Bagà es troba en un capítol molt profitós per a la protecció del seu patrimoni. La darrera setmana, la Diputació de Barcelona ha lliurat al consistori el Pla especial de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi, un catàleg que, a més d'inventariar les 224 peces d'interès patrimonial de la vila, posa negre sobre blanc les actuacions preferents per a la restauració i conservació d'aquests béns. Aquest document aterra al poble en el moment que s'executen dos treballs simultanis en dos elements patrimonials de rellevància, i que n'hi ha tres més en estudi sobre la taula.
Per a l'alcalde de Bagà, Lluís Casas, el Pla de protecció és "un treball fonamental que necessitava la vila", perquè més enllà de documentar tot el patrimoni del municipi, públics i privats, "s’inclouen les recomanacions per executar els pròxims anys". Aquest document l'ha elaborat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació, amb un treball que s'ha allargat 15 mesos i ha tingut un cost de 59.800 euros, sufragats per l'ens supramunicipal. Les fitxes classifiquen els béns en 8 conjunts arquitectònics, 159 elements arquitectònics, 22 béns socioculturals i etnològics, 15 béns arqueològics i paleontològics, 12 béns naturals i 8 béns ambientals i paisatgístics. Entre tots, destaquen peces com la muralla i els portals, l'església parroquial de Sant Esteve, la font de l'Isard, i el faig del Bac de Diví.
La finalització d'aquest document coincideix en el temps amb, per una banda, l'execució a la vila dels treballs de reparació del Pont de la Vila, una construcció medieval amb un origen que es remunta al segle XIV i que uneix el nucli històric de la vila amb una zona d'esbarjo i l'antic camí del Monestir de Sant Llorenç a Guardiola. L'obra contempla la restauració del paviment, la consolidació de l'estructura i la instal·lació de sistemes de drenatge. A més, aquesta setmana també han arrencat els treballs de remodelació de la capella del Palau dels Pinós.
Però l'agenda baganesa en matèria de patrimoni no s'acaba aquí, ja que l'Ajuntament de Bagà està treballant en tres projectes més en el mateix àmbit que han de poder fer-se realitat els pròxims mesos. Un dels que està més avançat és la redacció del projecte de remodelació de l'antic edifici de la Fundació Salarich Calderer, una construcció "molt important" pel municipi i que els vilatans podran recuperar pròximament amb la ubicació de tres serveis vitals: la llar d'infants, la biblioteca i l'arxiu. La corporació va adquirir l'immoble per 90.000 euros i estimava una inversió al voltant del milió d'euros per la reforma.
L'altra iniciativa pendent des del mandat anterior és la remodelació de la plaça Porxada, espai emblemàtic del poble. L'anterior projecte va ser aprovat a finals del 2022 i no va ser ben rebut per una part del veïnat des de l'inici. Aquesta cronologia de desacords va culminar pocs mesos després, quan en el marc d'un ple extraordinari, l'oposició -amb l'actual alcalde inclòs- va forçar l'aturada del projecte. Segons Casas, l'equip de govern ha estat immers en la represa d'aquesta iniciativa des de l'entrada al consistori i s'està en una fase final de la redacció d'un nou projecte, el qual "l'hem d'executar abans de l'octubre de 2025" per no perdre la subvenció que ja hi havia compromesa.
El tercer projecte que està sobre la taula és la restauració de les pintures murals de la sala coneguda com a Cambra Daurada o Cambra de les Cariàtides, també al Palau dels Pinós. A finals d'octubre, l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), adscrita al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha entregat l'informe que ha avaluat l'estat de conservació de les pintures i ha definit les intervencions necessàries per restaurar-la i garantir-ne la conservació. Els treballs d'estudi han tingut un cost de 3.654 euros, sufragats per la mateixa Generalitat. El pròxim pas, tal com ha avançat l'alcalde, serà aconseguir una nova subvenció per cobrir els costos dels treballs.
La Cambra Daurada és una de les tres sales amb pintures murals del Palau dels Pinós que encara no estan restaurades, malgrat que són visitables. L'equipament consta de tres sales més que ja han pogut recuperar l'aspecte original.