Gironella marida tradició berguedana i mexicana, en un sopar de la Puríssima sorprenent

L'Ajuntament de Gironella i l'Associació de Comerciants treuen a la llum noves maneres de cuinar aquest producte típic | El bar La Plaça s'encarrega d'elaborar uns plats, que han agradat i sorprès els comensals

Publicat el 03 de desembre de 2016 a les 21:43
Actualitzat el 05 de desembre de 2016 a les 12:05
Ja fa tres anys que Gironella innova, treu pit i busca ser punt de referència gastronòmica amb el blat de moro escairat. Un producte conegut i cuinat a bona part de les llars berguedanes, que l'Ajuntament de Gironella vol continuar promocionant, però des d'una mirada diferent. Per això, des de fa tres anys busca l'experimentació amb aquest producte, trobant i descobrint connexions arreu de món, com la que aquest any s'ha tret a la llum. 

El blat de moro escairat està directament relacionat, sense saber-ho, amb el pozole típic de Mèxic, una escudella molt similar, tot i que amb els gustos i ingredients característics d'aquest país. La descoberta la va fer el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, i s'ha donat a conèixer aquest dissabte als gironellencs, a través del ja tradicional sopar de la Puríssima, que enguany ha anat de la mà de les cuineres del Bar La Plaça. 

Durant aquest, el blat de moro s'ha pogut tastar de diferents maneres. Una d'aquestes ha estat la típica mexicana, tot i que també l'anomenat mote pillo, que és una adaptació a l'arròs d'ocells, o amb una paella de blat de moro escairat.
 

Sopar de la Puríssima de Gironella. Foto: Aida Morales


Segons ha remarcat la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Gironella, Maria Àngels Sallés, és moment que el blat de moro i Gironella es mostrin arreu. Per això, enguany aquest producte ja va participar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, on diversa gent el va poder descobrir i tastar, gràcies a la col·laboració de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

El sopar de la Puríssima esdevé, així, la inauguració dels actes d'aquesta fira, una de les més concorregudes de Gironella, i molt arrelada per la seva tradició. Segons l'alcalde de la vila, David Font, durant els darrers temps el blat de moro ha anat evolucionant, i malgrat que cada vegada més gent el coneix, també cal preservar-lo en essència. Per això, ha indicat que cal que aquesta cuina "no es perdi", fomentant la seva estima arreu del territori i, especialment, al Berguedà. 

Pel que fa a la Fira, que la regidora i el portaveu de l'Associació de Comerciants, Esteve Carbonell, han explicat posteriorment, Font ha afirmat que és un esdeveniment ja consolidat, que cada any ajuda perquè el blat de moro escairat i Gironella esdevinguin un "referent". 
 

La regidora Mari Àngels Sallés, amb l'alcalde de Gironella, David Font Foto: Aida Morales


Fira de la Puríssima

La Fira de la Puríssima, que serà el proper 8 de desembre a Gironella, combinarà el tradicional tast de blat de moro amb l'encant més nadalenc d'aquestes dates. En aquest sentit, al centre històric de la vila es podran veure diverses parades de Nadal, artesania i tradició, a part del concurs d'allioli de codony o un show coocking. 

A la part nova del poble, per altra banda, també es realitzarà una trobada de 13 colles geganteres, amb el posterior cercavila i, a l'Església Vella, un concert de jazz, funk i soul, entre alters activitats.
 

El plat típic de Mèxic, agermanat amb el blat de moro escairat Foto: Aida Morales