La mancomunitat per la biomassa vol produir energia elèctrica amb calor de la central de Berga

La consellera Teresa Jordà posa en valor la gestió forestal sostenible que fa la iniciativa pionera per a la biomassa a la comarca

29 de juliol de 2020, 14:13
Actualitzat: 15:14h
La visita de Teresa Jordà a la central de biomassa del polígon de la Valldan.
La visita de Teresa Jordà a la central de biomassa del polígon de la Valldan. | Govern
Els set municipis per la biomassa al Berguedà volen produir electricitat amb la calor de la seva central. És un projecte que estan estudiant, segons ha explicat aquest dimecres al matí el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB) i alcalde de Saldes, Moisès Masanas, durant la visita de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà. 

Moisès Masanas ha explicat a NacióBerguedà que és un projecte que està en fase d'estudi. "Seria anar a buscar un sistema de cogeneració per fer-nos la pròpia electricitat de la planta, i fins i tot si tenim excedents, poder posar-los al mercat", ha detallat. "Com que treballem l'oli a 300 graus, podem aprofitar el calor resultant quan hi ha pics de baixada de consum i tenir quilovats a cost zero, mentre que tenim l'energia primària feta per un altre procés", ha afegit Masanas.  

Teresa Jordà ha pogut conèixer de primera mà la nau de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa del Berguedà al polígon de la Valldan, on hi ha la caldera d'estella pel subministrament d'aigua i oli calent a les empreses, i també ha visitat diverses iniciatives d'aprofitament forestal amb gestió forestal sostenible del Berguedà com el centre de la Mancomunitat de Municipis del Berguedà per la Biomassa de Cercs, on s'efectua la producció d'estella, i el centre de valorització de la fusta de Saldes. 

La consellera Teresa Jordà ha remarcat i ha posat en valor la iniciativa territorial, i ha destacat com a imprescindible la gestió forestal sostenible. Així mateix, Jordà ha emplaçat a materialitzar una plena economia circular. 

Al Berguedà, Jordà també ha visitat parcel·les dels boscos de Gósol com a exemples de gestió. Ha estat una visita tècnica que ha permès recalcar els aspectes ambientals i socials de la biomassa i l'objectiu de fixar la gent al territori amb la creació de llocs de treballs al medi rural. Fonts del departament d'Agricultura han afirmat que "la biomassa és la font renovable que més llocs de treball genera per unitat d'energia produïda". 

Els municipis per la biomassa són Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, La Pobla de Lillet i Saldes. Els seus alcaldes han demanat a la consellera Jordà més flexibilitat financera per tirar endavant projectes i continuar gestionant els boscos públics. "No demanem diners en si, si no la possibilitat de flexibilitzar o disposar dels beneficis que ara ja s'obtenen de la pròpia gestió que fem dels boscos de la Generalitat", ha puntualitzat Masanas.
 

La visita de Teresa Jordà a la planta de producció de Cercs. Foto: Govern / Cedida


La Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa gestiona 13 calderes que escalfen diverses instal·lacions municipals com escoles, edificis administratius, equipaments esportius, educatius i culturals, i centres socials, entre d'altres. Anualment, gestiona 18.000 hectàrees de bosc públic amb l’objectiu de rendibilitzar aquest patrimoni natural, crear nous llocs de treball i un model sostenible de gestió dels boscos.

El març de 2019 va culminar la posada en marxa de la Central de Biomassa al Polígon de la Valldan per donar energia o calor a diferents empreses, amb una inversió d'uns 2 milions d'euros. La central del polígon és un projecte únic a Catalunya per a indústries amb necessitat de calor en els seus processos productius. 

L'ús de la biomassa com a font d’energia disminueix la dependència energètica externa i és un recurs natural i renovable que contribueix a la viabilitat econòmica dels boscos. La producció de biomassa afavoreix la gestió forestal sostenible, millorant l'estat de les masses forestals i posant en valor el bosc com a font de treball i riquesa.  
 

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha conegut aquest dimecres diverses iniciatives d'aprofitament forestal amb gestió forestal sostenible del Berguedà. Foto: Govern


Set municipis del Berguedà, pioners en gestionar els boscos públics 

La comarca del Berguedà és pionera en la gestió dels seus boscos i la implantació de la biomassa. Els principals impulsors són els set municipis que l'any 2012 van decidir tirar endavant una mancomunitat per treure profit dels seus boscos i crear llocs de treball a la comarca. Des d'aleshores, han creat calderes per escalfar els equipaments municipals, i han apostat per la construcció d'una planta de biomassa per abastir d'energia les indústries del polígon de Berga. 
 

La consellera a la planta de producció d'estella de Cercs. Foto: Govern

 

Teresa Jordà durant la seva visita al Berguedà. Foto: Govern / Cedida

 

Visita de la consellera Jordà a la central de biomassa del polígon. Foto: Govern / Cedida