En la primera edició de l'any 2013, només van obtenir el segell 36 ajuntaments, mentre que el següent any la xifra va ascendir a 67. Per contra, el nombre d'ajuntaments que han complert 100% dels indicadors que requereix Infoparticipa sí que s'ha incrementat, passant de només tres en la primera edició a 20 en la segona, i 25 en la d'enguany.
Com ha informat aquest observatori de la transparència, la causa principal de la disminució dels guardons es deu al fet que s'ha incrementat el nombre d'indicadors amb els que s'analitzen els webs arran de l'entrada en vigor de la Llei de transparència l'1 de gener de 2016.
L'Ajuntament, molt satisfet
Pel que fa a Gironella, l'alcalde, David Font, ha afirmat que la “bona tasca feta” en matèria de transparència i en qualitat de la comunicació pública ha servit per revalidar aquest distintiu, que es va aconseguir el 30 d'octubre del 2014 amb la creació del nou web. Una fita, ha continuat, “fruit del treball de mesos de l'equip de govern i dels treballadors públics”, així com de la posada en marxa del portal de transparència municipal.
Per recollir el segell a la Sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona hi ha assistit amb el regidor de Transparència, Roger Ballús, que també s'ha mostrat molt satisfet pel reconeixement. Així mateix, ha assegurat que continuarà vetllant per fomentar la transparència i la participació ciutadana.

Els 70 premiats en aquesta edició dels premis a la transparència d'Infoparticipa Foto: Isaac Meler
"No ha millorat la transparència"
Presentant la taula de debat que ha precedit l'entrega dels guardons, Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB (LPCCP) ha fet referència a la llei lamentant que malgrat la seva vigència, "no ha millorat la transparència". Tanmateix, ha puntualitzat que l'objectiu d'Infoparticipa no és assegurar el compliment de la norma sinó que el que busca l'entitat és col·laborar amb les entitats locals "en la millora de la transparència i la qualitat de la informació", que ha de ser "comprensible i intel·ligible" per als ciutadans.
Sobre aquesta qüestió, la investigadora del LPCCP, Marta Corcoy, ha afegit que el segell Infoparticipa contempla 52 indicadors mentre que la llei en contempla 130. A més, Corcoy ha assegurat que la seva tasca d'acompanyament a ajuntaments per millorar la seva transparència enguany ha estat "més difícil" i ha subratllat que el nombre de consistoris que "aproven" en aquest àmbit s'ha reduït.

Ajuntaments de Catalunya que aproven en l'índex de transparència d'Infoparticipa Foto: Isaac Meler
Per la seva banda, Joan Solé, president de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, ha posat èmfasi en la el fet que, no només s'ha de donar accés a documents públics, sinó també ordenar-los per poder ser consultats. "Després de la fressa ve l'endreça", ha reblat.
Finalment, Elisabet Samarra, presidenta de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, ha defensat la necessitat de "ponderar" l'accés a la informació pública i el "dany cert" que se'n pugui derivar en les peticions que els ciutadans facin a l'administració. "Si no hi ha un dany cert, no hi ha lloc a desestimar", ha conclòs.
Llistat d'ajuntaments i consells comarcals guardonats per Infoparticipa