Una desena d'obres sense permís al càmping en set anys: BeGI lamenta la «inacció» i la «desídia» del consistori

L'Ajuntament de Berga ha començat a tramitar els primers expedients i assevera que «l'administració triga a vegades, però acabarà arribant»

Publicat el 15 de desembre de 2023 a les 16:05
Berga Grup Independent (BeGI) ha portat al ple ordinari de desembre de l'Ajuntament de Berga les obres que la propietat del càmping Berga Resort hauria fet els darrers set anys sense disposar de la llicència corresponent. Així ho ha posat de manifest el regidor del grup, Lluís Minoves, que va aprofitar el torn de precs i preguntes per introduir la qüestió després de constatar que, el decret que incorporava el primer expedient sobre unes obres en sòl no urbanitzable a la zona hagués "desaparegut" del sistema electrònic del consistori.

"Els serveis tècnics han actuat immaculadament fent un informe molt exhaust, on han detectat més de 10 obres il·legals", ha assenyalat el regidor, que explica que la informació prové de dues inspeccions realitzades a les instal·lacions per l'arquitecta funcionària del consistori al febrer i l'abril d'enguany, arran de la denúncia d'un particular a la Fiscalia de Barcelona. Algunes d'aquestes actuacions, detalla Minoves, contemplen la transformació d'una pista de pàdel en pista polivalent, l'ampliació d'un porxo, la creació d'una terrassa, una nova piscina amb els seus corresponents vestidors, més pistes de pàdel, la instal·lació de bungalous en un espai que havia de servir d'aparcament, l'establiment d'un nou aparcament i l'àrea de residus del càmping, o la situació d'una bassa. Tot, assegura, "amb el permís denegat o, directament, sense demanar-lo".

"És molt greu aquesta situació", reclama el regidor de BeGI, que ha albirat que "aquesta denúncia de la Fiscalia arribarà lluny" pel fet que el consistori "ha deixat fer moltes obres sense cap permís ni control". De fet, Minoves ha recalcat que el primer element que ha de garantir l'Ajuntament és més celeritat a l'hora de tramitar els permisos d'obra, emfatitzant que "el que està passant al càmping està passant a la resta de Berga". "Sembla que a Berga la gent pugui fer obres sense demanar permís", ha etzibat, lamentant que aquesta mena d'actuacions també repercuteixen en les arques municipals, pel fet que "les obres il·legals fan que l'Ajuntament no ingressi diners de llicències".

De fet, aquesta situació havia estat publicada uns dies abans per part del diari Regió7, en el cas concret de la nova àrea d'aparcament i de dipòsit de residus del càmping, el qual constituïa el decret que, en el moment de celebrar-se el ple, no es trobava en el registre, per sorpresa del regidor, que ho va advertir en la sessió plenària. En aquest sentit, un cop fetes les comprovacions escaients, secretaria va confirmar que el decret en qüestió no es trobava en el sistema, si bé va remarcar que no s'havia suprimit de forma voluntària: "Ningú té potestat per eliminar documents. Que ningú es pensi que es poden fer desaparèixer documents", va asseverar secretaria. Per aquest motiu, els independents han demanat una auditoria informàtica per esbrinar què va passar.


Instància a agilitzar la tramitació de permisos

Amb tot, des de les files de BeGI han instat el consistori a reforçar l'àrea si és que no està prou dotada per complir amb les seves obligacions, insistint que "l'Ajuntament, primer de tot, el que ha de fer és actuar facilitant llicències" i, en cas que no es compleixi la normativa, intervenir, recalcant que "no podem permetre que ningú, sigui qui sigui, faci obres sense permís". "No podem tenir aquesta desídia i inacció", ha dit, considerant que "fins que nosaltres no vam demanar aquesta documentació, no s'han començat a obrir expedients de protecció de la legalitat".

Davant d'aquesta casuística, l'Ajuntament de Berga ha començat a tramitar els primers expedients, els quals Minoves detalla que, mentre que hi haurà algunes actuacions que es podran posar en regla a través de la redacció del projecte corresponent i la seva aprovació, n'hi ha d'altres que no, així que s'haurà de restaurar la realitat física anterior: "Hi haurà uns perjudicis, al propietari que ho ha fet i a l'Ajuntament que haurà d'actuar i tirar-ho a terra". 

En aquest sentit, el regidor de BeGI també s'ha referit a la situació de Can Josa, a Espinalbet, assegurant que "des de l'Ajuntament de Castellar del Riu es va avisar des del moment zero que s'estava fent un moviment de terres, després es va alertar que es feia una plataforma de formigó, i finalment, es va advertir sobre la construcció d'una casa de fusta", edificació que s'ha alçat sense demanar els permisos corresponents malgrat que hi intervingués fins i tot la Policia Local.

"Si en un moment donat, un propietari s'ho passa tot pel forro, ja s'ho trobarà. És l'únic que puc dir", va respondre el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, que va assegurar que "l'administració triga a vegades, però acabarà arribant. En aquest i a tothom". Així mateix, va puntualitzar les declaracions de Minoves sobre la manca de peticions d'obres a l'Ajuntament, explicant que "cada setmana tramitem moltes comunicacions d'obres". Sigui com sigui, Serra ha incidit que "hi ha qui no compleix les normes, però afortunadament, la majoria sí que ho fa", a la vegada que ha compartit que es troben en la línia de reforçar els serveis tècnics per tal que "puguem anar més al dia amb tot plegat".

D'altra banda, abans del ple, el titular d'Urbanisme i l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també havien estat qüestionats per la premsa al voltant de les informacions de les obres sense permís, on van exposar, en primer lloc, que "la Fiscalia no ens retreu res", així com confirmar que des del consistori estan en comunicació amb l'empresa que gestiona el càmping per endreçar la situació. En tot cas, l'alcalde va refermar que "entomem la nostra part de culpa i no tirem pedres fora".