Dexeus se suma a la denúncia de l'Hospital de Berga: la falsa metgessa també havia treballat per a ells

El sindicat Metges de Catalunya reclama al Servei Català de la Salut més control sobre les contractacions per evitar l'intrusisme professional

Nació
21 de juliol del 2023
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:07h
Imatge d'arxiu de l'accés a l'Hospital de Berga a través de l'edifici nou
Imatge d'arxiu de l'accés a l'Hospital de Berga a través de l'edifici nou | Hospital de Berga
El grup hospitalari Dexeus-Quirón s'ha sumat a la denúncia de l'Hospital de Berga i ha confirmat que la falsa metgessa també havia treballat per a ells. La dona, que en el cas de Berga ha enganyat durant set mesos, no tenia formació en medicina i utilitzava fraudulentament el número de col·legiat d'un altre facultatiu. No obstant això, l'informe intern desenvolupat per part del centre berguedà s'ha arribat a la conclusió que no s'ha produït cap deficiència assistencial durant el període laboral de la falsa metgessa a Berga, gràcies al protocol d'acompanyament als professionals júnior o els nouvinguts al sistema català per tal de garantir un bon servei mentre la persona agafa experiència. Ara, el procés d'investigació per presumpte intrusisme professional continua obert per la via penal.

Davant d'aquests fets, el sindicat Metges de Catalunya ha fet públic un comunicat per reclamar al Servei Català de la Salut "un control més ferri sobre les contractacions de personal facultatiu al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT) per evitar un nou cas d'intrusisme professional". En la mateixa línia, també demana que es depurin responsabilitats davant d'un succés que consideren "molt greu", pel fet que "ha comportat un risc extrem per a la salut i la seguretat clínica de la població". Finalment, el sindicat insta la direcció assistencial del centre hospitalari a "analitzar un per un els actes mèdics realitzats per aquesta persona" per tal de "tenir garanties que les seves actuacions no han causat un perjudici per a la salut dels pacients", així com per comprovar que els tractaments en curs prescrits per la falsa professional "no comporten un risc o són contraindicats per a les persones ateses".

Metges de Catalunya mostra un to molt crític en l'escrit, reclamant que "ni el dèficit de facultatius ni la urgència per ocupar vacants d'especialistes poden justificar cap mena de laxitud en la verificació de la formació, les competències i l'experiència laboral de les persones que es postulen a les ofertes de treball", de la mateixa manera que tampoc poden "deixar de ser rigorosos en el control de la documentació i l’expedició del carnet" els col·legis de metges. "Tot i la ingent manca de metges que pateix el sistema, els controls han de ser exhaustius i les garanties han de ser totals, perquè, en cas contrari, les conseqüències poden ser fatals i soscavar els mateixos fonaments de la deontologia mèdica", asseveren des del sindicat. 

Amb tot, l'organisme lamenta que "la revelació del cas ha trasbalsat la plantilla mèdica de l'hospital públic berguedà", assegurant que els seus professionals se senten "enganyats, traïts i preocupats" pels efectes que pot tenir sobre la seva imatge i reputació.
 
Arxivat a