Berga s'afanya a acabar el gros d'obres del polígon

El govern confia a acabar a temps la major part dels treballs abans que expiri el termini de la subvenció d'1 milió d'euros i explica que ja s'ha executat més del 50% de l'actuació

Publicat el 20 de novembre de 2020 a les 20:03
Actualitzat el 20 de novembre de 2020 a les 23:32
L'Ajuntament de Berga s'afanya per acabar el gruix d'obres del Polígon de la Valldan abans del 31 de desembre, quan expira el termini de la subvenció d'1 milió d'euros de la Diputació de Barcelona atorgada el 2018. Les obres van començar el mes d'octubre i des d'aleshores s'ha treballat a un ritme alt. Per això, el govern confia a acabar a temps la major part dels treballs, dels quals ja hi ha executats més del 50% de l'actuació. 

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat a NacióBerguedà que "de moment, tot ha anat molt bé i l'execució va a bon ritme". L'objectiu és tenir el màxim possible d'obra feta a final d'any i fer-ne la justificació final abans del 31 de març, com preveu la subvenció atorgada. Serra contempla que "pugui quedar alguna cosa per acabar a principis de 2021", especialment si la meteorologia genera algun contratemps durant el desembre, però afirma que "s'està en converses amb la Diputació de Barcelona perquè no hi hagi problema si d'acabar d'enllestir alguna cosa, sobretot tenint en compte que el gros de l'obra avança a molt bon ritme". 

Les obres d'una primera fase del camí de Can Ballús van finalitzar-se el mes de maig, i a l'octubre va començar la intervenció principal que ha de reurbanitzar el carrer de Garreta, la via principal d'entrada al polígon, i el carrer dels Germans Farguell. També s'està fent una sectorització de la xarxa d'aigua potable, el desplegament de la xarxa de distribució d'aigua calenta a 80 graus des de la planta de biomassa i la instal·lació d'un nou panell informatiu de leds. La Diputació de Barcelona preveia d'inici per a tots els projectes una pròrroga de 9 mesos que ja es va demanar abans de l'esclat de la pandèmia. 

Aleix Serra ha destacat que les dinàmiques de la pandèmia, amb la declaració de l'estat d'alarma, van suspendre els terminis administratius. Això va provocar un endarreriment important respecte a les previsions. "Un cop aprovat el projecte, no el vam poder posar en marxa i hem arribat molt justets. Al març teníem el projecte en el període d'exposició pública i durant tres mesos va quedar aturat", ha recordat Serra. 

Serra ha apuntat que a l'estiu es van agilitzar els màxims de contractació i ara l'obra va llançada. "Des que es va aixecar l'estat d'alarma no hem perdut ni un dia. No estem demanant que s'allargui el termini com un xiclet, sinó per finalitzar actuacions concretes", ha dit el regidor. Aleix Serra ha admès que Berga també ha patit l'acumulació de projectes que venien del mandat anterior "com la Torre de la Petita o la connexió del clavegueram de la Rasa dels Molins". "Tots aquests projectes requerien d'uns recursos tècnics que fins que no s'han enllestit tampoc es van poder dedicar a això altre", ha afegit. 

Queixes dels veïns

Els veïns dels blocs de pisos del polígon de la Valldan s'han queixat reiteradament les últimes setmanes perquè la runa que s'extreu s'està situant en un solar davant dels pisos i aquest fet, creuen, genera inseguretat i brutícia. El regidor Aleix Serra ha comentat a aquest diari que "el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ja va explicar a la portaveu dels veïns que el dipòsit de terres i de runes és provisional, es fa servir per deixar transitòriament el material el més a prop possible de l'obra". Segons Serra, es fa així "per estalviar-se moviments de maquinària, ser el més eficients i eliminar trànsit i riscos". D'entrada la runa es va deixar al solar, ha afirmat, perquè "són terres que es volen tornar a aprofitar", almenys en part.

"Els últims dies ha sortit que això ha generat molèsties, perills i, fins i tot, rates. Nosaltres entenem que això no té res a veure. Són terres netes que surten de voreres que es treuen i trossos de formigó, són materials erms que no generen perills; i no s'han fet muntanyes que facin perillar de despreniments", ha considerat Serra. "Aquest moviment de runes no genera rates, tot i que a la zona n'hi poden haver perquè hi ha rieres i rases. Hem fet anar-hi uns experts en plagues, però no hi van poder actuar perquè no han trobat res en aquest sentit", ha matisat.