El Consell Comarcal del Berguedà aprova la nova taxa de residus, malgrat la negativa de l'oposició

La sessió ha tramitat la cessió del càrrec a la gerent de l'ens, Rosa Pujols, i el nomenament del seu substitut, Francesc Bertran

26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 11:32h
Un instant del ple del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres
Un instant del ple del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres | Lídia López
Llum verda a l'augment del 5% del rebut d'escombraries al Berguedà. Després de l'aprovació de la fórmula de corresponsabilitat amb els ajuntaments al Consell d'Alcaldies, el ple del Consell Comarcal del Berguedà (CCB) celebrat aquest dimecres ha validat la pujada amb els vots a favor de l'equip de govern i el posicionament contrari dels tres consellers de l'oposició, que han criticat el fons de la proposta i la forma que s'ha executat. Paral·lelament, la sessió també ha tramitat la cessió de Rosa Pujols com a gerent de l'ens amb data de 12 de novembre.

L'any 2024, tots els residents del Berguedà (a excepció dels veïns de Gironella i Puig-reig, que no han fet la dispensa de la gestió dels residus) pagaran un rebut d'escombraries de 145,95 euros l'any, és a dir, un 5% més que enguany. Aquest increment, validat prèviament al Consell d'Alcaldies s'ha certificat amb l'aprovació d'ordenances fiscals del CCB en el plenari de dimecres a la tarda, juntament amb l'epígraf impositiu als consistoris pels serveis municipals per un valor de 2.000 euros per municipi més 2,65 euros per habitant que permetrà al Consell ingressar 140.000 euros. Aquesta fórmula, ha recalcat el president del Consell Comarcal, Ramon Caballé, servirà per "aturar l'hemorràgia" que implica fiscalment el servei, el qual presenta un dèficit d'un milió d'euros, amb el compromís de l'equip de govern que sigui "temporal" i poder perfilar un impost d'edificis públics més acurat l'any vinent. Sigui com sigui, a l'oposició no l'han convençut les explicacions, i n'ha criticat el fons i la forma.

Abel Garcia, portaveu del PSC, ha començat fent un retret a l'ordre de trobades que s'ha procedit per a la tramitació de la nova taxa, una situació reconeguda i disculpada públicament per Caballé. Així mateix, els socialistes han lamentat la poca predisposició de la majoria de cara a escoltar propostes i negociar un "tema cabdal" com és la gestió dels residus, assenyalant que "poca cosa podem dir quan el full està pràcticament escrit i acabat". Per la seva banda, des de Som Avià, Patrocini Canal ha incidit en la seva exposició a la trobada d'alcaldes de dilluns emfatitzant que "si un servei és deficitari, no hem d'anar a la solució fàcil de picar la porta dels ajuntaments", i desaprovant el fet que alguns batlles utilitzin la paraula "solidaritat" a l'hora de defensar aquest tribut als consistoris: "Les paraules importants perden valor si s'utilitzen a la lleugera".

Així mateix, tant Garcia com Canal han animat a l'equip de govern a buscar la implicació d'administracions superiors com l'Agència de Residus de Catalunya o la Generalitat. "Al Berguedà s’ha demostrat que fem una feina ben feta en reciclatge, és hora que s'impliquin", ha incidit l'alcaldessa d'Avià. En aquest sentit, el president del CCB ha recordat que l'ens comarcal ha estat subvencionat enguany amb un ajut de 280.000 euros per a la inversió en la gestió dels residus, i exposant que la seva finalitat no pot ser la de sufragar el dèficit. En tot cas, ha remarcat que "fer la dispensa del servei no vol dir despreocupar-se'n del tot" i que si han optat per aquesta mesura "que no ha estat senzilla" ha estat perquè "no quedarà sota la meva presidència que s'han perjudicat les finances del Consell".

Posteriorment, al torn de precs i preguntes, s'ha tornat a parlar de la gestió de residus i, en concret, de les illes d'emergència. Ha sigut a pregunta d'Abel Garcia, que s'ha interessat per quin pla a curt o mitjà termini té previst el govern actuar. "És evident que és un problema a la comarca, que fa molt mal d'ulls i fa que el servei se'n ressenti", ha reconegut el conseller de Residus, Jesús Calderer, que ha fet referència a la voluntat d'instal·lar càmeres de videovigilància per dissuadir els comportaments incívics i per, paral·lelament, obrir expedients sancionadors. Així mateix, ha lamentat que el nou contracte del servei preveia intensificar les neteges de les illetes, però com que està impugnat, no poden implementar el reforç.


Canvi en la gerència del Consell

Dins l'ordre del dia, el plenari del Consell Comarcal ha aprovat la cessió al càrrec de gerent de l'ens, Rosa Pujols, el pròxim 12 de novembre, essent un dels quatre punts entrats per urgència a la sessió. Aquesta via de tramitació ha estat desacreditada per part dels socialistes, els quals han asseverat que "la urgència és vostra, que heu decidit avançar unilateralment la proposta que vau fer a l'inici del mandat, ja que tothom havia entès que seria a final d'any", mentre que Canal també ha coincidit en el fet que el calendari inicial era de fer el trànsit en acabar l'any, però, vista la situació, "voto a favor de la urgència perquè, quan una persona veu tan a prop la seva caducitat, no cal allargar-ho".
 

Rosa Pujols serà cessada del càrrec de gerent del Consell el 12 de novembre Foto: Lídia López


D'aquesta manera, Garcia ha desitjat sorts i encerts a Pujols, assegurant que ha estat una persona que "ha demostrat la seva vàlua professional i una predisposició absoluta", i recalcant que no comparteix la decisió. Així mateix, Canal ha compartit que "ha sigut una gran gerent i una gran persona", incidint que "mai ens ha fet les coses difícils". Finalment, Ramon Caballé ha agraït la tasca de Pujols i ha assegurat que "gaudirà de la nostra confiança fins a l'últim dia". Per la seva banda, Pujols ha pres la paraula per agrair els comentaris dels consellers i, en especial, a l'antic president, Josep Lara, per la seva confiança (cal recordar que la gerència del CCB és un càrrec de confiança i de designació directa i, en aquest cas, va promoure Josep Lara). També va posar en relleu la dedicació dels tècnics de la casa, dels quals va destacar "el seu compromís, esforç i vocació de servei" i va esperonar a la persona que li prendrà el relleu. Pujols tornarà a ocupar el seu càrrec previ a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Així, el ple va procedir al nomenament del nou gerent, Francesc Bertran Comellas (Puig-reig, 1989) que començarà a exercir el dia 13 de novembre. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració, coneix bé les administracions públiques, ja que va treballar durant més de set anys en la coordinació de les ajudes Feder al mateix Consell. Des del 2021 i fins ara, ha treballat al sector privat com a tècnic de tramitació, gestió i justificació de subvencions, entre altres activitats. D'aquesta manera, una de les primeres tasques que haurà d'abordar és la preparació del pressupost del 2024.