L'aigua i la cervesa superen en vendes la barreja per Patum

Els responsables de diversos bars de Berga consultats per NacióBerguedà expliquen que per la festa es ven molta aigua i que, si fa calor, la beguda estrella indiscutible és la cervesa

Publicat el 31 de maig de 2018 a les 17:18
Actualitzat el 01 de juny de 2018 a les 12:26
Gairebé tothom sap que la barreja i el Mau-Mau són les begudes típiques per excel·lència de la Patum de Berga. Ara bé, són també les més venudes? Els bars de Berga consultats per NacióBerguedà asseguren que no. L'aigua i la cervesa superen la barreja en vendes. Quan fa calor, la beguda indiscutible de les festes de Corpus és la cervesa. 
 
La propietària del Frankfurt Berga, Ester Olmedo, un establiment situat en ple passeig de la Indústria i, per tant, un dels més concorreguts d'aquests dies, explica que, a l'hora de preparar la festa, han fet una previsió d'uns 1.800 litres de cervesa de barril i 400 litres de barreja. Unes quinze persones treballen a l'establiment durant la festa en diferents torns. Olmedo relata que obren durant tot el dia, però que quan treballen més per Corpus és de nit i matinada. Al Frankfurt Berga, l'aigua és la beguda més venuda, seguida de la cervesa, els refrescos i la barreja. Un fet en el qual coincideixen la resta de bars consultats per aquest mitjà. Olmedo també apunta que el Mau-Mau és una beguda que al seu bar té poca requesta.
 

Ester Olmedo i la seva parella, propietaris del Frankfurt Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Sara Fábregas del Saltatapes, un restaurant que també està situat al passeig de la Indústria i que ha obert recentment, afirma que abans de començar la Patum van fer una comanda de 900 litres de cervesa, que són uns 30 de barrils. Hores d'ara, no descarten haver-ne de demanar més abans d'arribar a l'equador de la festa. D'aigua en van encomanar 700 unitats, 20 caixes de 35 unitats cadascuna. Aquests primers dies de Patum, a més a més, tenen la previsió de servir uns 800 cafès. Sara Fábregas assenyala que per afrontar Patum han triplicat la plantilla.
 

Sara Fábregas treballa al restaurant Saltatapes de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Des d'un altre bar molt cèntric de la ciutat de Berga, l'històric bar Cal Negre, a la plaça de Sant Joan, la cervesa també és la beguda estrella. Per Patum viuen una de les èpoques amb més feina de l'any, sobretot per la seva situació estratègica en l'itinerari de les passades de dimecres i dissabte. Obren cada dia a dos quarts d'11 del matí i tanquen de matinada. Els seus responsables, els germans Villegas, asseguren que el que els clients consumeixen més és cervesa, aigua i barreja, tot i que la cervesa és la beguda més buscada quan fa calor. 

El dimecres és el dia que es ven més barreja
 
Al bar El Retorn, al carrer Albéniz, el seu propietari, en Vicenç, un veterà de les Patums darrere la barra, comenta que el dimecres és el dia que es ven més barreja, possiblement perquè és la jornada de Corpus en què els patumaires de casa, els de Berga, hi posen "més ganes", diu. En aquest establiment han previst vendre d'entrada 100 litres de barreja i 600 litres de cervesa.