De Berga al Canigó: 300 quilòmetres per portar la Flama a la comarca

Els Amics de la Flama de Berga es troben en plena expedició al cim, amb l'objectiu que arribi al Berguedà demà a la tarda

22 de juny del 2023
Actualitzat a les 19:30h
Els quatre membres dels Amics de la Flama de Berga que faran el Cim del Canigó aquest 2023
Els quatre membres dels Amics de la Flama de Berga que faran el Cim del Canigó aquest 2023 | Amics de la Flama de Berga
Els Amics de la Flama de Berga es troben en plena expedició per portar la Flama a la ciutat, i així, encendre les fogueres de la revetlla de Sant Joan d'arreu del Berguedà. La iniciativa va engegar per la motivació de sis joves de Berga ara fa vuit anys, que malgrat que la comarca no gaudís de gran tradició de celebrar la revetlla, ha anat guanyant força amb els anys. Per això, cada vegada són més els municipis berguedans que, el 23 a la tarda, s'apropen a la capital per recollir la Flama.

La primera sortida del grup va ser el 2015, i des d'aleshores, no han fallat cap any. Fins i tot, durant els estius d'afectació de la pandèmia, l'agrupació es va adaptar a les restriccions imposades pel govern francès i va refermar el ja instaurat costum de pujar al Canigó. Així ho explica a Nació Berguedà un dels membres dels Amics de la Flama de Berga, Gerard Esteban, que reitera el compromís de tots sis i, tot i confessar que només es troben per aquesta sortida, destaca que "hem aguantat tots".

Ara bé, la pandèmia sí que va fer replantejar la ruta dels berguedans, que si bé els set primers anys van fer l'ascensió al cim a través del refugi de Cortalets, enguany serà la segona ocasió que pujaran pel costat del refugi de Marialles. El recorregut és més llarg, però després de les noves limitacions instaurades des de les autoritats franceses, veient la massificació de la ruta, han optat per escollir el camí menys comú.

Un cop comencen l'ascens, la colla passa a anomenar-se equip de foc, que és la fórmula per poder accedir a més facilitats en un periple que cada vegada es popularitza més. Així, tot i que "no es poden posar portes a la muntanya", les administracions encarregades poden racionalitzar aspectes com l'accés de vehicles en entorns naturals. La finalitat de tots, siguin colles reconegudes o persones particulars que s'animen a fer la ruta, és aconseguir la Flama del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny.
 

L'instant de la recollida de la Flama, l'any 2022 Foto: Amics de la Flama de Berga


Custodiada al castell de Perpinyà, la Flama es regenera passada la mitjanit al cim del Canigó. Inicialment, els llibres d'història recullen que el foc tenia un caràcter depurador, i compartia simbolisme amb un sol que, després del 23 de juny, va perdent força -com les flames que s'apaguen-. Amb el temps, se n'ha mantingut el vessant folklòric i festiu als indrets que n'han conservat la tradició, si bé, al territori de parla catalana, ha esdevingut un referent d'una llengua i cultures pròpies. Així, encendre les fogueres d'arreu del territori amb una mateixa Flama, esdevé el millor emblema de comunitat.

Aquesta fita, però, no és gratuïta, i es paga amb l'entrega i esforç dels centenars de voluntaris que, any rere any, s'atansen al Canigó per mantenir la tradició. Com ho fan els Amics de la Flama de Berga, que recorren gairebé 300 quilòmetres perquè la comarca la pugui celebrar i gaudir. Enguany, la ruta ha engegat aquest matí, amb un primer trajecte en cotxe de 113 quilòmetres fins al Coll de Jou. Al migdia, l'expedició, enguany formada per quatre berguedans, començava a caminar, amb el refugi de Marialles de primera destinació (8,8 quilòmetres). El darrer tram, fins al Cim del Canigó, serà nocturn, amb un ascens d'uns 16,5 quilòmetres. I, un cop els quinqués dels de Berga ja brillin, desfaran el camí amb una nova missió: que la Flama arribi intacta a la plaça Cim d'Estela de Berga a les 17.00 hores.

Tanmateix, el canvi de ruta engegat el 2022 ha fet sacrificar una part de la travessa que també compta amb gran popularitat: el pas pel Coll d'Ares. Moltes persones s'apropen fins aquest indret, on es donen cita bona part dels voluntaris i equips de foc que han fet el cim, i distribueixen la Flama amb els presents, esdevenint el punt d'inici de moltes de les expedicions que acaben portant aquest foc únic arreu del territori. Fins a l'any passat, el grup berguedà agafava la bici en aquest punt per fer el darrer tram cap a Berga pedalejant, malgrat que la distància amb Marialles ho hagi fet desestimar
 

L'any 2021 va ser el darrer que van coincidir tots els membres dels Amics de la Flama de Berga, en algun punt del trajecte Foto: Amics de la Flama de Berga


En tot cas, la motivació pel repte i el gust pel ciclisme és autèntic per la colla, que posa sobre la taula un repte majúscul de cara l'any vinent, en coincidència amb la desena expedició dels Amics de la Flama de Berga: fer tot el recorregut amb tracció sense combustibles, combinant els trajectes a peu i amb bicicleta. "És un somni", reconeix Esteban, conscient de l'organitació i dedicació que pot comportar.

Queda un any per descobrir si aquesta fita podrà ser una realitat. De moment, l'agrupació té la missió de portar la Flama a la comarca demà a la tarda.