«Cal explicar, compartir i degustar aquests vins. Sorgeix una màgia que canvia completament el tast»

Júlia Faura i Rosa Cerarols comparteixen les novetats de la tercera edició de la mostra 'Que rebenti la Baells!', la Fira de vins de mínima intervenció del Konvent

Rosa Cerarols i Júlia Faura, dues de les organitzadores de la mostra 'Que rebenti la Baells'
Rosa Cerarols i Júlia Faura, dues de les organitzadores de la mostra 'Que rebenti la Baells' | Lídia López
16 de maig del 2024
Actualitzat el 21 de maig a les 11:38h

Que rebenti la Baells!, la Fira de vins de mínima intervenció del Konvent, arriba a la tercera edició amb la mateixa empenta que en la primera per compartir les experiències i lluites particulars dels vinyerons que s'embarquen a l'aventura de la viticultura, lluny del mercat convencional. Una aposta, però, que cada vegada fan realitat més productors, que converteixen aquesta iniciativa en un projecte de vida, territori i únic, anyada rere anyada. 

La cita és aquest cap de setmana, en concret, el 19 i el 20 de maig, i com a principal novetat, unirà el públic general i el sector professional. I és que, si bé l'any passat es va optar per destinar cada una de les jornades a un consumidor en particular, enguany s'obre del tot la mostra per tal d'incentivar que hi hagi més possibilitats de fer xarxa i de conèixer realitats individuals. "Cadascú podrà buscar el seu espai, i les persones que venen el seu vi hauran de discriminar qui tenen davant", comparteix Rosa Cerarols, una de les organitzadores. De fet, aquest canvi logístic també s'aplica a l'entrada, que tindrà un preu unitari de 15 euros (es compra directament in situ) i inclou el tast de tots els productors que s'aplegaran a la Fira, un descompte de 3 euros per la compra d'una de les ampolles de vi que es trobaran a la mostra, i una copa serigrafiada amb el logotip d'enguany de regal. 

Aquest 2024 és l'any que s'hi donaran cita més vinyerons que mai. En seran 47, segons assenyala també per part de l'organització Júlia Faura, que detalla que si bé "la majoria de projectes venen d'arreu de Catalunya", la consolidació de la fira ha acostat iniciatives provinents "de la Sierra de Gredos, de Múrcia, de les Alpujarras de Granada, i de Màlaga" així com presència internacional a través de "dos cellers familiars, d'Itàlia i de França". En tot cas, si hi ha quelcom que diferencia aquesta mostra de les altres que se celebren al voltant del vi natural és que "aquí tothom és igual" i, siguin productors amb un bagatge considerable o emprenedors emergents, "els donem la mateixa oportunitat de venir i els anunciem de la mateixa manera". "Tots els projectes tenen el seu nom, amb el mateix format, al cartell", exemplifica Faura. D'aquesta manera, aquesta realitat diversa permet establir llaços d'interès, destaquen les organitzadores, i "validar el treball que fan tots, un cop es coneixen històries ja arrelades".

Cal tenir clar què són els vins de mínima intervenció i els naturals. Com en tot, aquest món és extens i té moltes pinzellades, però per fer-ho fàcil, Cerarols apunta que el tret distintiu és en el procés de vinificació i la incorporació o no de sulfits. "En la mínima intervenció, es marca lleugerament el vi afegint una mica de sulfits, que poden ser naturals. I si parlem de vins naturals, no n'hi haurà de cap mena", exposa, tot matisant que aquesta litúrgia també s'expressa en el procés de creixement i cura de la vinya, tractant de certa manera o altra les plantes. Tot plegat, resulta en "vins vius, que poden evolucionar de manera diferent una ampolla de l'altra" i que, per aquest motiu, "costa més que entrin en l’establishment de la carta de vins d’un restaurant", afirma, tot i puntualitzar que "cada cop és més habitual trobar oferta de vins naturals, fins i tot en cellers que tenen un producte molt acotat".

Però no només de vins va la cosa -tot i que sigui l'estrella de la festa-. La mostra es complementa amb una oferta gastronòmica que varia entre dies. Així, diumenge es podran comprar els entrepans d'autor de La Llauna, les focaccies i dolços de Cardinale, els productes de mercat de Casa Madriles, i els formatges del Llepadits; mentre que dilluns el protagonista serà Isaac Monzó, de Cal Trumfo, que portarà sis propostes diferents a Cal Rosal. A més, aquesta jornada també comptarà amb un afegit cultural en paral·lel, gràcies al concert Sirenes dels cels de Il Dolce Conforto & Auditexaudi amb Franziska Fleischanderl, emmarcat en el cicle Espurnes Barroques. Serà diumenge, a les 18.00 hores.

Més accessibilitat, divulgació i diversitat

La Fira de vins de mínima intervenció del Konvent, segons Rosa Cerarols, fa un gran esforç per desgranar el producte que s'exposa. "Creiem que cal explicar, compartir i degustar aquests vins", afegint que "quan t’expliquen com es fa, el temps que hi han posat, com s’ha elaborat, de quina manera han recuperat una parcel·la o l’amor que traspasses en aquella ampolla que et posen sobre la taula, sorgeix una màgia que canvia completament el tast i que no trobaràs enlloc, si no és que vas a un espai molt especialitzat". És a dir, que l'entorn de la mostra democratitza i fa accessible una experiència que, en altres ocasions, queda reservada a un públic més concret.

Amb la mateixa filosofia, i per posar llum a alguns debats que ocupen i preocupen el sector actualment, la Ràdio Màxima Intervenció desenvoluparà un seguit de taules rodones especialitzades, però amenes, al voltant de qüestions tan actuals com la sequera o la revolta pagesa. Algunes de les veus que posaran llum a aquestes temàtiques són la científica Annelis Broekman, o productors locals com Maria Costa o Pep Venturós. "L'objectiu és fer un recorregut amb perspectiva i coneixement de causa", detalla Cerarols. A més, també s'ha programat un exercici de futurologia amb una tirada del tarot sobre el sector, un homenatge a Barranco Oscuro (el vi de les Alpujarras i que és el que es cultiva a més altura d'Europa), o un debat sobre la representació als vins naturals del col·lectiu queer, amb ponents com Benji Sher. "Volem fer un pas més per donar veu a aquest feminisme obert", incideix Cerarols, mentre que Faura replica que "és important remarcar la quantitat de dones que estan fent vi i ho fan increïble". En definitiva, accions per donar un altre valor afegit a la mostra, aprofitant el caldo de cultiu cultural i per a l'expressió que li és innat al Konvent.

Tot aquest compendi que recull i endreça Que rebenti la Baells! es podrà gaudir diumenge, de 12.00 a 21.00 hores, i dilluns, d’11.00 a 17.00 hores. La iniciativa és fruit del treball conjunt del Konvent, Victòria Vins Gironella i Corpus Berga. I, des de l'organització, assenyalen que se celebrarà passi el que passi i indiferentment a la meteorologia. És a dir, que es farà plogui, nevi o malgrat si, en efecte, rebenta la Baells.

Arxivat a