
Marc Pujals i Arnau Borràs, guanyadors del 5è Concurs de Ratafia del Casal Panxo Foto: Pere Gendrau
Unanimitat. Tant el tècnic en viticultura i enologia Roger Bas com el sommelier Albert López van coincidir dissabte en primera instància a l'hora de decidir qui és el guanyador del 5è Concurs de Ratafia del Casal Panxo de Berga. Marc Pujals i Arnau Borràs van imposar-se a les 25 propostes que competien amb el seu licor per erigir-se en els mestres ratafiers d'enguany. Una gesta especialment valuosa si es té en compte que, tal com assenyala Roger Bas, la qualitat va augmentant any rere any. "A nivell global, del primer any fins ara, la qualitat ha pujat moltíssim", afirma Bas.

A banda dels tocs de cacao i de la millora qualitativa, el tècnic en viticultura i enologia Roger Bas destaca una altra característica del concurs de ratafia del Casal Panxo, i és la presència de "terroristes gastronòmics". Així anomena als elaboradors de ratafia que combinen l'all amb la resta d'ingredients i aconsegueixen, així, un licor "més per fer el vermut i unes escopinyes que no pas unes postres". Bromes a banda, Roger Bas explica que la ratafia ha de ser "rodona" i evitar "petites arestes, petits defectes". Aquest és el criteri que, indica, s'ha seguit per destriar els millors elaboradors d'aquest licor que han participat en el concurs.

Roger Bas (centre) i Albert López (dreta) acompanyats d'Albert Cols al Casal Panxo Foto: Pere Gendrau