El servei de Transport a la Demanda del Berguedà canvia d'aplicació

Flexitransport entrarà en funcionament el 29 de gener i té per finalitat integrar tots els sistemes similars de Catalunya i, en un futur, formar part dels serveis de la T-Mobilitat

22 de gener del 2024
Els compareixents en la presentació de l'app Flexitransport
Els compareixents en la presentació de l'app Flexitransport | Lídia López
El servei de Transport a la Demanda (TAD) al Berguedà estrena aplicatiu el dilluns vinent. Es tracta de Flexitransport, la nova app que substituirà l'actual TAD-CAT i que unificarà els sistemes dels diferents serveis disponibles al territori català. La Generalitat de Catalunya i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han invertit ja més de dos milions d'euros en el desenvolupament d'aquesta aplicació que, en el futur, serà compatible i integrada amb el ventall d'eines i títols disponible a la T-Mobilitat.

"La nova aplicació resulta un salt qualitatiu del servei de Transport a la Demanda", ha valorat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, qui ha asseverat que l'ens supramunicipal "creu en aquest model de mobilitat digitalitzada i a la demanda". En aquesta línia, des de l'ATM, el seu director general, Manuel Valdés, ha exposat que el desplegament d'aquest aplicatiu respon a dues voluntats principals vigents a Catalunya, que són l'establiment de "sistemes globals" i "l'optimització del transport públic"

Passant a detallar els principals canvis que es podran gaudir a partir del 29 de gener, el director general de l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Joan Serra, ha incidit que una de les novetats serà que l'usuari podrà "guardar trajectes habituals" per tal que tornar-los a sol·licitar sigui molt més fàcil. També ha compartit que es podran fer modificacions i cancel·lacions de trajectes de forma més senzilla, així com s'ha afegit un apartat de suggeriments per tal d'enriquir l'aplicació a partir de les experiències dels mateixos viatgers.

D'aquesta manera, Serra ha apuntat que l'app Flexitransport esdevé una "punta de llança de la nova modalitat de transport a la demanda", col·locant l'experiència berguedana com un "model d'èxit que exportarem als diferents territoris on ja ens han expressat el seu interès".


Un model consolidat

Per la seva banda, el conseller comarcal de Mobilitat, Josep Campos, ha celebrat la conveniència del nou aplicatiu, en especial a les poblacions disseminades on no arriben les línies regulars. En concret, hi ha 18 rutes disponibles en les quals, i segons les dades compartides pel conseller, s'ha evidenciat un increment del 150% dels viatgers en tres anys, ja que ha passat de transportar 1.625 passatgers el 2020 a traslladar-ne 4.058 el 2023.

També han confirmat els bons resultats del sistema per part dels taxistes, on el president de l'Associació Taxi Ciutat de Berga, Carles Andreu, ha declarat que "és un èxit, tant pels taxistes com pels usuaris", mostrant-se a l'espera que "el servei continuï funcionant igual de bé amb la nova aplicació". En aquest sentit, el Consell Comarcal detalla que hi ha una vintena de taxis prestant el servei de Transport a la Demanda.
 

Carles Andreu, taxista de Berga, revisa les sol·licituds del TAD Foto: Lídia López


Destí final: la integració

Aquest viatge iniciat per part de l'administració pública és amb l'objectiu de simplificar i harmonitzar els recursos existents. Flexitransport englobarà els diferents serveis de transport no regular que tenen per objectiu garantir el dret a la mobilitat a totes les persones, però haurà de ser un recurs més en el tot de la T-Mobilitat, que continua el seu procés de desplegament

"Tecnològicament, no només és millor per a l'usuari, sinó que en un futur, serà compatible amb la resta de paràmetres de la T-Mobilitat", ha assegurat Manuel Valdés, qui ha confirmat que "s'està implementant tota l'experiència de la T-Mobilitat que ja està materialitzada per poder fer l'extensió a tota Catalunya". "Estem en un procés d'aprofitar l'experiència inicial i totes les situacions que s'han anat generant per, en primer lloc, perfeccionar el servei ja existent, i a continuació, poder fer l'exportació a la resta de Catalunya per fer beneficiari tot el sistema".

En tot cas, davant la pregunta de quan aterrarà aquest sistema al Berguedà, des de l'ATM no s'ha precisat cap calendari: "Ara no puc donar cap data exacta perquè és prematur, però evidentment, és la voluntat", ha recalcat Valdés. "Cal continuar lluitant perquè el Berguedà formi part del sistema tarifari integrat. No pararem fins a aconseguir-ho", ha clos Ramon Caballé. L'última calendarització del Departament de Territori van situar l'arribada de la T-Mobilitat al Berguedà a l'inici de l'any 2024.

Des del Consell Comarcal del Berguedà recorden que les persones que vulguin fer ús del TAD i prefereixin fer-ho a través d'una trucada, ho poden continuar fent al número 900 69 65 66, de dilluns a divendres de 08.00 a 16.00 hores. En tot cas, remarquen que tota reserva, sigui per telèfon o per l'app, s'ha de comunicar amb un dia d'antelació com a mínim. Trobareu més informació del servei aquí