De Bagà a Coll de Pal: la segona etapa de la Volta Ciclista Femenina acabarà al port berguedà

Des de l'organització destaquen l'exigència que implicarà el pas de les corredores pel coll, situat a més de 2.000 metres d'altitud i amb rampes de fins al 12-13% al llarg dels seus 20 quilòmetres

L'etapa de muntanya del 2024 va discórrer entre la Seu d'Urgell i la Molina
L'etapa de muntanya del 2024 va discórrer entre la Seu d'Urgell i la Molina | Volta Ciclista a Catalunya
Redacció
18 de desembre de 2024, 17:55
Actualitzat: 17:56h

La segona etapa de la prova femenina de la Volta Ciclista a Catalunya acabarà en alt al Coll de Pal. Tan sols una setmana després d'anunciar-se la sortida d'aquesta fase des de Bagà, l'organització ha desvelat que l'arribada també serà en territori berguedà, certificant l'afecció entre la comarca i la prova

Encara no es coneix el detall del recorregut de la Volta femenina de l'any vinent, tot i que ja s'han anat fent públiques diferents peces que permeten als més entusiastes de la bicicleta fer les seves apostes. Sobre la segona etapa s'ha confirmat que sortirà des de Bagà i culminarà a Coll de Pal, certificant-se com la jornada reina de la prova en la qual "l'alta muntanya tindrà un protagonisme destacat", assenyalen des de l'organització.

Coll de Pal, pertanyent al municipi de Bagà, és un port de muntanya de categoria especial (HC) que compta amb una distància de 20 quilòmetres, 1.284 metres de desnivell positiu i un pendent mitjana del 6,6%. Està situat a una altitud de més de 2.000 metres i rampes de fins al 12-13%, així que obligarà les corredores a fer un gran darrer esforç per completar l'etapa. De fet, en l'edició passada de la Volta, l'etapa de muntanya va ser la més decisiva de la competició, donant a la finalment guanyadora, Marianne Vos,  51 segons d’avantatge. A més, des del punt de vista estètic, des de l'organització confien que els paisatges entre boscos espessos i cels oberts, oferiran "estampes esplèndides de la zona".

L'arribada al port berguedà serà possible gràcies al suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que emfatitzen el seu compromís amb l'esport femení. Així ho declara el president d'FGC, Carles Ruiz, que s'ha mostrat convençut que "els amants de l'esport gaudiran d'aquesta etapa de muntanya, un espectacle en majúscules per a corredores i aficionats" i avançant que "les esportistes hauran de donar el millor de si mateixes per coronar el port". Per la seva banda, el director general de la Volta Ciclista a Catalunya, Rubén Peris, ha destacat l'exigència del port: "El final en alt al Coll de Pal serà un dels moments decisius de la Volta. Parlem d'un port amb entitat, dels més durs del nostre territori".

D'aquesta manera, el coll baganès torna a la primera plana del ciclisme català després de formar part del calendari de la Volta masculina els anys 1978 i 1979. Fet i fet, ni l'alcalde de Bagà, Lluís Casas, ni el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, hauran d'esperar a l'arribada dels Reis d'Orient per veure acomplerta una de les peticions adreçades als responsables de la cursa en el marc de la presentació a Bagà, en la qual els dos representants de les administracions locals van expressar la seva il·lusió de veure passar les bicicletes de la Volta pel Coll de Pal.