pont Trencat (Santa Maria de Palautordera), Alzinar (Campins) i Puig Drau (Montseny) han fet 27 activitats formatives

Publicat el 24 de juliol de 2018 a les 15:49
Actualitzat el 24 de juliol de 2018 a les 16:21
L'Escola Montnegre (La Batlloria, Sant Celoni) i les tres escoles del ZER Baix Montseny (Pont Trencat, Alzinar i Puig Drau) han acabat un curs ple d'activitats de Comerç Just, a través del projecte Xarxa d'Escoles pel Comerç Just.
 
Aquest projecte, coordinat per l'entitat de Comerç Just Alternativa 3 amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació i la Diputació de Barcelona, té com objectiu introduir el Comerç Just dins el currículum dels centres escolars i de la seva programació anual, per tal de generar consciència crítica sobre les conseqüències del Comerç Internacional actual i oferir una alternativa.
 
Durant el curs, s'han inclòs activitats i dinàmiques que es poden dur a terme amb l'alumnat i activitats on es poden relacionar directament les escoles catalanes amb escoles a Nicaragua, per compartir realitats i experiències que enriqueixin l'arrelament i la implicació de la comunitat educativa.
 
En total s'han fet 27 activitats formatives de comerç just amb la perspectiva d'Aprenentatge i Servei. L'alumnat ha pogut fer samarretes o bombons de Comerç Just, mentre aprenien els beneficis que comporta per a tothom el consum responsable. El Comerç Just ha estat present fins i tot a les festes tradicionals de l'escola, on l'alumnat ha fet diversos tallers i dinàmiques.
 
Les activitats del projecte han anat més enllà de les aules: hem pogut veure com l'alumnat de Montnegre explicava a l'alcalde del municipi què és el Comerç Just; els nens i nenes han fet un taller musical dinamitzat pel músic i animador Carles Cuberes i han cantat una cançó de comerç just cada matí a l'escola Pont Trencat; i en el cas de les escoles Alzinar i Puig Drau, els alumnes han fet de professors i professores de Comerç Just explicant allò que han après al grup d'infants més petits.
 
Una mirada a Nicaragua
 
Una de les activitats que més ha emocionat l'alumnat i el professorat ha estat  l'intercanvi de cartes entre escoles de Nicaragua i Catalunya, una activitat que ha apropat el Comerç Just als infants, que han pogut fer un intercanvi cultural amb el què es busca apropar la realitat de les famílies de productors i productores que treballen a través del Comerç Just a l'alumnat, per tal de fomentar l'empatia, descobrir la diversitat i a la vegada mostrar les semblances entre els infants de les diferents escoles. És a dir, l'activitat promou un canvi de la mirada del Nord envers el Sud, generant relacions equitatives i respectuoses.
 
Per apropar encara més aquesta realitat del Sud i a la vegada posar cares a les persones beneficiàries del Comerç Just, les escoles del Baix Montseny han rebut la visita d’Exolina Aldana, presidenta de la Cooperativa Augusto Cesar Sandino de Nicaragua, i Fayrin Enrique Suarez, productor d’aquesta mateixa cooperativa. Totes dues van explicar els beneficis que porta a la comunitat el Comerç Just i com viuen els nens i nenes de la regió del Guapotal, on totes les famílies treballen amb el cultiu del café.
 
Treball amb docents
 
A més, la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just també ha treballat amb el professorat, amb qui s’han realitzat diverses formacions durant el curs, amb la col·laboració de SETEM Catalunya. L’objectiu ha estat donar-los les eines bàsiques sobre les causes de desigualtat entre el Nord i el Sud, els principis del Comerç Just i el consum responsable, per tal de què puguin treballar aquestes temàtiques en les seves assignatures. A més, al web del projecte se’ls ofereix diversos recursos, dinàmiques i jocs per treballar aquests temes a l’aula.
 
Actualment, sis centres educatius participen de la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just, quatre d’ells al Baix Montseny, l'Institut Emperador Carles de Barcelona i l’Escola d'Hostaleria Torre Mossen Homs de l'Institut Cavall Bernat, a Terrassa. El curs 2018-19 el projecte s’amplia a més centres educatius per continuar introduint els principis i valors del Comerç Just i el consum responsable dins el currículum de les escoles i aconseguir un món més just i solidari.
 

Taller amb Carles Cuberes a l'escola Pont Trencat de Santa Maria de Palautordera Foto: XECJ