
Junta d'Unió al Berguedà, amb Ramon Espadaler i Jordi Subirana Foto: Aida Morales.
Després de la dissolució de l'executiva d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà i la posterior marxa de gairebé tota la militància el passat més de juliol, Unió s'ha tornat a recompondre a la comarca. N'ha volgut deixar constància, aquest dilluns, el seu president comarcal, Xavier Güell, que ha realitzat una roda de premsa amb els nous membres de l'executiva, així com el secretari general del partit, Ramon Espadaler.
Les persones que representaran UDC al Berguedà, doncs, seran Güell com a president, Toni Llorenç com a vicepresident, Conxita Medina com a secretària i tresorera, i Joan Vilà i David Martínez, com a vocals. Aquest nomenament, ha explicat Güell, era important per normalitzar la junta gestora que, al seu pas, havia de ser un òrgan transitori. Per això, ha explicat, el passat 11 de novembre es van decidir els nous membres de la junta executiva, que començaran a treballar de manera intensa per "consolidar el projecte d'UDC a la comarca".
Durant la seva intervenció, Güell no ha volgut entrar en els motius de la desbandada de militants, i ha negat que, durant aquest temps, hi hagués hagut un "buit de poder" al partit. No obstant això, sí que ha assegurat que calia legalitzar-ho i començar de nou, sobretot, després dels resultats d'UDC a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.
Segons ha dit, i més tard ha ratificat el secretari general del partit, els resultats del 27 de setembre no van ser bons, tot i que, si es prenen només les dades del Berguedà, els vots cap a UDC són superiors a la mitjana de Catalunya. "Unió hauria entrat al Parlament si hagués sigut només el Berguedà", ha declarat Güell, tot remarcant que un 3,87% de la població els va votar, un fet que demostra la importància d'aquest partit a la comarca.

"Tenim un govern en funcions, i el més calent és a l'aigüera", ha denunciat Ramon Espadaler, en referència a la situació política actual de Catalunya. En aquest punt, ha criticat la resolució independentista que fa una setmana es va votar al Parlament de Catalunya, i ha lamentat que, actualment, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) estigui deixant el país a mans de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP): "Lamentem que el futur Govern del país estigui captiu de la voluntat de la CUP".
Per això, Espadaler ha volgut fer una "crida" a la ciutadania que vulgui "fer les coses bé", ha dit, i que cregui amb la seguretat jurídica, la Unió Europea i el diàleg. Segons ha afirmat, UDC encara té molta feina per fer, començant per la campanya del 20 de desembre, fins a unes futures eleccions al Parlament de Catalunya, i passant per teixir territori de cara a les properes municipals.
I en aquest camí, ha continuat, la solució tampoc són els que es presenten "com els que no han trencat mai cap plat", en referència al Partit Popular (PP) o Ciutadan's, sobre qui ha recordat les polítiques lingüístiques, educatives i culturals. "Ha d'haver-hi llei, però també política per canviar les coses", ha afirmat, i ha acabat: "Però de manera civilitzada i correcta".
Un augment de simpatitzants al Berguedà
Malgrat que UDC no ha volgut donar dades de militància a la comarca, entre altres motius perquè no es podran formalitzar fins el proper Congrés Nacional, Güell sí que ha assegurat que ha augmentat, significativament, la figura del simpatitzant. Aquest paper, ha dit Güell, és molt més habitual que el de militant en l'actualitat, moment en què la política també ha canviat: "El carnet a la butxaca és més de segle XX".
"Ens hem quedat parats perquè molta gent se'ns està atansant, dient que va votar Junts pel Sí, i que ara ens votaria a nosaltres", ha assegurat el president comarcal, i ha afirmat que, de la mateixa manera, tants d'altres els han indicat que, si els necessiten, al Berguedà "hi seran".

Presentació de la nova Junta Comarcal d'Unió al Berguedà. Foto: Aida Morales.