Les entitats contra la crema de residus porten l'oposició a la incineradora de Cercs al Parlament

Diputats de JxCat, ERC, la CUP i els Comuns proposen a les entitats que presentin "una moratòria per a fer noves incineradores" fins que es desenvolupi una nova llei de residus a Catalunya

23 d'octubre de 2019, 22:32
Actualitzat: 24 d'octubre, 10:56h
Participants a la reunió d'aquest dimecres a les escales del Parlament.
Participants a la reunió d'aquest dimecres a les escales del Parlament. | Cedida
Membres de la Plataforma Antiincineradora de Cercs (Paic) i de nou associacions més contràries a la incineració de residus al país han assistit aquest dimecres a una reunió al Parlament amb representants dels grups polítics de Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i els Comuns. PSC, PP i Ciutadans no han participat en la reunió en la qual se'ls havia convidat. Segons han explicat fonts de la Paic, l'oposició al projecte per a una planta incineradora de residus industrials a Cercs ha aconseguit "monopolitzar" la reunió. Els diputats Glòria Freixa i Pep Puig (Junts per Catalunya), Mònica Palacín (ERC), Natàlia Sánchez (CUP) i Lucas Ferro (Catalunya en Comú-Podem) han proposat a les entitats que presentin "una moratòria per a fer noves incineradores" fins que es desenvolupi una nova llei de residus a Catalunya. En aquest sentit, els grups han acordat fer costat a una llei Catalana de Residu Zero. 

"Tots els grups han donat suport a impulsar una proposta de resolució al Parlament per tal que hi hagi ben aviat una moratòria per a noves incineradores a Catalunya", han afirmat des de la Paic. 

Els representants de la plataforma berguedana a la trobada han estat l'exregidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, la portaveu de la Paic i de la CUP de l'Alt Berguedà, Martina Marcet i el president comarcal d'Esquerra al Berguedà, Isaac Lozano. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCAT), va assegurar fa quinze dies que "qualsevol política modernitzadora en gestió de residus no passa per la incineració". Es va expressar així en resposta a una pregunta de la diputada Natàlia Sànchez (CUP) en sessió de control parlamentària. No obstant això, Calvet també va deixar clar que el departament de Medi Ambient encara no ha rebut "ni de manera oficial ni oficiosa" cap petició d'autorització ambiental per a la construcció d'una planta d'incineració a Cercs. 

Unes 300 persones  van concentrar-se el passat 10 d'octubre davant l'Ajuntament de Cercs per protestar contra el projecte de construcció d'una incineradora de residus industrials a l'antiga central tèrmica de Cercs. En una sessió informativa als veïns, aquell mateix dia l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates-Junts) va defensar el projecte si bé va detallar que l'equip de govern s'assessorarà amb experts en tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que s'hi oposarà si aquestes opinions no són positives. Les seves paraules no van convèncer una majoria del públic que en va arribar a demanar la dimissió. 
Arxivat a