L’altre dia em vaig quedar astorat amb la proposta feta pel regidor del PP a l’ajuntament de Berga que, si no vaig errat, proposava la modificació del reglament per accedir als ajuts d’urgència social al municipi. Joan Antoni Lopez Noguera demanava que calguessin tres anys d’empadronament i no un com fins ara, per tenir dret a rebre aquestes prestacions. Ho deia adduint que d’aquesta manera s’evitarien enganys, frau i tractes de favor. Evidentment la proposta del regidor popular va ser rebutjada per la resta dels grups del Ple i contestada amb contundència pel regidor de la CUP, Francesc Ribera, que la va titllar de xenòfoba, repulsiva i miserable, així com la defensa que en va fer en el Ple, el regidor popular López Noguera.
Es nota que s’acosten les eleccions municipals i que el populisme de més baix nivell escalfa motors a tot a arreu i Berga, no n’és una excepció. Què fàcil que és discutir els migrats ajuts socials que encara queden a nivell municipal per atendre les famílies més vulnerables. Com són d’atrevits els partits populistes i xenòfobs amb la classe treballadora, amb els aturats, amb les persones amb dependència, amb els desnonats i amb la immigració. No tenen pas el mateix nivell d’exigència en la persecució de la corrupció dels seus propis representants i dels governs municipals i autonòmics d’allà on encara remenen les cireres. Ni tampoc són igual d’exigents amb la transparència del finançament dels partits, ni en la demanda de més justícia social, ni amb la vulneració dels drets humans o els drets dels pobles. Juguen miserablement amb qui saben que no te veu als mitjans per defensar-se, ni presència en el debat polític. Els que se serveixen d’aquests arguments xenòfobs pretenen atiar les pors d’una part de la societat afectada per la crisi, que pretenen enfrontar amb les famílies de la immigració recent, que competeixen pels ajuts socials que van ser motiu de debat al Ple de Berga. Actituds com aquesta fomenten l’odi i pretenen dividir la societat entre “nosaltres” i “ells” amb el propòsit de sumar uns quants vots més, però el què fan en realitat és dinamitar la convivència.
El discurs de “primer els de casa” és el que ha fet créixer partits com el “Front Nationale” de França o “Alba Daurada” a Grècia i, més a prop, la Plataforma per Catalunya, també present i de manera ostensible, al Ple de què us parlo. Sabedors que el discurs de prioritzar els ajuts, no en funció de les necessitats sinó de l’origen dels demandants, té predicament entre una part de l’electorat, alguns partits hi veuen un bon calador on anar a pescar vots, com ja va deixar clar el PP a Badalona, amb el discurs anti-immigració que tan bons resultats va donar a Garcia-Albiol.
És per això que m’atreveixo a fer una petició als candidats que es presentaran a les pròximes eleccions municipals de Berga i dels altres municipis del Berguedà. Els demanaria que en cap cas fessin servir els ajuts socials i la immigració d’una manera barroera i que no baixessin a aquest terreny pantanós del populisme, ni fessin ús de la xenofòbia, el racisme o de les mentides, perquè potser si que guanyaran alguns vots més però estaran fent un flac favor a la convivència futura a la nostra ciutat i comarca i això, com demostra l’experiència, s’acaba pagant molt car.
Ara a portada
-
Societat Més de 800 persones demanen una consulta per la ubicació de l'antena de telefonia de Puig-reig Lídia López
-
Societat La preocupació per la vulnerabilitat davant del tall de llum també impacta els berguedans Lídia López
-
Societat Dels canvis als protocols a l'agraïment al personal: el balanç de l'apagada de Berga Lídia López
-
Societat Berga torna a la normalitat i clou el desplegament excepcional d'una jornada inusual Lídia López
-
Societat El Berguedà recupera el subministrament elèctric després de vuit hores d'aturada Lídia López