Bagà reforça les Festes de la Baronia de Pinós amb la voluntat que creixin

El mercat d'artesania, les mostres d'oficis, les recreacions històriques i les rutes guiades pel nucli, punts forts del programa

Josep Ureña, Lluís Casas i Ester Berenguer han presentat les Festes de la Baronia de Pinós
Josep Ureña, Lluís Casas i Ester Berenguer han presentat les Festes de la Baronia de Pinós | Lídia López
17 de juliol de 2024, 17:30
Actualitzat: 17:31h

Bagà viatja en el temps aquest cap de setmana amb motiu de les Festes de la Baronia de Pinós. El nucli històric, així com les vies i places principals de la vila, es transformen per recuperar l'essència de l'època medieval a través de les recreacions històriques, les mostres d'oficis tradicionals i les parades del mercat d'artesania. L'Ajuntament de Bagà, juntament amb l'Associació Medieval de Bagà i altres entitats locals, han treballat en una edició reforçada de la mostra que aspira a créixer per tornar a brillar i tenir el pes que va assolir temps enrere la Setmana Medieval, amb un nom més lligat al llegat del municipi.

"Hem fet molts esforços per reactivar aquesta gran festa de Bagà", ha compartit davant la premsa l'alcalde de la vila, Lluís Casas, que ha apuntat que "després d'haver organitzat una versió exprés i sintetitzada de la mostra l'any 2023 per la coincidència electoral, enguany comptem amb molta preparació i la col·laboració de les entitats per donar-li forma". Així, el batlle ha valorat que els punts forts de l'agenda, són:

  • El mercat d'artesania, amb ambientació de l'època
  • Les mostres d'oficis tradicionals
  • Les recreacions històriques, a més del campament on s'estaran els grups
  • Els recorreguts guiats pel nucli històric

 

El Mercat de la Baronia, amb les mostres d'artesania i els oficis tradicionals, seran l'eix vertebral de les Festes de la Baronia de Pinós. Estarà en funcionament el 20 de juliol, entre les 10.00 i les 22.30 hores, i el 21 de juliol, de 10.00 a 19.00 hores. S'ubicarà al llarg del nucli antic de la Vila i comptarà amb l'amenització del Grup de Teatre la Faia, i les actuacions de Músicabaganesa, Els Músics del Castell, i Les Canyetes de la Foradada.

Per tal d'organitzar els visitants amb seguretat, la mostra disposarà d'un itinerari establert i de sentit únic. En aquest sentit, i tal com ha explicat la regidora Ester Berenguer, que desenvolupa tasques en l'àmbit de Patrimoni, aquest 2024 s'han introduït diferents recorreguts guiats per completar la informació històrica als interessats. Seran tant dissabte com diumenge, en diferents hores del dia i formats. A més, també cal posar en relleu les cercaviles i la desfilada nocturna de dissabte com opcions interessants per recórrer la mostra.

Però si hi haurà un element que dispararà a l'excel·lència l'ambientació medieval durant tot el cap de setmana seran les representacions dels grups de recreació històrica, amb accions com la batalla campal (20 de juliol, 18.30 hores) o les exhibicions de lluites (21 de juliol, 12.00 hores). Des del consistori també recomanen treure el cap al campament medieval que muntaran els 17 grups, arribats de tota Catalunya a més de l'Aragó i el País Basc, sota el Pont de la Vila

Culminant l'agenda, hi haurà una oferta de jocs infantils (al llarg del 20 de juliol, plaça Catalunya); una exhibició de tir amb arc (21 de juliol, la plaça Sant Roc, 11.00h); l'espectacle nocturn Fingerlight (20 de juliol, plaça Porxada, 22.30h); i el pregó a càrrec de Montse Subirana. Podeu consultar el programa, aquí.

Un punt i a part en la celebració

Les Festes de la Baronia de Pinós lluiten per esdevenir un referent entre les mostres medievals, defensant el seu distintiu local més característic. Segons el president de l'Associació Medieval de Bagà, Josep Ureña, l'edició d'aquest 2024 esdevé una oportunitat per "reactivar" la cita, deixant de banda el passat de la Setmana Medieval per enfocar un futur renovat i prometedor. "Volem fer un trencament de tot el que ha representat fins ara aquesta festa i crear una cosa nova i diferent, però sense perdre l'essència del mercat medieval", ha declarat.

Ureña ha recordat que l'inici del Mercat Medieval baganès es remunta a l'any 1993, sent el segon municipi català en implementar una fira d'aquestes característiques després de Montblanc i arribant a convertir-se en la Setmana Medieval, amb dos caps de setmana d'activitat i accions també entre setmana. "Avui dia, la paraula medieval ja no crida l'atenció com fa 30 anys", ha comentat al respecte Ester Berenguer. És per aquest motiu que l'organització treballa en un nou paradigma que s'anirà definint els anys vinents. Així, la primera voluntat de cara l'any vinent és poder ampliar les activitats i allargar l'agenda. A la vegada, també es mostren disposats a treballar per recuperar la tradicional representació del Rescat de les cent donzelles.

Arxivat a