Des d’aquesta setmana, es podrà saber què fa i per on es mou un dels exemplars de duc que habita les terres de la Catalunya Central. Aquest dilluns va sortir del Centre de Conservació de Fauna Salvatge i educació ambiental Camadoca, gestionat per ADEFA (Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona) a Santa Maria de Merlès, un exemplar de duc al qual tècnics de Birding Natura (entitat dedicada a la conservació) havien col·locat un dispositiu de radioseguiment.
Es tracta d’un mascle nascut al propi centre que ha estat alliberat mitjançant una tècnica de reintroducció gradual a la vida salvatge en què passa un període de transició en què pot entrar i sortir del seu recinte. Està previst que la setmana vinent es pugui procedir a l’alliberament d’un nou exemplar.
L’exemplar alliberat vola ara amb un geolocalitzador, que és un dispositiu de seguiment remot que disposa d’un mòdul GPS i un sistema d’alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any. Concretament, és una petita motxilla que, amb una periodicitat diària, descarrega les dades en un servidor i també les conserva emmagatzemades. La informació obtinguda ha de permetre elaborar informes on quedarà reflectida l’activitat diària, evolució i incidències dels exemplars a través de gràfiques, taules de dades i mapes, per finalment extreure’n les conclusions oportunes.
L’objectiu de la iniciativa és poder definir accions per contribuir a la seva preservació. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en aquesta espècie són degudes a causes no naturals (persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, entre altres).
[h3]Quatre exemplars més alliberats a les Garrigues i al Baix Empordà[/h3]
Als dos exemplars adults alliberats aquest mes de desembre a la Catalunya Central, se’n sumen dos més alliberats recentment a les Garrigues i dos més al Baix Empordà. Durant la següent primavera es marcaran 6 exemplars més, en aquest cas polls, afegint el territori de les Terres de l’Ebre, sumant un total de 12 individus en la totalitat del projecte. A Catalunya s’estima que hi ha una població estable d’entre 550 i 700 parelles.
[h3]Fase 2: monitoritzar un niu mitjançant una càmera d’infrarojos[/h3]
En una següent fase del projecte, es preveu monitoritzar un niu mitjançant una càmera d’infrarojos per tal de verificar el correcte desenvolupament dels polls, analitzar la interacció d’aquests amb els adults i elaborar un anàlisi de resultats. A més, les imatges captades per la càmera, es podran veure en directe a través d’un enllaç que serà públic i obert a tothom.
L’objectiu final de totes aquestes accions, és adquirir un major coneixement sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d’establir mesures que permetin minimitzar-les.
Instal·len un dispositiu de radioseguiment a dos exemplars de duc al Berguedà
L’objectiu és recopilar dades per estudiar el comportament d’aquesta espècie i definir mesures que redueixin la seva mortalitat
ARA A PORTADA
Publicat el 15 de desembre de 2021 a les 13:12
Et pot interessar
-
Societat Què fer aquest cap de setmana al Berguedà: 9, 10 i 11 de maig
-
Societat Esport, natura i gastronomia es donen la mà a la caminada de Montclar
-
Societat Sant Jordi de Cercs cuinarà 1.200 racions de cargols pel Roseret de 2025
-
Societat Berga estudia la substitució del paviment del Pavelló Vell
-
Societat La Cambra del Comerç al Berguedà defensa el projecte d'antena de telefonia a Puig-reig
-
Societat Obituari de Jordi Isach Pons - 05/05/2025