El Berguedà culmina la posada en marxa de la Central de Biomassa al Polígon de la Valldan

L'oli i l'aigua calenta es fan arribar a les empreses del polígon, des de la planta de biomassa, a través d'un sistema de canalització | La jornada tècnica de presentació del projecte ha comptat aquest dimarts amb la veu d'experts i polítics

19 de març de 2019, 14:04
Actualitzat: 20 de març, 10:39h
Visita a la planta de biomassa.
Visita a la planta de biomassa. | Pilar Màrquez Ambròs
La Central de Biomassa del Polígon de Berga ja està en marxa. Berga ha acollit aquest dimarts la jornada de presentació tècnica de l'equipament, impulsat per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. El tresorer de la mancomunitat, l'alcalde de Saldes, Moisès Massana, ha explicat a NacióBerguedà que la jornada ha servit per tractar diverses qüestions tècniques que afecten la central d'alta temperatura. L'activitat inaugural d'aquest matí ha finalitzat amb una visita guiada a la central de biomassa. "Des de la Mancomunitat de Municipis estem molt contents, perquè es tracta d'una baula important per a la gestió forestal sostenible dels municipis", ha destacat Massana. 

Moisès Massana ha subratllat que l'actual gestió forestal permet treure un rendiment, tant de la fusta bona que va a les serradores, com també de la que no es considera tan bona, ja que s'utilitza per escalfar equipaments municipals. L'excedent de fusta és, per tant, allò que permet la implantació de la planta al polígon de la Valldan, que ha de servir per abastir d'energia les seves indústries durant tot l'any. La iniciativa"culmina un projecte de canvi de model en la gestió forestal amb 10 anys de feina al darrera", i suposa "un exemple de política de reequilibri territorial bastida des dels municipis", segons ha valorat el regidor d'Urbanisme i alcalde accidental de Berga, Oriol Camps, que ha intervingut en la trobada d'aquest matí. 

Moisès Massana ha puntualitzat, en declaracions a aquest diari, que la central de biomassa es troba en fase "d'arrencada" després d'haver superat el període de prova. És a dir, que "hi ha alguns abonats que ja tenen consum però s'està treballant en altres", diu Massana. "El que fem a la central és donar valor a quelcom que era rebuig, treiem valor a uns 100 quilowatts tèrmics que amb la planta podem posar al mercat", ha dit Massana.
 

Interior de la planta de biomassa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Disposar d'aquesta central aporta, segons els responsables de la Mancomunitat de Municipis, un "plus" per al polígon de la Valldan.

Gairebé una desena d'empreses han contractat el servei

Hi ha unes vuit o nou empreses que ara mateix han contractat el servei. D'aquestes, segons Moisès Massana, n'hi ha mitja dotzena que es troben en un període inicial. A més, hi ha "una empresa que ja està connectada" i "una que ho estarà en breu". Massana ha afirmat també que "hi ha una companyia més gran, amb més capacitat de quilowatts tèrmics, que també es troba en procés de connexió", si bé aquest és un pas més laboriós. 

El projecte que va prendre forma el 2016, moment que va encarar la recta final per al període de prova, s'ha anat plasmant fins ara amb algunes complexitats tècniques en l'execució de la galeria de servei; "perquè en passar oli tèrmic en alta temperatura, aquesta connexió no es pot fer amb rasa, sinó que ha d'anar amb una galeria de servei", ha afegit l'alcalde de Saldes. Malgrat que l'estat avançat del projecte, encara s'han d'acabar d'enllestir les canalitzacions en alguns carrers del polígon. 

Un projecte únic a Catalunya

La central és un projecte únic a Catalunya per a polígons amb indústries amb necessitat de calor en els seus processos productius. Moisès Massana ha destacat que l'existència de la planta és un atractiu per a noves empreses que busquin ubicació. La planta, amb una inversió de 2 milions d'euros, ha de permetre la creació d'entre 30 i 40 llocs de treball directes en la gestió forestal i subministrament d'estella. "És una planta una mica peculiar, el que fem és donar quilowatts tèrmics a alta temperatura, generats amb biomassa, que poden arribar als 300 graus", ha assenyalat Massana. 

Els beneficis que ha de generar la planta s'obtenen a partir de la venda d'energia a les empreses del polígon, un procediment que es fa mitjançant dues xarxes de calor, una a 300 graus de temperatura, d'oli tèrmic; i una altra que funciona amb aigua calenta, fins a 80 graus. El màxim de potència de la planta és "de 4,7 megawatts de potència instal·lada", l'equivalent a 500 estufes de pèl·let a 500 cases.
 
L'oli i l'aigua calenta es fan arribar a les empreses del polígon, des de la planta de biomassa, a través d'un sistema de canalització. L'estimació inicial d'estalvi de CO2 és de 1.800 tones l'any pel que fa a la central de biomassa i de 1.020 tones l'any pel que fa a les calderes. La planta de biomassa ha costat 2,1 MEUR, 1,5 dels quals han estat finançats per la Diputació de Barcelona i la resta per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.
 
Durant la jornada tècnica, celebrada al matí al pavelló de Suècia de Berga, hi han intervingut experts que han parlat sobre l'alimentació d'estella, control i distribució d'aigua, calderes i distribució d'olis en la instal·lació, entre altres. La presentació del funcionament tècnic de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa ha anat a càrrec del subdirector General de Boscos de la Generalitat, Enric Vadell. Així mateix, el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Antoni Trasobares, ha parlat de bioeconomia circular.

Responsables de les empreses Montajes Rus i Bover Instal·lacions, executores de l'obra de la central de biomassa, també hi han participat. Albert Bover de Bover Instal·lacions ha mostrat  el funcionament a temps real de la planta, i hi ha hagut una taula rodona sobre el projecte. 
 
16.000 hectàrees de boscos públics

Fa anys que la comarca del Berguedà és pionera en la gestió dels seus boscos i la implantació de la biomassa. Els principals impulsors són els set municipis que l'any 2012 van decidir tirar endavant una mancomunitat per treure profit dels seus boscos i crear llocs de treball a la comarca. Des d'aleshores, han creat calderes per escalfar els equipaments municipals, i han apostat per la construcció d'aquesta planta de biomassa per abastir d'energia les indústries del polígon de Berga. Els set municipis que formen la Mancomunitat de Municipis Berguedans gestionen prop de 16.000 hectàrees de boscos públics. 

Els municipis per a la biomassa són Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, La Pobla de Lillet i Saldes.