.jpg)
Un informàtic fent programació Foto: Adrià Costa
L'Ajuntament de Berga treballa, des de fa mesos, per adaptar-se contrarellotge a la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, una normativa altament exigent, i que és d'obligat compliment des d'aquest passat 1 de gener del 2016 a totes les administracions públiques. No obstant això, el consistori berguedà es manté lluny de poder adaptar-se a tots els seus requisits, ja que comporta tota una sèrie de canvis organitzatius, tècnics i informàtics que, actualment, aquest ajuntament no pot assumir.
Així ho ha reconegut en declaracions a NacióBerguedà l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que ha lamentat el poc temps que aquesta institució ha tingut per aplicar la llei aprovada el 29 de desembre del 2014, tenint en compte que, en anteriors legislatures “es podria haver treballat molt més”. Davant d'això, ha explicat, l'Ajuntament de Berga ha creat una Comissió Tècnica per resoldre aquesta situació però, amb els mesos han passat des que són al govern, assegura que no s'ha arribat a temps.
“Cal dir que és un repte; una legislació bastant potent”, ha afirmat. Per una banda, ha dit, es tracta d'una normativa molt positiva, ja que la transparència és d'obligat compliment per les adminsitracions públiques. No obstant això, les circumstàncies en què es troba l'engranatge del consistori berguedà dificulten poder-ho complir. En primer lloc, ha remarcat, perquè hi ha una “mancança important” de digitalització dels arxius, però també, perquè no hi ha una web adaptada.
Per això, ha anunciat que l'Ajuntament de la ciutat ja s'ha posat en contacte amb el portal de transparència de la Generalitat, que permet disposar d'una plataforma informàtica molt més sòlida per garantir la informació. A més, però, durant aquests mesos s'ha realitzat un “intens treball” d'estudi des de les diferents àrees del consistori per veure, segons ha dit, què implica la llei i quina documentació hauria de ser pública: “Per exemple, la setmana passada vam penjar tota la informació relativa als dictàmens de la comissió jurídica assessora de la Generalitat en referència a l'Ajuntament”.
Així doncs, Venturós considera que s'està seguint la línia del compliment, i espera que el consistori es pugui adaptar a la llei el més aviat possible: “És cert que existeixen uns temes que no es compleixen, però estem posant les mancances sobre la taula per poder-nos organitzar”. Així mateix, i segons ha afegit, aquesta Llei de transparència podria acabar ajudant a “organitzar i estructurar l'Ajuntament”.
El perill de les sancions
Des d'aquest passat 1 de gener, la Llei de transparència és d'obligat compliment a totes les institucions de Catalunya. No obstant això, la quantitat d'exigències d'aquesta regulació han causat una gairebé obligada demora en la majoria d'ajuntaments, que la veuen complerta a mitges o només en alguns dels seus termes.
A Gironella, per exemple, el seu alcalde, David Font, ha indicat a NacióBerguedà que tot estarà en ordre, previsiblement, el 15 de gener; mentre que a Puig-reig, Josep Maria Altarriba ha recordat que ja s'ha posat en marxa la nova pàgina web del consistori, i que falten “algunes coses” menys importants que s'aniran posant al dia durant les properes setmanes.
En aquest sentit, se sobreentén que, durant els propers mesos, la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública serà més flexible, tot i que no es descarten sancions, si aquesta normativa encara no s'aplica després d'un temps remarcable. En el cas de Berga, Venturós ha assegurat que s'ha parlat amb tècnics i membres de la Diputació, i que els han tranquil·litzat sobre aquest aspecte.
Prioritat de la transparència
A Berga, l'alcaldessa ha remarcat que la transparència és una “prioritat” de l'equip de govern, i ha recordat que, durant la campanya electoral, ja es va defensar com un “pilar fonamental”. És per això, que veu aquesta llei com una adaptació “positiva”, tot i que lamenta que per manca de temps i personal, encara no es pugui aplicar al 100%.
I és que, un dels principals problemes, segons Venturós, és el desordre en la documentació de l'arxiu. "És un problema greu", ha destacat, tot celebrant que, a partir d'ara, es pugui començar a posar ordre en aquest gràcies a diversos plans plans d'ocupació temporals. “Nosaltres volem aplicar la Llei de Transparència, i fins i tot volem anar una mica més enllà, però ens costarà”, ha conclòs.
Deu preguntes i respostes per entendre la Llei de transparència