La teoria de l'escorpí

21 de març de 2015
Fa pocs dies, mentre feia el cafè despertador del matí, vaig coincidir amb un conegut que feia força temps no ens vèiem. Després de saludar-nos i recordar-nos el temps que feia no ens veiem, em va comentar la seva preocupació que tenia sobre el tema de la situació laboral en general però a la nostra comarca en particular. Sembla -em deia- que la comarca és com aquell cavall de carreres que tothom pensa que corre per l’interès de guanyar la cursa i en realitat el que fa és córrer per desempallegar-se el més aviat possible del pes que porta al damunt, així en aquesta comarca, tenim la mania de fer les coses sense cap sentit lògic i sembla que busquem sempre la part més amagada de les persones, de les institucions, de les associacions, de les empreses i dels comerços que ens envolten, mirem, observem i esperem que el sant faci un pecat, així com esperem que la persona més atea es deixi veure sortint de l’església, per pur plaer de poder-lo criticar i tirar-li en cara la seva manca d’afirmació en les seves idees.

Ell havia tingut tota la vida un petit negoci familiar, que havia heretat i tot i els esforços per mantenir-lo obert va decidir tancar-lo no fa massa temps. Ara, -comentava- vaig repartint currículums i quan els llegeixo sembla que jo sigui un intrús en aquell paper, com si algú altre s’hagués pres l’interès d’escriure una petita biografia meva sense haver-se documentat massa. Podria afirmar sense témer a equivocar-me que la part amb més valor és la cola amb que enganxo la meva foto.

A la comarca hem agafat el costum de fer-nos l’harakiri sense pressa, poc a poc, de forma contínua i potser un xic agònica, com la teoria de l’escorpí quan es veu en perill de mort i s’acaba matant ell mateix. Això era el que explicava el meu amic, segurament que empreses petites o grans, negocis, clubs, ciutadans i institucions, hem acabat per donar la feina i fer les compres a empreses de fora de la comarca bé desplaçant-nos o bé per internet, sense pensar que aquests, no revertiran els seus diners a la nostra comarca, no apuntaran els seus nens als nostres clubs, als nostres gimnasos ni vindran a fer la compra el dissabte al mercat.

La preocupació del meu company era que estem “globalitzant”, donant vida a empreses de fora i, entretant, estem desinflant el nostre globus econòmic. La llàstima -continuava- és que no hi ha ningú directament culpable amb qui carregar la nostra ira i l’únic consol que trobo és que igual que la teoria de l’escorpí és una falsedat, espero es vagi imposant la necessitat del sentit comú i deixem de tirar-nos arsènic a la copa que oferim per fer un brindis.