Berga reconeix a títol pòstum la figura de Joan Trullàs, autor de la música del ball de Maces

La ciutat ha fet aquest migdia el lliurament dels 26 títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d'Honor d'enguany

22 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:41h
Reconeixement a Joan Trullàs, pare de la música de les Maces.
Reconeixement a Joan Trullàs, pare de la música de les Maces. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha fet aquest migdia el lliurament dels 26 títols de Patumaire  i 18 títols de Patumaire d'Honor d'enguany. Ha estat un acte solemne amb un homenatge molt especial. Berga ha realitzat un reconeixement pòstum a Joan Trullàs i Vivó, músic que va compondre la música del ball de Maces que es va estrenar l'any 1963. En la cloenda, també s'ha homenatjat la figura dels administradors i administradores que aquest 2019 compleix 400 anys. 
 
Les encarregades de recollir el reconeixement al pare de la música de les Maces han estat la seva filla, Maria Dolors Trullàs, la seva neta Meritxell Sala i la seva besneta Sofia Muñoz. Totes tres s'han mostrat molt emocionades per l'homenatge. "És una alegria immensa, és de justícia perquè és quelcom que el meu avi es mereixia, sempre hem pensat que la música de les Maces és una de les aportacions musicals destacades del segle", ha explicat Meritxell Sala a NacióBerguedà. Sala ha detallat que col·locaran la placa a la sala d'estar del pis del Vall on va viure Joan Trullàs. "En aquesta estança encara hi tenim el piano que ja tocava el besavi Jaume Sala Casals, dels Saletes, i que és on l'avi va composar la música. Hi tenim la placa que li van donar al besavi, i guardàvem un espai per posar-hi el reconeixement a l'avi quan arribés. Han anat passant els anys i ara quan se l'ha reconegut ha estat una gran alegria", ha afirmat Sala. 

La música de les Maces va estrenar-se el dijous de Corpus de l'any 1963. Només s'escolta a la Patum de Lluïment perquè a la nit les Maces evolucionen al so del Tabal. Meritxell Sala ha assegurat que és "una música calculada al mil·límetre" per permetre dur la maça i saltar. Les notes estan pensades perquè lliguin perfectament "amb el doble moviment combinat del ballet de les maces" de manera que es pot saltar i fer giravoltar la maça alhora, ha descrit Sala. "És una música que, a més, respecta el so del Tabal", ha elogiat Meritxell Sala. 

Malauradament la música es va estrenar enmig d'una polèmica que fa que encara avui hi hagi assistents que la xiulin, moltes vegades sense conèixer l'origen d'aquest fet o fins i tot pensant-se que és una tradició més de la festa. "No és una tradició, és un vici de mal gust", ha defensat Sala. "És una pena estar al mig de la plaça en aquest moment i sentir xiulets. Els últims anys l'avi ja no hi anava, perquè sentia tristesa en escoltar els xiulets", ha lamentat la seva neta. "Hi va posar molt carinyo perquè admirava molt la festa", ha afirmat. "Crec que és el moment de madurar i deixar-ho córrer", ha demanat Meritxell Sala. 
 

Moment de l'entrega del reconeixement a la filla i neta de Joan Trullàs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La música va ser un encàrrec i la seva família afirma que això no va agradar a tothom. Maria Dolors Trullàs ha comentat que l'artífex de la xiulada va ser mossèn Josep Armengou, que més tard "va demanar perdó a l'avi", ha dit Meritxell Sala. "Escoltar els xiulets és quelcom que ens sap molt greu. Al meu avi se li va proposar com a encàrrec, i sembla ser que a mossèn Armengou li va saber greu perquè ell també havia fet molta música", ha afegit Sala. "Mossèn Armengou tenia el seu grup d'escoltes i va convèncer-los que xiulessin aquell dia tot just veiessin que els músics es posaven l'instrument als llavis", han lamentat les familiars de Joan Trullàs, que regentava una fàbrica tèxtil a la ciutat. "Després el mossèn es va disculpar perquè també va apreciar la riquesa d'aquesta música i en Joan Trullàs el va perdonar", però el mal ja estava fet, perquè la xiulada va continuar durant molts anys, i encara avui es poden escoltar xiulets a la plaça abans del ball de Maces de Lluïment, han recordat la filla i la neta del músic. "Calcula els anys que fa des de l'any 63, és una cosa tremenda", ha valorat Meritxell Sala. 

