Berga promou l'ús del català i divulga el treball de Joan Brossa amb el Correllengua del Berguedà

Els actes arrencaran divendres amb un col·loqui sobre la llengua a la Catalunya Nord i clouran diumenge amb un recital inspirat en el poeta català a Sant Francesc

25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:22h
La presentació dels actes del Correllengua 2023 a Berga
La presentació dels actes del Correllengua 2023 a Berga | Lídia López
Un col·loqui, un recital de poesia, jocs tradicionals, una cercavila, concerts, teatre i dos àpats populars. Aquesta és, a grans trets, l'agenda que el Correllengua del Berguedà porta aquest cap de setmana a Berga, en el que serà el programa més extens de la proposta a la comarca, que enguany s'ha unit per dotar de més força i prestigi la celebració. En definitiva, accions que tenen per finalitat divulgar la cultura catalana, fent especial èmfasi en Joan Brossa (personalitat que s'homenatja aquest 2023) i promoure l'ús de la llengua al Berguedà.

"La funció del Correllenuga és precisament la de reivindicar el català per tal que no acabi morint", assenyala Sergi Hinojo, membre del Casal Panxo i un dels organitzadors del Correllengua, que ha compartit que l'acte que dona el tret d'inici a la celebració del Correllengua a Berga és justament un col·loqui a partir de la projecció del reportatge Catalunya Nord: El català, a judici, de Pep Antoni Roig. Coinduït per Carles Solà, comptarà amb la participació de persones que viuen en aquesta zona per "conscienciar sobre la salut del català en aquest territori".

Però aquesta no serà l'única activitat del dia 27, quan en acabar la xerrada se celebrarà un sopar popular a la plaça del Forn a partir de les 21.00 hores que culminarà amb un concert de folk a càrrec d'Anaís Falcó i Jaume Casalí, el duet de Corrandes són corrandes, i que organitza la Berguedana de Folklore Total.


Brossa al teatre, en recital i a les escoles

El dissabte, 28 d'octubre, promet ser el "dia fort i més concorregut" del Correllengua a Berga, amb activitats al llarg del dia. A les 10.00 hores s'obrirà una fira pel centre de la ciutat, on diverses entitats, empreses i associacions locals tindran una parada arreu del carrer Major i les places adjacents. La mostra es complementarà, a partir de les 11.00 hores, amb una cercavila de la Bauma dels Encantats i els Entrompats Band, que anirà des de la plaça Viladomat fins a la plaça de les Cols, on se celebrarà un dinar popular a càrrec dels Castellers de Berga. 

A partir de les 16.00 hores, es farà un joc que imitarà el programa El gran dictat, on els participants hauran de demostrar els seus coneixements de llengua catalana. A continuació, se celebrarà un concert, novament d'estil folk, amb el grup ceretà Mai por. I, per tancar el dissabte, el Teatre Municipal acollirà l'obra Estrip i sinònims, inspirada en l'obra de Joan Brossa i que duen a terme les Noies del Mim amb Tràfec Teatre.

El diumenge, 29 d'octubre, serà el darrer dia de Correllengua a Berga. La darrera jornada tindrà com a acte central un recital poètic i musical, "a càrrec de diferents rapsodes d'arreu de la comarca habituals en aquest tipus d'actes". Així ho ha detallat, per part d'Òmnium Berguedà, l'escriptor i poeta Xavier González-Costa, qui ha confirmat que els poemes escollits són tots de Joan Brossa, amb motiu de ser el personatge recordat en l'edició d'enguany. Un autor que González Costa ha definit com el "poeta vanguardista més important de la segona meitat del segle XX". EsBROSSAnt BROSSA tindrà lloc a les 12.00 hores, al Claustre de Sant Francesc, lloc on, a continuació, tindrà lloc l'acte d'entrega de premis del I Certamen Literari del Correllengua del Berguedà. El concurs s'ha estructurat en tres categories, és comarcal, i s'ha centrat en els poemes visuals, com els de Brossa. "Els premis als escolars guanyadors són finançats pel Consell Comarcal del Berguedà.

Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Berga, la regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha assegurat que des del consistori "donem suport a la cultura i, especialment la llengua, perquè pensem que és un puntal bàsic de la nostra cultura". Així mateix, ha posat en relleu que les activitats del Correllengua "neixen de les entitats", celebrant doncs que "Berga té un teixit associatiu actiu i que veiem cada setmana i cada dia", recalcant que "qui digui que a Berga no passen coses, s'equivoca". 

Amb tot, des de l'organització del Correllengua, el també membre del Casal Panxo, Marc Padullés, s'ha mostrat satisfet pel conjunt de propostes que s'han pogut lligar a la capital berguedana, però sobretot, pel fet que la iniciativa enguany hagi quallat en tants municipis de la comarca. "Li hem donat aquesta visió comarcal, que confirma el treball per descentralitzar aquesta celebració", sentencia.
 
Arxivat a