Cal Blanxart viurà pròximament un "punt d'inflexió" en la seva trajectòria. El motiu són les obres de rehabilitació de l'edifici cooperatiu adquirit l'agost de 2022 al carrer Buxadé de Berga, que amb una inversió d'1,7 milions d'euros i dos anys de treballs ha d'esdevenir en la pedra angular del projecte, basat en l'accés a l'habitatge digne i la participació comunitària al teixit social del Barri Vell i el conjunt de la ciutat.
Les bases del projecte l'han marcat tres professionals i estudis d'arquitectura locals: Sara Vima, Sideral i Migpunt. Durant aquests prop de tres anys, han treballat de bracet amb els socis de Cal Blanxart per a la definició del futur immoble, pensant en les funcionalitats que ha d'acollir i l'espai disponible: "Hem anat construint un diàleg perquè aquest edifici pogués quedar el més adaptat possible a aquesta cooperativa que està creixent i necessita espais específics", ha detallat una de les sòcies habitants, Mònica Garcia, que ha avançat que el plantejament s'allunya de "l'obra clàssica d'un edifici de pisos" perquè "els treballs inclouen un 40% de l'espai destinat a l'ús comunitari".
Tal com ha compartit la també sòcia habitant Judit Muñoz, algunes d'aquestes zones comunes inclouen un taller de reparació, el servei de bugaderia, una sala de lectura, estudi o treball, a més d'espais per a la convivència conjunta. Tot això, apunten les dues sòcies, "sense perdre uns pisos funcionals on puguem viure les unitats de convivència". Hi podran cohabitar 14 nuclis, que poden tenir des d'un a cinc membres perquè la futura disposició dels espais privats tindrà marge de maniobra amb les anomenades habitacions satèl·lit. A hores d'ara, ja hi ha 10 unitats confirmades, que són les sòcies habitants com Garcia i Muñoz, d'entre la seixantena de persones que ja disposa la xarxa de Cal Blanxart.
Pel que fa a l'aspecte tècnic, l'arquitecta Sara Vima ha detallat que els treballs inclouen l'enderroc de les particions interiors actuals, per tal de "redistribuir l'espai completament". També s'actuarà en l'exterior, amb la consolidació de les façanes i la reparació de la teulada. "Els reptes són grans. Una rehabilitació com la d'aquest edifici és molt complexa, perquè s'ha fet en diferents fases i nivells, i amb materials diversos", ha recalcat Garcia, que posa de manifest que aquesta complexitat ha estat en part volguda, perquè la cooperativa ha pres la decisió de "posar en valor elements com la rajola hidràulica o les voltes del pati" a més de "conservar la fisonomia de l'edifici". Un exercici, destaca, que pretén reforçar "la idiosincràsia del Barri Vell", defugint de "fer un edifici nou o una cosa que pugui resultar fora de lloc".
Així mateix, per tal de remarcar la voluntat d'obtenir els recursos dins l'àmbit de la proximitat, Cal Blanxart ha fet confiança a una constructora berguedana perquè es faci càrrec de les obres: Clau 21. "Mantenim aquesta coherència i lligam amb els recursos que podem trobar a l'abast", recalca Garcia, que també ha puntualitzat que els primers treballs de buidatge, neteja i retirada de runa ja present l'han fet entre els socis, fet que els ha permès estalviar uns 20.000 euros de la factura final de les obres. "Tothom ha treballat perquè el projecte sigui més lleuger i, a més, fem cohesió i comunitat", ha valorat.
I com faran front econòmicament a les obres? El grup berguedà ha rebut el suport de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, amb un préstec per valor d'1,5 milions d'euros que s'aniran retornant mitjançant les aportacions i quotes dels socis que facin ús de l'edifici (habitants, col·laboradors i usuaris).
Inici també en comunitat
Des que Cal Blanxart va néixer i va començar a somiar amb l'edifici d'habitatges cooperatius, la missió s'ha complementat amb la relació amb el teixit associatiu i veïnal de la ciutat, en especial del Barri Vell. Segons Mònica Garcia, "el nostre objectiu és ser un actor més en la dinamització del barri", i per aquest motiu, el projecte també s'ha dissenyat pensant en "un edifici adaptat a rebre entrades i sortides d'altres persones, en les activitats que puguem fer des de Cal Blanxart". Per exemplificar aquesta voluntat d'obertura i transparència amb el veïnat, han convocat una trobada aquest dissabte per compartir el projecte i avançar les afectacions que podran tenir els treballs a la zona. Més enllà de les persones que viuen al carrer Buxadé i els propers, Cal Blanxart també posa a l'abast les seves pròximes obres al conjunt de la ciutat la setmana vinent, amb l'acte simbòlic de posada de la primera pedra dels treballs, dins les trobades Sota Cobert que ha impulsat la cooperativa.
Sigui com sigui, la cooperativa continuarà desplegant propostes i sumant-se en les iniciatives del Barri Vell mentre s'allarguin les obres. "Volem continuar actives al Barri Vell i no deixarem de fer activitats o participar en les d'altres", han afirmat Garcia i Muñoz. De fet, ja tenen sobre la taula un nou projecte -a més de Sota Cobert- i que és una de les propostes que opten als pressupostos participatius de Berga d'aquest 2025: l'execució d'un programa d'entrevistes a testimonis del Barri Vell per divulgar-ne la història i la memòria.