La pluja suau, però persistent, ha marcat la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, que enguany ha tingut lloc a Berga. Els paraigües s'han integrat de forma natural en l'acte central de la jornada, a la pista de la Font del Ros, en un escenari i platea abraçats per les parades d'artesania que han dinamitzat l'estona prèvia. Aquestes peces, treballades a mà i amb paciència, són el reflex de l'atenció que les entitats del sector de la salut mental donen a les persones que reben, i que avui s'han convertit en les protagonistes d'una festa que clama que no es pot donar l'esquena a aquesta part de la societat, ni a casa, ni amb l'entorn, ni a la feina.
El tema de la jornada per reivindicar la salut mental aquest 2024 ha estat aquest, la del benestar emocional en l'entorn laboral i sobre la manca d'oportunitats justes a l'hora d'oferir llocs de feina a les persones que pateixen alguna malaltia mental. I és que, segons les dades de la Confederació Salut Mental Espanya, només 2 de cada 10 persones que pateixen un problema de salut mental tenen feina. Aquesta xifra forma part del manifest de la diada, al qual han posat veu tres persones de la Fundació Horitzó: la Mar, el Josep i la Rosi. L'entitat berguedana, juntament amb Salut Mental Catalunya, han estat els encarregats de donar forma a l'esdeveniment.
El manifest de l'ens clama contra el model de mercat laboral que perpetua la desigualtat, que no dota als treballadors d'unes condicions dignes i saludables, i que discrimina a l'hora d'incorporar les persones que tenen un problema de salut mental. Per tant, posa de manifest la importància de garantir l'accés amb igualtat als llocs de feina, de crear entorns laborals saludables, de revisar el sistema de pensions i ajudes, d'impulsar campanyes de sensibilització i de promoure polítiques públiques que contribueixin a l'equitat entre les persones. "Avui, més que mai, és l’hora de prioritzar la salut mental a la feina", culmina el text.
Els periodistes berguedans Manel Alías i Marc Canturri han estat els mestres de cerimònies d'aquest matí meteorològicament gris, però socialment viu i animat. De fet, Alías ha deixat clar que accions com la d'avui a Berga són molt necessàries, ja que "cal ser a les places de les ciutats", argumentant que "parlem molt de salut, però molt menys de salut mental". Els parlaments de polítics i agents socials no han anat desencaminats d'aquesta proclama. S'ha fet referència a l'obligació conjunta d'avançar per acabar amb l'estigmatització de la salut mental, el deure d'atendre totes les persones en allò que necessitin, de dotar les polítiques amb els recursos necessaris per executar-les i en la importància de divulgar la realitat de les malalties mentals. "No volem més discursos, volem resultats", ha exclamat la presidenta de Salut Mental Catalunya, Mercè Torrentallé.
L'esdeveniment també ha servit per fer l'entrega dels Premis SMC a la Innovació a quatre organismes amb projectes i iniciatives que s'han volgut posar en relleu, com és el cas de l'Associació Salut Mental Ondara Sió, la Fundació Ajuda i Esperança, l'Associació Arep per la Salut Mental i l'Associació Aprenem Autisme. També han estat aplaudides la representació teatral amb persones d'Horitzó que s'ha desenvolupat per exemplificar les situacions de malestar emocional a la feina; i les dues cercaviles amenitzades pels Entrompats Band; i les visites obertes a l'Exposició de La Patum, un imperdible per tothom que visita la ciutat. I, per culminar amb un bon gust de boca la jornada, s'ha celebrat un dinar de germanor al Pavelló, amb el punt final musical de la Berguedana de Folklore Total.