Centenars de nens, alguns acompanyats pels seus pares, han ballat totes les comparses d'aquesta Patum tan característica, que ha començat amb un passacarrers aquest divendres al matí, ha continuat amb la de Lluïment al migdia i ha acabat amb la completa a partir de les 17.00 hores de la tarda acompanyada dels músics de l'Escola Municipal de Música.

Ball de l'Àliga de la Patum Infantil Foto: Cristina Prat
La normativa del foc ben present
La Patum Infantil d'enguany, però, ha estat inevitablement vinculada a la normativa del foc, una llei que l’Associació de la Patum infantil ha titllat de "ridícula". De fet, aquesta situació ha obligat a les comparses de les Maces, les Guites i els Plens a no acceptar nens i nenes menors de 10 anys, independentment de l'alçada, que és com es controlava anteriorment. Aquest fet ja s'ha fet visible des de l'inici de la festa, amb una gran pancarta penjada al costat de l'Ajuntament on es lamenta que la festa no sigui considerada cultura, sinó pirotècnia. A més, durant la Patum de Lluïment del dimecres, participants de la Patum Infantil van sortir amb una pancarta on denunciaven la mateixa situació.

Guita de la Patum Infantil Foto: Cristina Prat
El coordinador de la Patum Infantil, Sergi Montaner, ha explicat a NacióBerguedà que segueixen oposant-se totalment a la normativa del foc. De fet, creuen que no han estat escoltats com a festa de cultura popular i com a tradició i que només han estat tractats com si fossin "una caseta de petards". Justament el lema de les pancartes que denuncien aquesta situació declaren que la Patum Infantil no és pirotècnia, sinó cultura.
Ara bé, Montaner també ha precisat que aquest divendres a la tarda a la plaça s'ha pogut veure una part positiva de l'aplicació de la normativa, ja que les guites han anat més ràpides del que és habitual, perquè els guitaires eren una mica més grans. Per això, el coordinador de l'entitat ha matisat que potser estarà bé mantenir a l'edat de 10 anys els Plens i la Guita Grossa, però en els altres casos s'ha de parlar i discutir què cal fer i com gestionar-ho.
De moment, des l'Associació de la Patum Infantil s'espera poder debatre aquesta problemàtica amb totes les parts implicades per poder revertir la situació de cara al futur.