Amb tot, el reconeixement de la ciutat de Berga al pare de la música del ballet de Maces, ha estat motiu d'una gran emoció per part de la família; i enguany ha coincidit amb el fet que la seva neta Meritxell Sala ha participat del salt de Maces d'homenatge a les dones de dijous de Corpus i amb la participació de la besneta Sofia Muñoz, de 10 anys, a les Maces de la Patum Infantil. "Per a mi participar al salt femení va ser molt important per tres motius", ha relatat visiblement emocionada Meritxell Sala. "Perquè ho he pogut compartir amb la meva filla i la meva mare i és un salt que evidentment he dedicat molt al meu avi; perquè he tingut l'honor i el privilegi enorme de recordar i reivindicar la presència de les dones a la Patum; i perquè era el somni de la meva vida, no ho havia aconseguit mai, i pensava que havia de fer-ho almenys una vegada a la evida", ha concretat Sala. 

Joan Trullàs (Sallent, 19 de juny de 1921 - Bagà, 30 de desembre de 2007) va ser un fabricant tèxtil, músic i compositor berguedà. Va compondre el 1953 la música del Ball de Les Maces de La Patum de Berga, que no es va estrenar fins deu anys més tard, i va calcular-ne perfectament la cadència mil·limetrada a cada pas del salt que fem portant una Maça: un Salt combinat de salt, conservant en tot moment, el so del Tabal.  
 

Els administradors durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Títols de Patumaire i de Patumaire d'Honor 

Els títols de Patumaire s'han entregat a Laia Cortés Soler, Dolors Garcia Gresa, Ramon Prat Barons, Adrià Casals Casas , Jordi Cuartielles Guiu, Marc Villegas Subirats, David Tristany Gamez, Marc Fíguls Casas, Queralt Montaña Bernal, Josep Canudas Villegas, Adrià Gasau Saló, Griselda Martínez Albadalejo, Jordi Rafart Novell, Josep Fornell Cazorla, Marc Olalla Algilaga, Martí Camprubí Badia, Maria Montserrat Vima Ribó, Xavier Gonzalvo Breganciano, Noelia Carrascosa Vizuete, David Bozoch Algilaga, Ester Noguera Hidalgo, Ot Vilella Corominas, Ivan Camps Puga, Elena Baraut Murria, Íngrid Baraut Murria, Joan Salas Santandreu i Guillem Tristany Cara. 

Pel que fa als Patumaires d'Honor aquests han estat per Ivan Alsina Galán, Marina Badia Subirana, Montserrat Camps Cervera, Aleix Canudas Velilla, Josep Guijarro Fernández, Òscar Guijarro Fernández, Jordi Hernando Tubau, Francesc Martínez Zamora, Eric Sendra Caldera, Mireia Torrentallé Sansa, Antoni Ventura Rou, Vanessa Torres Prat, Eleuteri Adelantado Guitart, Lluís Yun Duran, Jordi Elias Parallès, Marc Noguera Perarnau, Jordi Freixa Serra i Miquel Amado Camprubí. També s'ha fet entrega dels premis del 45è Concurs de cartells de la Patum als autors de l'obra guanyadora i l'accèssit, Albert Escànez i Eloi Casanovas, respectivament. 

Entre els guardonats amb el títol de Patumaire, enguany s'ha entregat el diploma a Ramon Prat Barons, que no pertany a cap comparsa, però que als passacarrers fa sempre que pot un salt de Maces, malgrat l'obstacle d'anar amb cadira de rodes.

L'acte ha viscut entre somriures còmplices l'anècdota inicial quan Montse Venturós, afònica, ha hagut de cedir la paraula a la paraula Roser Valverde. Valverde ha anunciat els premis un per un i ha tancat l'acte. "Com diria l'alcaldesa 'Visca Berga i visca la Patum!", ha expressat al final.
 

Ramon Prat en rebre el títol de Patumaire. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Òscar Guijarro, cap de colla dels Nans Vells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Noelia Carrascosa Vizuete, una de les patumaires guardonades. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els premis que s'han repartit durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrada del Macer a la Sala de Plens. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Filla, neta i besneta de Joan Trullàs amb la placa de reconeixement. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'alcaldessa Montse Venturós i la regidora Roser Valverde durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a