Opinió

El Saldes-Pedraforca Metapark: una experiència turística més enriquidora i sostenible

«La tecnologia ens ha portat fins aquí, i ara tenim l'oportunitat d'abraçar-la per créixer i millorar les nostres vides»

Dolors Jiménez
10 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:16h

Aquest divendres, 12 de juliol, inaugurem el Saldes-Pedraforca Metapark. És una ruta circular que comença al Parc de Palomera i continua per la llera de la Riera Salada, amb un recorregut d'uns 6 quilòmetres que ens permetrà explorar la fauna i la flora de la zona amb l'ajuda de la realitat augmentada. Durant la caminada pel bosc, podrem veure virtualment animals com el cérvol, la marta, l'esquirol, el picot negre, el cabirol, l'isard, el gall fer, l'ermini i el duc. Tot això, mitjançant una aplicació mòbil que cal descarregar en el  moment de començar. Cal fer el recorregut amb el mòbil, tauleta  o utilitzant les ulleres adequades per gaudir de l'experiència.

Quan ens van proposar el projecte de realitat virtual, teníem molts dubtes. No obstant això, a mesura que vam començar a veure els avantatges, ens vam engrescar. Aquest tipus de projectes posen en valor el territori i uneixen natura, activitat a l’aire lliure, divulgació científica i promoció del respecte cap a l’entorn. El nostre objectiu ha estat crear una oferta de turisme responsable i respectuosa amb el medi ambient. El Saldes-Pedraforca Metapark és un exemple excel·lent de com la tecnologia pot contribuir a viure una experiència turística més enriquidora i sostenible, oferint als visitants una manera innovadora de connectar amb la naturalesa sense causar impacte negatiu en l'hàbitat dels animals.

La setmana passada vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una conferència d’en Genís Roca sobre la intel·ligència artificial i les noves eines tecnològiques que s'estan desenvolupant en l’actualitat, incloent-hi la realitat virtual. Va començar la seva xerrada dient: "Jo soc del '66 i, quan érem petits, ens renyaven perquè miràvem massa la televisió, advertint-nos que ens quedarem cecs". M’hi vaig sentir identificada. També va compartir com aquesta generació va veure l'arribada dels primers ordinadors a les escoles, tot i que llavors no es podien tocar. A nosaltres ens van fer aprendre a programar en Basic. Roca també recordava els inicis de la informàtica a les empreses, quan no totes tenien un ordinador. En aquella època, feien debats i posaven sobre la taula que els ordinadors podrien substituir moltes feines tradicionals. Com sabeu, no sempre s'ha complert i més sovint ens hem adaptat a treballar amb ells. Tot i això, els ordinadors i la tecnologia ja formen part integral de la nostra vida quotidiana, demostrant que les noves eines tecnològiques poden coexistir amb les feines tradicionals i aportar beneficis substancials a la nostra societat.

Amb la intel·ligència artificial i la realitat virtual, ens preguntem com aquestes tecnologies poden millorar la nostra qualitat de vida. Una de les àrees on veig un gran potencial és en el camp de la medicina. Per exemple, notícies recents com “L'Hospital de Sant Pau incorpora la realitat virtual per disminuir el dolor i l’ansietat en procediments ginecològics” o “Teràpia amb realitat virtual per a nens: el seu potencial per transformar experiències” mostren com aquestes tecnologies poden tenir un impacte positiu. Aquestes són només algunes de les notícies que han sortit i que segurament continuaran sortint, demostrant el potencial de la realitat virtual per transformar i millorar les experiències mèdiques i terapèutiques. També podem pensar en  la realitat virtual com una alternativa als zoològics. En lloc de mantenir animals en captivitat, podríem gaudir de la seva presència mitjançant la realitat virtual, sense posar en perill el seu benestar ni interferir en el seu hàbitat natural. És una manera innovadora de connectar amb la natura sense causar un impacte negatiu als animals reals.

La tecnologia ens ha portat fins aquí, i ara tenim l'oportunitat d'abraçar-la per créixer i millorar les nostres vides, tant en l'àmbit personal com en el comunitari. Aprofitem  aquestes eines per fomentar un futur més respectuós amb la natura, per crear una major consciència ambiental i una convivència més harmònica amb el nostre entorn natural.

La meva trajectòria professional ha estat centrada en l'àmbit empresarial, però en aquest punt de la meva vida, el meu cor m'ha portat cap a un nou repte, un propòsit més gran: servir al poble de Saldes. El meu objectiu és aconseguir un poble més verd i respectuós amb el nostre entorn, i un indret on les nostres famílies prosperin.

El més llegit