L'hospital de Berga amplia la capacitat de llits de la planta Covid per aguantar el segon impacte de la pandèmia

El nombre d'ingressats s'ha disparat però fins ara s'estan rebent casos "menys agressius" que a la primavera i no s'ha hagut de traslladar cap pacient a l'UCI d'Althaia

30 d'octubre del 2020
Actualitzat el 02 de novembre a les 15:02h
Façana de l'Hospital Sant Bernabé de Berga.
Façana de l'Hospital Sant Bernabé de Berga. | ACN
L'Hospital Sant Bernabé de Berga ha vist com del 16 al 30 d'octubre el nombre pacients amb coronavirus ha passat de 5 a 30. El centre fa dies que es prepara per a un nou increment d'activitat relacionada amb la propagació de la Covid-19 arreu del país. De moment, manté l'activitat programada i les intervencions ambulatòries i quirúrgiques, però ha tornat a restringir les visites a tot el centre hospitalari. 

NacióBerguedà ha parlat aquest matí amb el director assistencial de l'hospital de Berga, el doctor Alejandro del Canto, per saber quina és l'actual situació al centre sanitari. El director assistencial ha explicat que el plantejament organitzatiu és el mateix que mig any enrere. Actualment, hi ha una planta per atendre els pacients amb coronavirus i mantenir-los aïllats per evitar contagis (la quarta) i una altra planta per pacients pendents de PCR (la tercera).

A les altres dues plantes, s'hi situen medicina interna, hospitalització quirúrgica, obstetrícia i pediatria i cirurgia major ambulatòria (que els últims mesos era a la tercera). 

El servei de tractaments oncològics – que abans de la pandèmia estava situat a la segona planta, però que aquest estiu s'havia posat a la tercera – i la zona d'extraccions de sang tornen a ser a l'edifici nou de l'hospital, exactament com a la primavera.

"Ara estem així, el que sí que hem fet és augmentar la capacitat de llits de la quarta planta i, si fos necessari, augmentaríem la capacitat de llits de la tercera per acollir casos de Covid", ha dit Del Canto. En aquesta planta, hi hauria dos circuïts: positius de Covid i persones pendents del resultat de la PCR. "Si veiem que tot això es desborda, plantejarem posar novament els llits a la tercera planta de l'edifici nou on hi ha rehabilitació", ha afegit. 

L'Hospital de Berga va habilitar, el mes d'abril, 19 llits addicionals a l'edifici nou i un espai per a semicrítics per fer front a la Covid-19. L'hospital de campanya és quelcom que es tornaria a muntar si fos necessari, ja que encara es disposa dels llits que va cedir el Consell Comarcal del Berguedà. A la primera onada, el pla de contingència va arribar a planificar obrir hospitals de campanya a l'hotel Berga Park i al pavelló vell, però en aquest punt això no es contempla. 

El càlcul que es fa és que l'hospital comarcal pot acollir un màxim de 70 llits amb Covid-19, omplint la tercera i quarta planta. "Durant el pic màxim de la pandèmia de l'abril, va haver-hi un màxim d'uns seixanta pacients ingressats en un moment puntual", ha indicat el director assistencial. Tot i que no hi va faltar gaire, no es van fer servir els llits addicionals de l'hospital de campanya.

Hi ha una dada esperançadora, que fins ara s'estan rebent casos "menys agressius" que a la primavera. I de moment, no s'ha hagut de traslladar cap pacient a la Unitat de Cures Intensives (UCI) d'Althaia, a Manresa, segons Del Canto. "Les actuals pneumònies sembla que tenen millor pronòstic, però no ens podem confiar perquè no sabem com serà el futur", ha dit Del Canto. 

Es manté tota l'activitat ambulatòria i quirúrgica

El centre manté programades les activitats quirúrgiques i ambulatòries. Les visites externes també continuen fent-se, però s'estan agilitzant el màxim possible per la seguretat dels pacients i el personal, "amb una durada màxima d'entre 15 i 30 minuts". 

Del Canto alerta que si el nombre d'ingressats de Covid continua a l'alça, "arribarà un moment que haurem de desprogramar". "A la primavera vam estar tres mesos sense operar pràcticament res, només les urgències", ha constatat. 

El servei de cirurgia continua fent les intervencions programades. Es fan proves preoperatòries. I si és urgent o els resultats així ho indiquen, s'opera. Es mantenen també les cirurgies ambulatòries, ja que aquests pacients poden marxar cap a casa el mateix dia.

En tots els casos, es procura que les persones que aquests dies passin per una operació tinguin un ingrés el més breu possible per evitar riscos. 

Visites restringides

Ara mateix, només poden acudir al centre aquelles persones que tenen visites, proves o intervencions programades, necessiten ser visitades a Urgències o són acompanyants de referència de pacients hospitalitzats menors d'edat, dependents o en la fase final de vida. 

Pel que fa als pacients que tinguin una cita ambulatòria programada, es restringeix l'entrada a l'edifici només a la persona que s'hagi de visitar o fer una prova. No està permès l'acompanyament, excepte casos excepcionals. 

Dades sobre la Covid-19

L'Hospital Sant Bernabé de Berga té 30 pacients ingressats amb Covid-19, gairebé el doble que fa una setmana. Divendres passat, hi havia 16 ingressats amb coronavirus, i fa dues setmanes, la xifra era de 5 ingressats. 

Des de la institució es fa un seguiment diari i acurat de la situació per si cal prendre noves mesures, tal i com determina el Pla de contingència.

"Justos de personal"

Un dels problemes que afronta l'hospital és que "anem justos de personal", tot i que pràcticament no hi ha afectació de Covid a la plantilla, afirma Del Canto. Actualment, només hi ha 2 professionals en quarantena per ser contacte directe amb positius. "Si la pandèmia es torna a agreujar, haurem de tornar a posar torns de 12 hores", ha avisat. 

Habitualment, els professionals sanitaris fan dos torns diürns de 7 hores i un de nocturn de 10.

Arxivat a